Connect with us

technokrata

Ez a számítógép jobban vezet majd az embereknél

nvidia2

Dotkom

Ez a számítógép jobban vezet majd az embereknél

Öntanuló rendszert épített az önvezető autóknak az Nvidia.

Az elkövetkezendő évtizedek kétségtelenül az elektromos és önvezető járművekről szólnak majd. Bár a technológia folyamatosan fejlődik, mindeddig nem állt rendelkezésre egy komplett, kifejezetten az önvezető járműveknek fejlesztett rendszer, azaz a gyártók vagy a sajá maguk által kifejlesztett, vagy a partnereik által használt megoldásokat építették be a járműveikbe. A  Drive PX 2 névre keresztelt egység egy 12 magos processzort és két, Pascal grafikus feldolgozóegységet tartalmaz, ketten együtt pedig  8 Tflops számítási teljesítményre képesek.

nvidia2

Ez gyakorlatilag olyan, mintha az autóban 150 átlagos számítógép teljesítene szolgálatot. Az óriási erőre persze szükség is van, hiszen a rendszer egyszerre 12 kamera, illetve olyan ultranggal, radarral vagy épp lézerrel működő érzékelők jeleit is fel tudja dolgozni, amelyekre mindenképpen szükség van az önálló közlekedéshez. Azért, hogy a jármű biztosan felismerje a környezetét, az Nvidia egy DriveWorks nevű szoftvercsomagot is készített, amelyben a DiGITS névre keresztelt, öntanuló szoftver is helyet kapott. A vállalat szerint a szoftver használatával az eddigeknél jóval gyorsabbá válik a tanulás folyamata. Sőt, a rendszer nemcsak feldolgozza, de továbbítja a többi önvezető járműnek továbbítja is az adatokat, így a járművek folyamatosan, egymástól “ellesve” ismerik meg a környezetüket.

nvidia1

Talán nem is meglepő, hogy az aktívan önvezető autót fejlesztő Volvo máris bejelentette, hogy vásárolni fog a Drive PX 2-es rendszerből, hogy ezeket építhessék be a jövő önvezető járműveikbe.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák