Connect with us

technokrata

Kit fog kinyírni a Netflix?

watching-tv

Dotkom

Kit fog kinyírni a Netflix?

Hosszú időn keresztül az otthoni mozizás élményét a megvásárolt vagy kikölcsönzött VHS kazetták jelentették. A technika fejlődésével megjelentek a DVD lejátszók, majd az élményt tovább fokozták a HD televíziók is. A következő lépés tehát elméletileg az lett volna, hogy mindenki Blu-ray lejátszóra és Full HD televízióra váltson, ezt a trendet azonban megszakította a szélessávú internet és vele együtt a Video on Demand. A magyarul online videótárnak nevezhető szolgáltatások ugyanis pillanatok alatt elképesztő népszerűségre tettek szert.

Ezek közé tartozik például az Egyesült Államokban népszerű Hulu vagy a Netflix is, ez utóbbi pedig már hazánkban is hozzáférhető. Ennek apropóján pedig megnéztük, hogy mely konkurenseknek van oka a félelemre a népszerű új szolgáltatás megjelenése okán.

Netflix

Először is kezdjük az új szereplővel, a jövőbeni összehasonlítások egyik állandó résztvevőjével, a Netflix-szel. A kollégám által már bemutatott szolgáltatás itthon még csak a szárnyait bontogatja. Ez abban mutatkozik meg, hogy bár már magyarországi fiókot is létrehozhatunk, a sorozatok/filmek egyelőre csak angol nyelven érhetőek el, magyar tartalom nincs. Akinek viszont ez nem probléma és jól beszéli az angolt, az örülhet, hiszen a HD képminőséget tartalmazó, egyszerre két képernyőn is használható Standard csomag 10 euróért (3140 forint) hozzáférhető.

netflix

Belépve olyan sorozatokkal találkozhatunk, mint az Egyesült Államok egyik legújabb címe, a Making a Murderer, de itt van a Pretty Little Liars, a Skins, a Spartacus, a Dexter, a Hannibal vagy az Orange is the new Black. HBO-s tartalmakról hiába álmodunk a Netflix ugyanis nem tudott megegyezni velük, így az ő tartalmaik nincsenek a listában. Filmek terén sem rossz a helyzet, az olyan klasszikusok mint a Véres Gyémánt, a Mátri vagy a Gyűrűk Ura trilógia mellett a Pain & Gain és a Z Világháború is a kínálat része, igaz hazánkban a legújabb sikerek még nem hozzáférhetőek. Ebből is látszik, hogy van még hova bővülni, de indulásként az angolul tudók már így is sok érdekességgel találkozhatnak.

Filmbox Live

Havonta alig 1250 forintba kerül a Filmbox Live, ezért a pénzért pedig több eszközön is nézhetjük a magyar nyelvű tartalmakat. A HD minőségű filmek a Netflixhez hasonlóan nem a legújabbak, de azért olyan címekkel is találkozhatunk, mint az Élet Fája, a Hős6os, a Machete vagy épp a Halálbiztos.

filmbox

Sorozatok esetén már nem ilyen pozitív a helyzet, a legtöbb címmel nem is találkoztam, azaz aki ezért fizetne elő, az jobb ha elkerüli ezt a szolgáltatást. Az olcsó ár miatt azonban nem lehet egyértelműen a Filmbox Live ellen érvelni, hiszen alig több mint 1000 forintért gyakorlatilag minden nap nézhetünk egy filmet, legálisan Ez pedig nem rossz!

UPC Videótár

A UPC érthető módon az előfizetőinek kínálja a Videótárat, így ezt a szolgáltatást  csak abban az esetben érhetjük el, ha otthonunkban a szolgáltató csomagját használjuk. Ez esetben azonban nincs szükség a legdrágább csomagra, már a 3500 forintos havidíjért cserébe jogosultak vagyunk a UPC Videótár használatára. Üröm az örömben, hogy a filmek kölcsönzéséért külön kell fizetni, egy cím 510 és 1220 forint körül összegért nézhető meg.

upc

Szerencsére több film HD-ban van fent, illetve örültem neki, hogy olyan új filmek, mint az U.N.C.L.E Embere, vagy a Jurassic World is fent van. A kínálat tehát nagy, így abban biztos vagyok, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. Mivel azonban minden egyes címért külön is fizetni kell, ezért úgy gondolom, hogy ez a szolgáltatás csak korlátozottan versenyképes a többiekkel, hiszen a Filmbox live-ot már két film áráért élvezhetjük, egy egész hónapon át.

Telekom Videótéka / TV GO

Akárcsak a UPC Videótár, úgy a Telekom Videótéka is csak a szolgáltató ügyfelei számára hozzáférhető. Szintén közös, hogy itt sem megvásárolhatóak a filmek/sorozatok, hanem ezeket csak egy megnézés erejéig tudjuk kikölcsönözni. Az árak a rövidfilmes 200 forinttól a premierfilmes 1000 forintig terjednek, ez utóbbi esetén már olyan címeket nézhetünk HD-ben, mint a Kingsman, a  Liza, a rókatündér vagy az Éjszaka a Múzeumban.

tvgo

Ha a kínálat elnyerte a tetszésünket, akkor lehetőség van előfizetői csomag vásárlására is, ez esetben havi 1500 forinttól férhetünk hozzá a Videótéka/TV Go tartalmakhoz. Ilyenkor nemcsak a tévénk képernyőjén, de számítógépen, okostelefonon és táblagépen is nézhetjük a kedvencünket. Jó hír, hogy egy akciónak hála az első hónap most csak 390 forint, így mindenképpen megéri kipróbálni!

HBO Go

Hazai viszonylatban az egyik legerősebb szolgáltatás az HBO Go, A magyar nyelvű filmeket és sorozatokat tartalmazó szolgáltatás eléréséhez szükségünk van HBO MaxPak előfizetésre, ezt a saját szolgáltatónknál kell megtennünk. Amennyiben ez megvan, onnantól elég egy rövid regisztráció és máris hozzáférhetünk a kívánt tartalmakhoz. Az okostelefonon, táblagépen és okostévén is működő HBO Go ezen felül már nem kerül pénzbe, így 2-3 ezer forint körüli összegért igen jó üzlet a sok magyar tartalom.

hbo

Ha már erről van szó, akkor megemlíteném, hogy természetesen lehetőség van az általunk is nagyra becsült, hazai gyártású Aranyélet követésére is. Ezen kívül elérhető még a Maffiózó, a Híradósóok, a Hátrahagyottak és sok más, népszerű sorozat. Filmekből is van választék, a klasszikus, lövöldözős akciófilmek mellett drámát és vígjátékot is választhatunk. Ahogy a többi konkurens esetén, úgy itt se várjuk a legújabb címeket, de 2-3 évvel ezelőttiekből már bőséggel válogathatunk.

Összegzés

Egyelőre még nem kavarja fel drámaian a hazai videótár piacot a Netflix, de az biztos, hogy a konkurenseknek nehéz dolguk lesz. Ha ugyanis az ismert szolgáltatás olyan erővel áll neki a bővítésnek, ahogyan azt tervezik, akkor hamarosan rengeteg magyar nyelvű sorozatból és filmből választhatnak majd az érdeklődők. Mindezt úgy, hogy olcsón, sok eszközről és jó minőségben férhetnek hozzá a tartalmakhoz. Véleményem szerint jelenleg az HBO Go-nak a legbiztosabb a helyzete, hiszen a cég saját anyagai nem érhetőek el a Netflix-en, így a többieknek lehet okuk az aggodalomra. De csak akkor, ha a Netflix teljesen magyar nyelvűvé válik, hiszen sokan nem beszélnek angolul, így számukra nem kihasználható még az új szolgáltatás. Ha azonban már ők is hozzáférnek majd, az biztosan felkavarja majd a piacot.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő