Connect with us

technokrata

Van egy jó ötleted? Most megírhatod a siketörténeted!

Techlab

Dotkom

Van egy jó ötleted? Most megírhatod a siketörténeted!

A Design Terminál november 11-éig várja a jelentkezőket kibővített mentorprogramjára. Már nem csak designcégek, hanem technológiával és városfejlesztéssel foglalkozó csapatok jelentkezését is várják. A részletekről Biás Csongort, a Design Terminál Techlab vezetőjét kérdeztük.

Mivel foglalkozik a Design Terminál és mi a mentorprogramjának a célja?

A Design Terminál a kreatívipar fejlesztéséért felelős ügynökség. A mentorprogramunkban vállalkozásokat fejlesztünk, új sikertörténetek születése a célunk. Fontosnak tartjuk a budapesti vállalkozói szcéna fejlesztését is. Amellett, hogy havonta rendezvények tucatjait szervezzük és fogadjuk be, nemzetközi konferenciákat, vásárokat bonyolítunk le, az üzleti inkubáció került tevékenységünk fókuszába.

biascsongor

Milyen jellegű vállalkozásokat vártok a programba?

Két sikeres mentorprogram után, az idei évtől bővítjük programunkat. Így a korábban csak design cégek számára nyitott programra már tech startupokat és városfejlesztéssel foglalkozó projekteket is várunk. A vállalkozásokat a Design-, City-, és Techlab várja, a szakterületnek megfelelő csapattal és mentorgárdával. A Techlab-be főként intenzíven skálázható szoftver- és mobilprojekteket várunk, melyek nagy nemzetközi piacokat céloznak meg, és valós problémákra akarnak választ adni.

Egyáltalán mi az a start up, mikortól és miért nevezhetünk startupnak egy vállalkozásokat?

A startup kifejezést gyakran kizárólag az IT iparággal, illetve szervezet korai érettségi szakaszával azonosítják, tévesen. A legelterjedtebb meghatározás Steve Blank, sorozatvállalkozó, író és egyetemi professzortól származik, mely szerint „a startup egy skálázható és hosszú́tá́von fenntartható és ismételhető üzleti modellt kereső, ideiglenes szervezet.” A definíció egyik legfontosabb eleme, hogy a startup skálázható, azaz gyors növekedési potenciállal rendelkezik. Emellett a startup, az ideiglenes, “kereső üzemmódban” működő szervezet. Ez azt jelenti, hogy a startupok folyamatosan kísérleteznek, “iterálnak” a termékükön, amíg rátalálnak egy fenntartható üzleti modellre, ami kielégíti a piaci igényeket. Tehát egy vállalkozást a gyors növekedési potenciál és a kísérletezésre, felfedezésre alapuló működés tesz startuppá és nem az iparág vagy a fejlettségi állapot.

A Techlab-be milyen startupokat, vállalkozásokat vártok? Mit tudtok nyújtani nekik?

A Techlab a program három modulja közül az egyik, melyet azért hoztunk létre, hogy ötlet- és prototípusfázisban levő startupokat támogassunk a Product-Market Fit elérésében. Ezeknek a cégeknek minőségi mentorálást és akár irodateret, ösztöndíjat is biztosítunk.

Techlab

Mitől egyedi a Design Terminál programja?

A Design Terminálban nem kérünk tulajdonrészt. Hat hónapos intenzív mentorálás során térítésmentesen nyújtunk szakmai segítséget. Sőt, akár mentorálási díjban is részesülhetnek a résztvevők, hogy teljes egészében a vállalkozásukra tudjanak koncentrálni. A program további erősségét a nemzetközi mentorhálózat jelenti. Százötven elismert mentor kapcsolódik be a programba a Szilícium-völgytől Berlinen át Budapestig. A megújult programunk pedig még nemzetközi összevetésben is különlegesnek számít, hiszen a designcégek és a technológiai vállalkozások egymástól is tanulnak. Hiszünk abban, hogy a diverzitás az innováció a kreativitás mozgatórugója, ezért szeretnénk ösztönözni a kiválasztott területeink között szinergiák és tudáscsere létrejöttét.

003

Mi a célotok a programmal?

Minden mentorált vállalkozással egyedi célokat tűzünk ki, hiszen nem ugyanabban a fázisban csatlakoznak a programhoz. A Techlab esetében célunk, hogy csapataink felvételt nyerjenek a világ legjobb akcelerátoraiba, vagy sikeresen elérjék az első tőkebefektetést. Észrevettünk egy olyan trendet, hogy újabban az angyalbefektetők, akcelerátorok és a korai fázisú befektetők az érettebb, kevésbé kockázatos vállalkozások felé fordulnak. Ez jelentős űrt hagy a kifejezetten korai fázisban járó vállalkozások területén. A Design Terminál ezt az űrt akarja felszámolni. A programunk azokat a készségeket és alapokat kínálja a vállalkozóknak, melyek szükségesek ötleteik teszteléséhez. A program végére a csapatok a saját piacaikhoz kapcsolódó minden alapvető ismeretet elsajátítanak. Ezzel a tudással felfegyverkezve jó helyzetben lesznek ahhoz, hogy végigcsináljanak egy akcelerátorprogramot vagy egy befektetési fordulót, és abból kihozzák a maximumot. Ezeket a képzett cégeket csatornázzuk be az akcelerátorokból és befektetőkből álló partnerhálózatunkba. Fő teljesítménymutatóink az akcelerátorokba történő felvételi arány és a startupjainkba fektetett összegek.

004

Hogy választjátok ki a szerencséseket? Vannak kritériumok?

A kiválasztási procedúra elég egyszerű, de változik az idei évtől. November 11-ig fogadjuk a jelentkezéseket online felületünkön. A mentorok bevonásával kiválasztjuk a legjobbakat, és velük további interjúkat szervezünk. Ezek lebonyolítása után a 15 legígéretesebb csapatot meghívjuk a Selection Campbe. Ez egy kiválasztási tábor, ahol élőben is láthatjuk, hogy mire képesek a csapatok, illetve személyesen is megismerhetjük őket. A Techlab esetében a kritériumaink, hogy a csapatok az ötlet és a Product-Market Fit fázis között elhelyezkedő termékkel nevezzenek. Tehát a felvételhez nem szükséges, hogy legyen működő prototípusuk vagy bejegyzett vállalkozásuk, viszont az erős csapat alapvető elvárás

Miben nyújt többet az, hogy nemzetközi mentorokkal is dolgoztok a Techlab-ben?

Nagyon büszkék vagyunk a mentorgárdánkra, mely már most több mint 65 világszínvonalú szakemberből áll – és még mindig növekszik. Vannak köztük befektetők, termék-, UX- és üzleti szakértők is olyan top cégektől, mint például a Cloudera, a Prezi, a Ustream vagy a Skyscanner. Ők olyan tudást adhatnak át, ami korábban itthon nem volt elérhető. Ez még inkább elősegíti kitűzött célunkat, a vállalkozások nemzetközi piacra lépését.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle