Connect with us

technokrata

Ezekből az eszközökből egyhamar nem fogy ki az energia

Schneider_Electric_EcoBlade_energiatarolo_rendszer

Dotkom

Ezekből az eszközökből egyhamar nem fogy ki az energia

A Schneider Electric, bemutatta EcoBlade nevű rendszerét, melyet a megújuló energiák tárolása és megfelelő hálózatba integrálása érdekében fejlesztett ki.

A vállalat a biztonsági energiaellátás terén szerzett tapasztalataira és a jövő kihívásait célzó kutatási eredményeire építve alkotta meg a skálázható EcoBlade-et, amely újraértelmezi a villamos hálózattal történő interakciót. Egyedülálló módon akkor teszi elérhetővé a villamos energiát, amikor szükség van rá. A megoldás lefedi a lakossági szinttől egészen az ipari létesítményekig terjedő skálát, hiszen a háztartásokban, az informatikában, az iparban és a kereskedelemben, valamint az áramszolgáltatói szektorban egyaránt lehetőséget nyújt a teljesítményigény optimalizálására.

Az üvegházhatás következményei

A Schneider Electric egy 10 pontból álló fenntarthatósági kötelezettségvállalást tett a párizsi éghajlatváltozással foglalkozó klímacsúcson (COP21) 2015 decemberében. Ezek közül az egyik az energiatárolás támogatása a megújuló energia és a mikrohálózatok fejlesztésének elősegítése érdekében. A trendek azt mutatják, hogy a globális felmelegedés csökkentéséhez elengedhetetlen az átállás a fosszilis üzemanyagokról a megújuló energiaforrásokra, melyek kiaknázásához új energiatárolási módok kifejlesztésére van szükség. Korábban a villamos hálózatok nem voltak képesek az alternatív energiaforrások hatékony integrálására, mivel a szél- és napenergia rendelkezésre állása nem feltétlenül egyezik meg a fogyasztási csúcsok idejével. Eddig kizárólag az alacsony hatékonyságú és költséges tartalékrendszerek alkalmazása jelentette az egyetlen megoldást az áramkimaradások kockázatának csökkentésére. Ilyen például a fosszilis üzemanyag (különösen gázolaj) generátor, amelyet jellemzően adatközpontoknál is használnak.

Schneider_Electric_EcoBlade_energiatarolo_rendszer

Egy új kor kezdete

„Egy olyan izgalmas korban élünk, amelyben az új technológiák lehetővé teszik, hogy újragondoljuk, hogyan tudjuk javítani az általunk kezelt energia fenntarthatóságát és hatékonyságát” ‑ mondta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök vezérigazgatója a COP21 eseményen.

Ahhoz, hogy a megújuló energiák felválthassák a környezetterhelő módszereket, megtermelt energiák tárolására van szükség. A rugalmas EcoBlade architektúra része a Schneider Electric villamossági megoldásaiból álló ökoszisztémájának, amely – különösen a StruxureWare szoftvercsomag esetén – felhőalapú, integrált szolgáltatási modulokon alapszik. A StruxureWare szoftver összegyűjti és feldolgozza az időjárási és működési adatokat, és a teljes energialáncban optimalizálja az energiafelhasználást annak érdekében, hogy az energia a forrástól (mint a napelemek vagy szélturbinák) költséghatékony módon kerüljön először a tárolóeszközökbe, majd a fogyasztókhoz.

A francia vállalat Li-ion akkumulátorokon alapuló, rugalmas energiatároló rendszerével minimalizálható pl. az irodai és az ipari áramfogyasztás, hiszen az akkumulátorok biztosítják az ellátást az áramszolgáltató által biztosított lekötött teljesítményen felül. A lakossági felhasználók éjjeli árammal is feltölthetik az EcoBlade-et, amely később a csúcsidőszakban kiszolgálja otthonuk energiaigényeit. Emellett a napenergia konverterrel rendelkező lakásokban is felhasználható a rendszer által tárolt energia, de a lakók akár el is adhatják azt egy mikrohálózatban.

A rendszer továbbá megoldást nyújt a nap-, szél-, és ár-apály erőművek által változó módon előállított energia tárolására is, így hosszú távon elősegíti a jobban tervezhető, tisztább és költséghatékonyabb energiatermelést.

Okos pengék

A gyorsan telepíthető és könnyen karbantartható EcoBlade nagy teljesítményéhez képest alig 25 kg súlyú, 76 cm-es lapos egységekből, úgynevezett „blade”-ekből áll. Minden egyes „blade’ tartalmaz egy intelligens módon kapcsolódó akkumulátor modult, mellyel önmagában is azonnal használható. A lakossági felhasználáson túlmutató, nagy mennyiségű energiatárolási igény esetén a „blade”-ek hálózatra kötött rackszekrényekbe is telepíthetők adatközpontokban és más létesítményekben, vagy villamos alállomásokban. A legmagasabb szinten a „blade”-ek konténerekben telepítve akár több MWh energiatárolási kapacitást és energiamenedzsment szolgáltatást képesek nyújtani teljes hálózatok részére.

Az EcoBlade 2016-tól elérhető a felhasználók számára, a tervek szerint kWh kapacitásonként 500 USD alatti összegért.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle