Connect with us

Hirdetés

technokrata

Idén is sok veszély fenyegeti az Androidot

Dotkom

Idén is sok veszély fenyegeti az Androidot

Elavult verziók, biztonsági rések, az interneten terjedő és előre telepített kártevők – a G Data előrejelzése szerint ezek várnak az androidos telefonokra ebben az évben.

A biztonsági cég szerint jelenleg az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy az Android esetében nem a Google, hanem a telefongyártók azok, akiknek ki kell adniuk a frissítést egy-egy adott telefontípushoz. Ez pedig egyrészt lassan megy nekik, másrészt az új frissítések sokszor nem elérhetőek a régebbi készülékekhez. A G Data adatai szerint ezért az androidos telefonok és tabletek 80 százalékán biztonsági réseket tartalmazó, elavult operációs rendszer található.

android_virus

A Google androidos fejlesztőközpontjának adatai alátámasztják ezt a statisztikát. A legfrissebb, 6.0-s (Marshmallow) rendszer mindössze a készülékek 1 százalékán fut – felfelé kerekítve az adatokat. A verziók folyamatos, gyorsabb frissítésére pedig szükség lenne: a G Data az előző évben 50 százalékkal több androidos kártevőt regisztrált, mint 2014-ben, és jelenleg egy év alatt több mint kétmillió új kártékony kódot analizál a víruslaboratórium.

A német vírusvédelmi cég emellett három másik veszélyre is figyelmeztet. Az első, hogy a nem megbízható forrásból vásárolt készülékeken már előre telepített kártevő bújhat meg. Az elmúlt évben a Lenovo, a Xiaomi és a Huawei nem márkakereskedésből, hanem ismeretlen disztribútoroktól vásárolt készülékein is azonosítottak ilyen kémprogramokat.

A második veszély a dolgok internetéhez kapcsolódik. Azzal párhuzamosan, ahogyan egyre több eszköz épül a Google operációs rendszerére, növekednek az egyes biztonsági résekhez kapcsolódó kockázatok is. Az okosóráktól az okostévékig sok minden lett „androidos”, és a különböző berendezéseken tömegesen gyűlnek a bűnözők számára értékes felhasználói adatok.

android-malware

Végül a G Data szerint a harmadik fenyegetést a komplex banki trójaiak jelentik. A cég szakértői arra figyelmeztetnek, hogy ebben az évben várhatóan növekedni fog azon kártevők száma, melyek az azonos felhasználóhoz tartozó windowsos gépet és androidos telefont egyszerre fertőzik meg, és így megszerzik a banktól SMS üzenetben érkező aláíró jelszavakat is.

A vírusirtó cég a veszélyek kapcsán felhívja a figyelmet arra is, hogy fontos, hogy az androidos telefonokat vírusirtó szoftverrel védjük. Más gyártók mellett a G Data is ingyenesen biztosítja ilyen megoldásának alapverzióját.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés