Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiváncsi vagy milyen egy régi filmben szerepelni? Látogass el ide és megtudod!

Dotkom

Kiváncsi vagy milyen egy régi filmben szerepelni? Látogass el ide és megtudod!

Újra lesz élet az ózdi kohászati mûvek területén lévõ Fúvógépházban: hamarosan megnyílik a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark, amely újszerû módon teremt lehetõséget a filmtörténet kulturális javainak megõrzésére és bemutatására.

A közeljövõben nyitja kapuit a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark, amelynek célja – nevéhez híven- nem csak a magyar filmtörténet kulturális javainak megõrzése, hanem azok élményszerû bemutatása is. Az intézmény gazdájának, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetnek (Manda) koncepciója szerint — miközben mintegy kétszázezer archív filmtekercs biztonságos tárolására nyílik lehetõsége –, a kialakított kiállítóterek lehetõvé teszik a látogatóknak, hogy magyar, lengyel, cseh és szlovák filmtörténeti mûvekkel ne csak nézõként ismerkedhessenek meg, hanem akár szereplõként is. A látogatók közremûködésével felvett jelenetet a vizitáció végén digitális formában megkapják a vendégek.

film

„A hatalmas «greenboxokból», filmes díszletekbõl kialakított tárlat különleges attrakciója a „filmes karaoke”, amikor a vendégek a rendelkezésre álló mini-stúdiókban egy-egy nevezetes filmjelenetben kipróbálhatják színészi képességeiket. A látogatóknak, a leendõ filmeseknek egyedülálló oktatási lehetõséget is teremt, hogy egy közel nyolcvan méter hosszúságú és egybefüggõ greenbox-falat alakítunk ki” – nyilatkozta Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) fõigazgatója.

Az Európai Unióban jelenleg csak néhány hasonló intézmény mûködik. Ezek közül kiemelten népszerû a Londonban található Cinema Museum, ahol a látogatók filmtörténeti emléktárgyak, plakátok és technikai eszközök hatalmas gyûjteményét, valamint több mint ötezer kilométernyi régi filmszalagot tekinthetnek meg, a mozitörténet már lezárult korszakaiból. Az Egyesült Királyságban Bradfordban mûködik még egy ilyen gyûjtemény, a National Media Museum, amely szintén egyedülálló filmgyûjteménnyel rendelkezik.

A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 927,4 millió forint.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés