Connect with us

technokrata

Vajon az idősebbek óvatosabbak a neten?

Dotkom

Vajon az idősebbek óvatosabbak a neten?

Fontos dolgokat tudhatunk meg a Kaspersky Lab legújabb felmérésből.

Ami a biztonságos internetezést illeti, a 45 éves és idősebb felhasználók sokkal óvatosabbak a fiatalabb internetezőknél, ha információk megosztásáról van szó, de a tudás hiánya miatt kevésbé tudják észlelni a kárt okozó csalásokat és a fenyegető veszélyeket. A Kaspersky Lab által elvégzett legújabb felmérés* szerint a 24 éves és fiatalabb felhasználók hajlamosak több információt közölni magukról online, és kevesebb lépést tesznek a védelem érdekében, de jobban értik a potenciális veszélyeket, és könnyebben felismerik azokat.

A kutatás megállapította, hogy a fiatalok számára az online adatmegosztás mindennapos esemény, 83%-uk vált privát üzeneteket az interneten, míg a 45 év felettieknek csupán az 53%-a. Háromszor annyi fiatal ismeri el, hogy osztott már meg személyes tartalmat legalább egyszer online (23%, szemben a 7%-kal).

A fiatalabb generáció sokkal türelmetlenebb, amikor szoftvertelepítésről és fájlok letöltéséről van szó. 26%-uk mondta azt, hogy átugorja a felhasználási feltételeket a szoftvertelepítéseknél. Ez azt jelentheti, hogy nem tudják, hogy milyen adatokhoz való hozzáféréshez adtak engedélyt, milyen további programot telepíthettek vagy hogyan módosultak az operációs rendszer beállításai. A 45 év felettieknek csupán a 12%-a hagyja figyelmen kívül az apróbetűs részt. A fiatalabbak kevesebb gondosságot tanúsítanak fájlletöltéskor is, háromból egy felhasználó (31%) több forrásból is letölt fájlokat, szemben az idősebb felhasználók 10%-ával.

A 24 évesek vagy annál fiatalabbak negyede (24%) letiltaná a biztonsági megoldásokat, ha az megpróbálná megakadályozni egy szoftver telepítését, ezt az idősebb válaszadóknak csak a 13%-a tenné meg.

Azonban amikor potenciális veszéllyel találkoznak, a fiatalabb felhasználók sokkal tapasztaltabbak a rosszindulatú programok felismerésében a Kaspersky Lab kutatása szerint. Amikor megkérték őket, hogy töltsenek le egy dalt négyféle fájlból, a fiatalok harmada választotta a legveszélyesebb “.exe” fájlt, míg a 45 év feletti válaszadók közel fele (42%) döntött így. A biztonságos “.wma” opciót csupán az idősebbek ötöde választotta, a fiatalok közül pedig 29%.

Nem meglepő a kevésbé visszafogott online viselkedés fényében, hogy a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel szembesülnek vírusfertőzésekkel. A 24 év alattiak 57%-át érintette ez 2015-ben, szemben az idősebb felhasználók 34%-ával. Az online veszélyekkel kapcsolatos tapasztalatok hiányában a vírusok idősebb áldozatai nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy nem értik, miképpen fertőződtek meg: (17%, szemben a 24 alattiak mindössze 10%-ával).

“Miközben egyértelmű, hogy az idősebb internetezők kevesebb kockázatot vállalnak személyes adataikkal online, amikor kiberfenyegetéssel szembesülnek, kevésbé hozzáértők az azonosítás és az elhárítás terén. Semmi sem helyettesítheti az erős digitális védelmi ösztönt. Fontos, hogy a felhasználók minden korosztályból óvatosak és éberek legyenek online, valamint tisztában legyenek a potenciális fenyegetésekkel, függetlenül attól, hogy milyen gyakran és mire használják az internetet. A felhasználóknak rendelkezniük kell egy biztonsági megoldással is, amely teljes védelmet nyújt számukra, amikor letöltenek és telepítenek fájlokat, valamint online kommunikálnak.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

Annak érdekében, hogy segítsük a felhasználók online életének megvédését, hogy elkerülhessék azokat a problémákat, amelyek abból erednek, hogy nem mindig tudnak azonosítani egy lehetséges fenyegetést, a Kaspersky Internet Security – multi-device és a Kaspersky Total Security – multi-device megoldásokat ajánljuk, amelyek megvédi a felhasználókat a legújabb rosszindulatú programoktól és internetes fenyegetésektől a Kaspersky Lab világhírű biztonsági intelligenciájának segítségével.

Itt ellenőrizheti kiber-hozzáértési szintjét: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. Ha több tippet szeretne kapni arról, hogyan védheti meg magát online, kattintson ide: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.

*Az adatokat a Consumer Security Risks Survey 2015 és Are you cyber savvy? Quiz forrásokból vettük.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő