Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ellopott jelszavaktól a megkerült tesztekig: ezek voltak az év tech botrányai!

Dotkom

Ellopott jelszavaktól a megkerült tesztekig: ezek voltak az év tech botrányai!

Már csak napok vannak hátra ebből az évből, így összeszedtük, hogy 2015-ben melyek voltak a legnagyobb bukások a technológia világában:

maps

1. Google Map Maker

Nem igazán jött össze ez az év a Google térképszerkesztő szolgáltatásának, hiszen a Map Maker-t hosszú időre le kellett állítani. Az ok? Először egy Apple logót lepisilő Android bábut helyeztek el ismeretlenek a térképen, később pedig a fehér házat címkézték át “nigga house”-ra. Nem meglepő módon a kaliforniai vállalat ezután letiltotta a Maps szerkesztését, az opciót pedig csak hónapokkal később engedélyezték újra.

windows-10-oprendszer

2. Az első Windows 10 frissítés

Szinte minden ponton túlszárnyalja elődjét a Windows 10, az ingyenesen hozzáférhető rendszer így nem meglepő módon hamarosan elképesztően népszerű lett. Épp ezért volt különösen kínos, hogy az első frissítés rengeteg felhasználónak hazavágta a készülékét, amit csak a registry-ben való turkálással lehetett újra megfelelő működésre bírni.

lenovo_ideapad_y450_exterior-logo

3. Lenovo Superfish botrány

Egy előretelepített szoftver keserítette meg az újdonsült Lenovo tulajdonosok életét. A kínai vállalat laptopjain ugyanis az elvileg keresésben segítő Superfish inkább reklámokkal támadta a felhasználókat, azonnal elrontva az új készülék élményét. A helyzetet tovább nehezítette, hogy a Superfish különböző adatokhoz is hozzáfért, így a bankkártya információk mellett például jelszavak vagy féltett dokumentumok is veszélybe kerültek. A Lenovo szerencsére időben reagált, így a botrány után gyorsan kiadtak egy eltávolító szoftvert.

AM_7746_original-600x400-600x400

4. Ashley Madison botrány

A megcsalást soha senki nem nézte jó szemmel, így nem véletlen, hogy a kifejezetten erre építő Ashley Madison is hamar célponttá vált. A bomba egy évvel az oldal élesítése után robbant, amikor harminchétmillió felhasználó adatait lopták el hackerek és szivárogtatták ki az internetre. Az online társkeresőkkel mi is foglalkoztunk, átfogó cikkünket itt olvashatod.

galaxy_note5_2

5. Samsung Galaxy Note 5 Stylus

Mint telefon, a Galaxy Note 5 az idei év egyik legjobbja lett, hiszen erős hardvere, fejlett szoftvere és minőségi készülékháza igazán jól sikerült. Van azonban egy pontja a modellnek, ami már nem annyira, ez pedig a stylus, illetve annak rögzítése. Ha ugyanis a felhasználó valami oknál fogva nem megfelelően (azaz a heggyel kifelé) próbálta meg bedugni a kiegészítőt a készülékházba, az beszorult, és csak roncsolással lehetett kiszedni. A dél-koreai gyártó először értetlenkedve reagált az egyébként tényleg igen érthetetlen problémára, de aztán javítottak a csatlakozáson, így már nem lehet rossz irányba bedugni a stylus-t.

iphone6case2

6. Apple Smart Battery Case

Igazán meglepő, hogy egy olyan, a dizájnra igen kényes vállalat mint az Apple, előállt egy ilyen, meglehetősen furcsa kinézetű tokkal. Talán nem is véletlen, hogy nemcsak a rajongók lepődtek meg, de a konkurens gyártók is azonnal ráugrottak a meghökkentő kiegészítőre és hamar vicces képek árasztották el az internetet.

volkswagen_touran_2015_a2_medium

7. Volkswagen dízelbotrány

Idén kiderült, hogy hosszú éveken át manipulálta a Volkswagen csoport egyes dízelmotorjainak emissziós értékeit. Az autó ugyanis érzékelte, hogy mikor végeznek rajta tesztet, így olyankor visszafogta a károsanyag-kibocsátást, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. A csalást egy amerikai szervezet derítette ki, a német vállalat pedig a jövő éveit a botrány utáni helyreállítással tölti majd.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés