Connect with us

technokrata

Ezekből az eszközökből egyhamar nem fogy ki az energia

Schneider_Electric_EcoBlade_energiatarolo_rendszer

Dotkom

Ezekből az eszközökből egyhamar nem fogy ki az energia

A Schneider Electric, bemutatta EcoBlade nevű rendszerét, melyet a megújuló energiák tárolása és megfelelő hálózatba integrálása érdekében fejlesztett ki.

A vállalat a biztonsági energiaellátás terén szerzett tapasztalataira és a jövő kihívásait célzó kutatási eredményeire építve alkotta meg a skálázható EcoBlade-et, amely újraértelmezi a villamos hálózattal történő interakciót. Egyedülálló módon akkor teszi elérhetővé a villamos energiát, amikor szükség van rá. A megoldás lefedi a lakossági szinttől egészen az ipari létesítményekig terjedő skálát, hiszen a háztartásokban, az informatikában, az iparban és a kereskedelemben, valamint az áramszolgáltatói szektorban egyaránt lehetőséget nyújt a teljesítményigény optimalizálására.

Az üvegházhatás következményei

A Schneider Electric egy 10 pontból álló fenntarthatósági kötelezettségvállalást tett a párizsi éghajlatváltozással foglalkozó klímacsúcson (COP21) 2015 decemberében. Ezek közül az egyik az energiatárolás támogatása a megújuló energia és a mikrohálózatok fejlesztésének elősegítése érdekében. A trendek azt mutatják, hogy a globális felmelegedés csökkentéséhez elengedhetetlen az átállás a fosszilis üzemanyagokról a megújuló energiaforrásokra, melyek kiaknázásához új energiatárolási módok kifejlesztésére van szükség. Korábban a villamos hálózatok nem voltak képesek az alternatív energiaforrások hatékony integrálására, mivel a szél- és napenergia rendelkezésre állása nem feltétlenül egyezik meg a fogyasztási csúcsok idejével. Eddig kizárólag az alacsony hatékonyságú és költséges tartalékrendszerek alkalmazása jelentette az egyetlen megoldást az áramkimaradások kockázatának csökkentésére. Ilyen például a fosszilis üzemanyag (különösen gázolaj) generátor, amelyet jellemzően adatközpontoknál is használnak.

Schneider_Electric_EcoBlade_energiatarolo_rendszer

Egy új kor kezdete

„Egy olyan izgalmas korban élünk, amelyben az új technológiák lehetővé teszik, hogy újragondoljuk, hogyan tudjuk javítani az általunk kezelt energia fenntarthatóságát és hatékonyságát” ‑ mondta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök vezérigazgatója a COP21 eseményen.

Ahhoz, hogy a megújuló energiák felválthassák a környezetterhelő módszereket, megtermelt energiák tárolására van szükség. A rugalmas EcoBlade architektúra része a Schneider Electric villamossági megoldásaiból álló ökoszisztémájának, amely – különösen a StruxureWare szoftvercsomag esetén – felhőalapú, integrált szolgáltatási modulokon alapszik. A StruxureWare szoftver összegyűjti és feldolgozza az időjárási és működési adatokat, és a teljes energialáncban optimalizálja az energiafelhasználást annak érdekében, hogy az energia a forrástól (mint a napelemek vagy szélturbinák) költséghatékony módon kerüljön először a tárolóeszközökbe, majd a fogyasztókhoz.

A francia vállalat Li-ion akkumulátorokon alapuló, rugalmas energiatároló rendszerével minimalizálható pl. az irodai és az ipari áramfogyasztás, hiszen az akkumulátorok biztosítják az ellátást az áramszolgáltató által biztosított lekötött teljesítményen felül. A lakossági felhasználók éjjeli árammal is feltölthetik az EcoBlade-et, amely később a csúcsidőszakban kiszolgálja otthonuk energiaigényeit. Emellett a napenergia konverterrel rendelkező lakásokban is felhasználható a rendszer által tárolt energia, de a lakók akár el is adhatják azt egy mikrohálózatban.

A rendszer továbbá megoldást nyújt a nap-, szél-, és ár-apály erőművek által változó módon előállított energia tárolására is, így hosszú távon elősegíti a jobban tervezhető, tisztább és költséghatékonyabb energiatermelést.

Okos pengék

A gyorsan telepíthető és könnyen karbantartható EcoBlade nagy teljesítményéhez képest alig 25 kg súlyú, 76 cm-es lapos egységekből, úgynevezett „blade”-ekből áll. Minden egyes „blade’ tartalmaz egy intelligens módon kapcsolódó akkumulátor modult, mellyel önmagában is azonnal használható. A lakossági felhasználáson túlmutató, nagy mennyiségű energiatárolási igény esetén a „blade”-ek hálózatra kötött rackszekrényekbe is telepíthetők adatközpontokban és más létesítményekben, vagy villamos alállomásokban. A legmagasabb szinten a „blade”-ek konténerekben telepítve akár több MWh energiatárolási kapacitást és energiamenedzsment szolgáltatást képesek nyújtani teljes hálózatok részére.

Az EcoBlade 2016-tól elérhető a felhasználók számára, a tervek szerint kWh kapacitásonként 500 USD alatti összegért.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő