Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google beismerte, hogy mesterséges intelligenciát alkalmaz

Dotkom

A Google beismerte, hogy mesterséges intelligenciát alkalmaz

A Google tegnapi napon elismerte, hogy új, RankBrain elnevezésű gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló algoritmusa már hónapok óta működik.

Mesterséges intelligencia

A Bloomberg számolt róla be elsőként, hogy a Google egy teljesen új algoritmust indított útjára az év elején. Az információt a tegnapi napon a Google is megerősítette. A RankBrainnek nevezett gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló algoritmusa elsősorban azoknál a kereséseknél segíti a keresőóriást, amelyeket még korábban sosem írtak be a keresőmezőbe – írja az ite.hu.

A Google-hoz naponta nagyjából 3 milliárd keresés érkezik, és ezek 15 százaléka olyan új keresés, amelyet korábban senki sem ütött be a keresőbe. A RankBrain különösen ezeknek az új kereséseknek az értelmezésében segít, de más területek is használja a Google.

googlebrainintelligencia

Vektorokat készít

A RankBrain a keresőmezőbe beütött szavakat matematikai entitásokká, un. vektorokká alakítja, amelyek már számítógépek segítségével feldolgozhatóak. A RankBrain ezeket a vektorokat használja fel, hogy a korábban nem látott új kifejezésekhez hasonlóakat keressen.

Szakértők szerint a RankBrain a weben található szöveges adatokat dolgozta fel, azaz a szavakat vektorokká alakította, és a gépi tanulás segítségével ezeket feldolgozta. Ennek hatékony működéséhez rengeteg bemenő adat és szöveg szükséges, ám ez a weben rendelkezésre áll.

A RankBrainen jelenleg nem tanul folyamatosan, hanem a gépi tanulás lezajlása után annak eredményeit alkalmazzák a kereséseknél, ám a Google szóvivője szerint a jövőben sor kerülhet adatfrissítésekre, és a RankBrain fejlesztésére is.

Google_Sign

Magyarul is tud

A RankBrain a Google szóvivője szerint nem csak angol nyelven működik, hanem minden nyelven, azaz magyarul is.

Bár a hivatalos indulásról nincs pontos információ a Bloomberg szerint az idei év elejétől fokozatosan kezdték el használni keresőalgoritmusukban a RankBraint.

A Bloomberg információi szerint a mesterséges intelligencia alapú algoritmus eredményei még a Google mérnökeit is meglepte. Greg Corrado, a cég vezető kutatója szerint RankBrain eredményei sokkal jobban a vártnál, és igen nagy meglepetést okozott.

A kiváló eredményeknek köszönhetően a RankBrain ma már harmadik legfontosabb tényező a cég rangsorolási algoritmusban.

Évek óta dolgoznak rajta

A RankBrain algoritmuson és a mesterséges intelligencián már évek óta dolgozik a Google. A fejlesztő csapat akkor bővült ki, amikor Amit Singhal a Google új vezérigazgatója zöld utat adott a RankBrain alkalmazásának a nyilvános keresőben is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés