Connect with us

technokrata

Az ABB megint megmutatta: csúcstechnológia a földfelszín alatt

Dotkom

Az ABB megint megmutatta: csúcstechnológia a földfelszín alatt

Finnország villamosenergia-ellátása megfizethető, stabil és biztonságos, a politikai környezet nyugodt és kiszámítható. Ezeknek, valamint a kedvező törvényi kereteknek köszönhetően az ország ideális helyszíne a globális adatközpontok létesítésének, és ebben a szektorban a világ egyik legversenyképesebb országa.

A Ficolo egyike azoknak a jelentős finn kolokációs* cégeknek, amelyek felismerték Finnország ezen előnyeit. Seppo Ihalainen, a Ficolo vezérigazgatója szerint “a költségek Finnországban negyed-ötödrészei a kontinens többi részén kialakult költségszintnek. A közelmúltban épített adatközpontunk helyszíne Ulvila-ban, ideális: Finnország legbeépítettebb területeinek közelében helyezkedik el. A létesítményt – kialakításának köszönhetően – költségtakarékosság, energiahatékonyság és biztonság jellemzi.”

Csúcstechnológia a földfelszín alatt

A Ficolo Ulvila-ban épült adatközpontja 8500 m2 alapterületű, föld alatti alagútrendszerben található, amelyet eredetileg a Finn Védelmi Erők alakítottak ki.  A geológiai kőzetrétegekbe mélyítve összesen kilenc terem található, melyek mérete 500 és 800 m2között változik. A termeket egy, vagy megosztva több ügyfél is igénybe veheti.

2014 májusában három termet szereltek fel üzemkész állapotra. “A létesítménnyel optimalizálni tudjuk a beruházási költségeinket. Az igényekkel összhangban új termeket tudunk kialakítani és rendszerbe állítani. Az alagút jelenleg üresen álló és kihasználásra váró részei nem képeznek költséget. Mód van arra is, hogy az ABB moduláris rendszerű, szünetmentes áramforrásait (UPS) az igényekhez igazodó ütemben bővítsük. A rendszer skálázhatósága alapfontosságú számunkra, mivel ez biztosítja, hogy a kiépített UPS kapacitást az energiaigények szerint növeljük. Így nem kell jelentős, spekulatív, a feltételezett várható igényekre méretezett beruházásokat végrehajtanunk.

Az egyes adatközpont-termek egymástól függetlenül üzemelnek, és a kolokációs modellünk azt is lehetővé teszi, hogy az ügyfeleink az igényeik figyelembe vételével központosított vagy osztott adatközpont-megoldások között válasszanak.” – mondta el Seppo Ihalainen a létesítményről.

A villamosenergia-ellátás biztonsága a legfontosabb

Seppo Ihalainen elmondta: “A megbízható villamosenergia-ellátás döntő fontosságú az adatközpontokra szakosodott iparágban. A mi létesítményünknél ideális megoldásnak tekinthető, hogy az energiaellátás biztonságát az ABB UPS rendszere biztosítja. Tartalék energiaforrásként szélturbinával termelt áramot, és diesel generátorokat is használunk. Az általunk kiépített rendszerben az ügyfél szolgáltatásainak működése akkor is zavartalanul folytatódik, ha az ellátó energiahálózatban áramszünet lép fel.

Az ABB nagyon gyorsan le tudta szállítani az általunk igényelt UPS-technológiát. Karácsony előtt adtuk fel a rendelést, februárra pedig már minden a helyén volt, és üzembe helyeztük a teljes rendszert. A kiépített rendszer mind műszaki, mind pénzügyi szempontból ideális az üzleti modellünk számára.”

Energiahatékony megoldás adatközpontokhoz

Az ABB technológiákat, technológiai megoldásokat és professzionális szolgáltatásokat kínál az adatközpontok számára. A hálózati és a fizikai biztonság, valamint a tűz elleni védelem érdekében különböző biztonsági rendszerek épültek ki az ulvilai létesítményben. Az energiahatékonyság, a zöld és a megújuló energia használata, a hulladékhő-visszanyerés mind nagyon fontos szempont az adatközpont működésében. “Folyamatosan működnek hulladékhő-visszanyerési projektek, amelyek Ulvila város energiaellátását támogatják”- mondja Seppo Ihalainen.

A növekedési kilátások nagyszerűek, mivel Finnországban a Ficolo az első adatközpont, amely meghonosította a kolokációs üzleti modellt. A Ficolo agilis üzleti megközelítést alkalmaz; ahol a vevő választja ki az együttműködés körét és mélységét, így a döntésétől függően az IT szolgáltatásait részben vagy egészben is kiszervezheti.

Seppo Ihalainen vezérigazgató azt prognosztizálja, hogy tekintetbe véve az IT- és az üzletkritikus rendszerek gyors növekedését, öt – nyolc éven belül mind a kilenc termet értékesíteni fogják.

A modularitás javítja a használhatóságot

Az ABB a Ficolo-nak moduláris, nagy hatékonyságú DPATM UPS rendszert szállított, amely skálázható, így a változó igényekhez könnyen illeszthető. A rendszer megbízhatóságát a kettős konverziós technológia modularitása, és a beépített redundancia garantálja. Az üzem közben cserélhető modulok lehetővé teszik, hogy ne kelljen megszakítani a rendszer üzemét, a javításhoz szükséges időt pedig nagyon lerövidítik. A DPA modul cseréje nem követeli meg, hogy szakmérnök szálljon ki a helyszínre. A DPA modul pedig az ABB szervizéhez kerül kivizsgálásra és javításra.

Az ABB DPA UPS rendszerei akár 96%-os hatékonysággal is tudnak üzemelni.
A villamosenergia-ellátás rendelkezésre állása, megbízhatósága és költsége alapvető fontosságú szempontnak számít az adatközpontok, a kórházak, a médiaszolgáltatók, a telekom szektor és a folyamatautomatizálási ipar számára. Az energiatermelés vagy az energiaellátás terén fellépő esetleges problémák áramszüneteket vagy olyan áramminőségi problémákat idézhetnek elő, mint feszültségesés, feszültségtüske, vagy frekvenciaingadozások és a felharmonikusok.** Az UPS rendszerek nélkülözhetetlen szerepet játszanak abban, hogy megvédjék ezeket a kritikus szolgáltatásokat, és minimális szintre szorítsák le a költségeket.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom