Connect with us

technokrata

Ennyire népszerű még sohasem volt a CES

CES2016

Dotkom

Ennyire népszerű még sohasem volt a CES

3600 tech cég, 170.000 látogató és 20.000 vadonatúj kütyü Las Vegasban

Megdőlt a nézőcsúcs a világ legrangosabb tech show-ján: több mint 170.000 érdeklődő nyert bepillantást a fogyasztói elektronika jövőjébe. A CES 2016 hatalmas, közel 230.000 négyzetméternyi kiállítóterén 3800 cég – köztük több mint 500 startup vállalkozás – összesen 20.000 vadonatúj terméket mutatott be január 5-9. között.

A CES idén is saját kiállítóteret szentelt a meghatározó technológiai szegmenseknek, a legjelentősebb óriáscégek soha nem látott, összesen 230.000 négyzetméretnyi kiállítótéren fogadták az öt nap alatt ellátogató 170.000 érdeklődőt. A 49. alkalommal megrendezett sivatagi tech show kiállítói idén is a szemünk láttára oldottak meg eddig lehetetlennek hitt problémákat. A szaksajtó véleménye alapján összeállítottuk az idei CES Top 5 techtrendjét, melyek garantáltan átformálják a jövőt.

phantom_dji_drones

#1: Dróntechnológia – A repülő robottaxiké a jövő

Az idei CES slágertémájának is nevezhetnénk a dróntechnológia újításait, egymást érték ugyanis az iparággal kapcsolatos bejelentések az expó során, összesen 27 gyártó mutatta be a forradalmi újítását. Megcsodálhattuk a világ legkisebb drónját, mely társaihoz hasonlóan élő közvetítésre és kiváló minőségű képrögzítésre is alkalmas, mégis elfér a tenyerünkben, az Intel akadályokat is kikerülni képes szuperkütyüjét, a kínai Ehang cég pedig a világ első utasszállító drónját mutatta be. A tabletről irányítható, egy személy szállítására alkalmas Ehang 184-es 96 km/h-s sebességgel repül és 23 percet képes a levegőben tölteni.

Samsung-Gear-VR-Screenshot-02

#2: Virtuális valóság – Csak a képzelet szabhat határt 

Ki ne álmodott volna már arról, hogy a nappalijában ülve utazza körbe a világot, esetleg a világűrt, vagy kedvenc koncertjéhez ki se tegye a lábát hazulról? A virtuális valóság (vr) legújabb vívmányainak az okostelefonokéhoz hasonló, gyors terjedést jósolnak. Az újgenerációs vr kütyük már az idén hódító útjukra indulnak, a szakértők tizenkét millió eladott példányra számítanak 2016-ban, csak a négy legnagyobb gyártótól. Sokak szerint azonban a szórakoztatóipar még csak a jéghegy csúcsa, a vr-ben rejlő potenciál bőven túlmutat a játékokon. A virtuális valóságnak pár éven belül vitathatatlan szerepe lehet az oktatásban, a gimnáziumok történelemóráitól a sebészképzésig, vagy éppen az egészségügyben, különböző rehabilitációs kezelések formájában.

google-self-driving-car1

#3: Önjáró autók – Magyar műszer forradalmasíthatja a közlekedést

A korábbi évekhez hasonlóan az idei CES-re is kivonult az autógyártás színe-java, a General Motors, az Audi vagy éppen a Mercedes mérnökei elhozták a jövő autócsodáit. Eddig nem látott baleset-elkerülő alkalmazások, 3D nyomtatóval gyártott alkatrészek, szélvédőbe épített kijelzők és teljesen önjáró autók léptek ki a mítosz világából. Az önjáró autók már képesek valós időben érzékelni a környezetükben lévő autókat és gyalogosokat, figyelnek a közlekedési táblákra és sávokra, vagyis lehetővé teszik, hogy az autó a sofőr közbeavatkozása nélkül tudjon haladni. Bár az újgenerációs autócsodák csak 2020 környékén állnak majd forgalomba, már most gőzerővel folyik tesztelésük, a világ legnagyobb szabású okosautó kísérletének ráadásul magyar vonatkozása is van. A járművek „szemét”, az AdasWorks mesterséges intelligencián alapuló szoftverét magyar szakemberek mutatták be a CES-en.

Intel_Robot_Hoberboard

#4: Egészségipar – Intelligens technológiákkal 120 évig is élhetünk

Az egészségügy fejlesztését a technológia a legelképesztőbb módokon támogatja, szakértők szerint ilyen iramú fejlődéssel akár 120 évig is élhetünk a jövőben. A 3D-s nyomtatók már emberi szerveket és szöveteket állítanak elő, melyekkel könnyen pótolhatunk egy megfáradt szívet, vagy elhasznált tüdőt. A robotipar sosem látott precizitású művégtagokat gyárt, a gyógyszereket pedig már otthon is előállíthatjuk magunknak. A CES 2016 egyik legnagyobb sztárjának mégis a L’Oreal bőrrák ellen létrehozott okosmatricája tekinthető, mely a kritikus UV szint elérésekor jelez, ideje abbahagyni a napozást. 2016 nagy szenzációi között tartják majd számon továbbá az alvást segítő alkalmazásokat, az otthoni EKG-készüléket, az első hordozható fájdalomcsillapító kütyüt, vagy éppen az okosfogkefe megjelenését.

2007_06_18_intelligent_home

#5: Smart Home – Önellátóak lehetnek a jövő otthonai

Életünket eddig is számos tech újdonság könnyítette meg, az igazi áttörést mégis az okosotthonok jelentik majd. Hűtőszekrényünk beépített tablet segítségével képes lesz bevásárolni, figyeli és számon tartani a benne tárolt élelmiszert, hogy jelezzen, ha megromlana, vagy elfogyna valami. Hasonló automatizmusok várhatóak a fürdőkád és természetesen a televízió oldaláról is, az egyik legújabb okostévé például már az egész lakást képes kézben tartani, irányíthatjuk vele a villanykapcsolókat, vagy éppen a hőfokszabályzót is. A show-ról természetesen nem hiányozhattak a legújabb, tömegterméknek szánt okostelefonok, 8K-s felbontású tévék és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök sem. A kategória sztárjai egyértelműen a flexibilis technológiák voltak, láthattunk félbehajtható okostelefont, vagy egy egészen elképesztő, csupán 1mm vastag, poszterként összetekerhető LED tévét is.

A 2016-os CES-t szervező CTA (Consumer Technology Association) egy rövid videóban is összefoglalta, mik voltak a januári esemény kiemelt érdeklődésre számot tartó területei. A videó az alábbi linken található:Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd