Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezért nem jó, ha figyelmetlenül kattintasz az interneten

Dotkom

Ezért nem jó, ha figyelmetlenül kattintasz az interneten

Könnyen belefuthatsz egy rosszindulatú programba!

A Kaspersky Lab és a B2B International által elvégzett felmérés kimutatta, hogy az internethasználók közel fele (45%) találkozott rosszindulatú programokkal az elmúlt 12 hónap során, és a legtöbb esetben (81%) ez negatív hatással volt mind a felhasználókra, mind az eszközeikre.

A rosszindulatú programok főként windowsos számítógépeken fordultak elő, a Windows felhasználók 83%-a nyilatkozta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban kár érte őket. Azonban az Android és Mac OS X felhasználók sem immunisak, ugyanis 13, illetve 6%-uk számolt be fertőzésekről saját eszközeiken.

Az európai felhasználók 5%-a úgy véli, hogy az eszköze azután vált fertőzötté, hogy egy gyanús honlapot látogatott meg. Valaki más USB meghajtóját, egy másik fertőzött eszközt, valamint egy legitim programként álcázott fertőzött alkalmazás telepítését a megkérdezettek 8%-a nevezte meg a fertőzés okaként. A megkérdezettek 7%-a azt mondta, hogy eszköze egy e-mail melléklet megnyitása után fertőződött meg, míg a megkérdezettek nagyobb része, 13%-a, nem tudta megmondani, hogyan került a rosszindulatú program a készülékére.

1-internet

Ötből négy fertőzés okozott jelentős problémát az érintetteknek. Leggyakrabban (35%-ban) a felhasználók a számítógép teljesítményének lassulását észlelték, 30%-uk tapasztalt zavaró reklámokat (például a böngésző nem kívánt weboldalakra irányította őket), és a megkérdezettek 20%-a talált kéretlen programokat készülékén. A fertőzés legveszélyesebb következményei között szerepelt az operációs rendszer beállításainak megváltoztatása a felhasználó tudta nélkül (17%), a személyes adatok elvesztése (10%), vagy ellopása (8%), a jogosulatlan publikálások, vagy közösségi oldalakon történő lájkolások (9%) és a webkamera meghackelése (6%).

Mi több, a válaszadók 11%-a említette, hogy fizetniük kellett a kiberbűnözőknek, hogy feloldják készülékük blokkolását, vagy dekódolják személyes fájljaikat (6%) egy ransomware fertőzés után. Összességében minden harmadik felhasználó (33%) tapasztalt pénzügyi veszteségeket egy rosszindulatú fertőzés következményeként. Ugyanúgy, ahogy a bűnözőknek váltságdíjat kell fizetni, az áldozatoknak pénzt kell költeniük az adatok vagy az eszköz helyreállítására, valamint a fertőzés hatásának kiküszöbölésére szolgáló szoftverekre, sőt egyes esetekben új eszközt kell vásárolniuk. A pénzügyi veszteséget okozó esetekben a támadás átlagos költsége elérte a 140 dollárt.

pc_virus_worm_trojan_malware

“Egy rosszindulatú fertőzés költségei és kellemetlen hatásai elkerülhetők egy kis óvatossággal. Például ne helyezzen ellenőrizetlen USB pendrive-ot a készülékébe, csak hivatalos app áruházat használjon, tartsa állandóan naprakészen az operációs rendszerét és alkalmazásait, valamint ellenőrizze a fájlokat egy biztonsági megoldással, mielőtt megnyitná azokat. A lehetséges problémák észlelésének képessége és az óvintézkedések a legfontosabbak a biztonság eléréséhez.” mondta Elena Kharchenko, a Kaspersky Lab fogyasztói termékmenedzsmentért felelős vezetője.

 



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés