Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezek most a szülők legnagyobb félelmei

Dotkom

Ezek most a szülők legnagyobb félelmei

Sokan azt sem tudják, mit néz a gyerek a neten.

A Kaspersky Lab és a B2B International új kutatásából kiderül, a szülők 20%-a érzi azt, nincs ráhatása arra, hogy a gyermekei mit néznek vagy csinálnak online, valamint 38%-uk aggódik amiatt, hogy gyermekei internetrajongása függőséghez vezet. Ráadásul sok felnőtt érzi úgy, hogy saját, digitálisan aktív szülei és nagyszülei is veszélyeztetettek.

A válaszadók több mint fele (52%) úgy véli, hogy a gyermekeit érő online fenyegetések egyre gyakoribbak. A legfontosabb aggodalmak közé tartozik annak kockázata, hogy a gyerekek nem megfelelő tartalommal találkoznak (45%), és közel kétharmaduknak (60%) meggyőződése, hogy a gyerekeknek korlátlan hozzáférésük van az ilyen tartalmakhoz.

A további aggodalmak közé tartozik annak lehetősége, hogy a gyerekek veszélyes idegenekkel kommunikálnak (41%) és, hogy túl sok személyes információt osztanak meg magukról (40%). A megkérdezett szülők 38%-a attól fél, hogy a gyerekek függővé válnak az internettől, és túl sok időt töltenek online.

Are-Kids-With-Smartphone-Addiction-At-Risk-For-Mental-Health-Problems-676x400

Amiatt, hogy a gyerekek vírusokkal találkoznak, és valószínűleg nem ismerik fel ezeket, a szülők 37%-a aggódik. Ugyanakkor meglepő, hogy az internetes zaklatás miatt, amelynek hihetetlenül pusztító és hosszú ideig tartó hatása lehet a fiatalok életére, csupán a szülők 35%-a aggódik komolyan.

A gyermekek felé irányuló közvetlen fenyegetések mellett a szülők amiatt is aggódnak, hogy a gyerekek ellenőrizetlen online tevékenységei más családtagokat is érinthetnek, például a véletlen adattörlés vagy adatvesztés (27%), vagy olyan váratlanul felmerülő költségek (25%) miatt, mint például az online alkalmazás- és játékvásárlások.

A digitálisan aktív szülőkkel rendelkező válaszadók (a megkérdezettek 19%-a) felmenőiket még sebezhetőbbnek tartják, kétharmaduk pedig (az összes válaszadó 13%-a) amiatt aggódik, hogy az idősebb rokonok milyen furcsaságokkal találkozhatnak az interneten.

Az idősebb internetezőkkel kapcsolatos legfőbb aggodalmak között megtalálható a rosszindulatú programokkal (52%) vagy hamis weboldalakkal és e-mailekkel (50%) való találkozás, pénzveszteség csalás vagy bűncselekmény következményeként (45%), valamint az átverés (38%) vagy kémkedés áldozatává válás (37%). Összhangban a listán szereplő legnagyobb félelmekkel, amelyek a gyerekeket érintik, a veszélyes idegenekkel való megismerkedés (25%) és az explicit tartalmak (20%) is előkelő helyen végeztek az idősebbekre leselkedő veszélyek listáján.

facebookuserkids

“Védelmezőnek lenni egy természetes szülői ösztön, de az online terep megváltoztatja a szabályokat. A felmérésünk azt mutatja, sok szülő tart attól, hogy a gyerekeit fenyegető online veszélyek száma egyre növekszik, hiszen rengeteg ellenőrizetlen tartalom érhető el. A tanulmány aggasztó módon mutatja meg, hogy minden ötödik szülő egyszerűen semmit nem tesz gyermeke biztonsága érdekében, és a szülők több mint fele (58%) nem is beszél velük az online fenyegetésekről. A felnőttek jelentős része ugyancsak aggódik a tapasztalatlan idősebb hozzátartozóira leselkedő fenyegetések, különösen az online csalások és a rosszindulatú programok miatt. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeknek a nyomás alatt lévő szülőknek rendelkezésére áll a szükséges szoftver és támogatás, hogy biztonságban tudhassák szeretteiket.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

A Kaspersky Lab arra ösztönzi a szülőket, hogy olyan megközelítést válasszanak, amely egy átfogó biztonsági megoldást ötvöz oktatással és kommunikációval. Egy családközpontú szoftvermegoldás jelenti a legerősebb biztonsági hálót, amely hatékonyan védi meg a gyermekeket az olyan fenyegetésektől is, amelyekkel még a szülők sincsenek tisztában. De ugyanennyire fontos, hogy a gyerekek és az idősebb családtagok megtanulják, hogyan védjék meg magukat. Ehhez tudni szükséges, hogy mire kell figyelni, hogyan lehet elhárítani a nem kívánt közeledéseket, és hogyan kerülhetők el a problémás tartalmak. Legfőképpen a Kaspersky Lab azt tanácsolja a szülőknek (és az idősebb gyerekeknek), hogy kombinálják a szoftvert és az oktatást egy nyílt párbeszéddel az online kockázatokról és viselkedésről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés