Connect with us

technokrata

Ezért nem jó, ha figyelmetlenül kattintasz az interneten

pc_virus_worm_trojan_malware

Dotkom

Ezért nem jó, ha figyelmetlenül kattintasz az interneten

Könnyen belefuthatsz egy rosszindulatú programba!

A Kaspersky Lab és a B2B International által elvégzett felmérés kimutatta, hogy az internethasználók közel fele (45%) találkozott rosszindulatú programokkal az elmúlt 12 hónap során, és a legtöbb esetben (81%) ez negatív hatással volt mind a felhasználókra, mind az eszközeikre.

A rosszindulatú programok főként windowsos számítógépeken fordultak elő, a Windows felhasználók 83%-a nyilatkozta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban kár érte őket. Azonban az Android és Mac OS X felhasználók sem immunisak, ugyanis 13, illetve 6%-uk számolt be fertőzésekről saját eszközeiken.

Az európai felhasználók 5%-a úgy véli, hogy az eszköze azután vált fertőzötté, hogy egy gyanús honlapot látogatott meg. Valaki más USB meghajtóját, egy másik fertőzött eszközt, valamint egy legitim programként álcázott fertőzött alkalmazás telepítését a megkérdezettek 8%-a nevezte meg a fertőzés okaként. A megkérdezettek 7%-a azt mondta, hogy eszköze egy e-mail melléklet megnyitása után fertőződött meg, míg a megkérdezettek nagyobb része, 13%-a, nem tudta megmondani, hogyan került a rosszindulatú program a készülékére.

1-internet

Ötből négy fertőzés okozott jelentős problémát az érintetteknek. Leggyakrabban (35%-ban) a felhasználók a számítógép teljesítményének lassulását észlelték, 30%-uk tapasztalt zavaró reklámokat (például a böngésző nem kívánt weboldalakra irányította őket), és a megkérdezettek 20%-a talált kéretlen programokat készülékén. A fertőzés legveszélyesebb következményei között szerepelt az operációs rendszer beállításainak megváltoztatása a felhasználó tudta nélkül (17%), a személyes adatok elvesztése (10%), vagy ellopása (8%), a jogosulatlan publikálások, vagy közösségi oldalakon történő lájkolások (9%) és a webkamera meghackelése (6%).

Mi több, a válaszadók 11%-a említette, hogy fizetniük kellett a kiberbűnözőknek, hogy feloldják készülékük blokkolását, vagy dekódolják személyes fájljaikat (6%) egy ransomware fertőzés után. Összességében minden harmadik felhasználó (33%) tapasztalt pénzügyi veszteségeket egy rosszindulatú fertőzés következményeként. Ugyanúgy, ahogy a bűnözőknek váltságdíjat kell fizetni, az áldozatoknak pénzt kell költeniük az adatok vagy az eszköz helyreállítására, valamint a fertőzés hatásának kiküszöbölésére szolgáló szoftverekre, sőt egyes esetekben új eszközt kell vásárolniuk. A pénzügyi veszteséget okozó esetekben a támadás átlagos költsége elérte a 140 dollárt.

pc_virus_worm_trojan_malware

“Egy rosszindulatú fertőzés költségei és kellemetlen hatásai elkerülhetők egy kis óvatossággal. Például ne helyezzen ellenőrizetlen USB pendrive-ot a készülékébe, csak hivatalos app áruházat használjon, tartsa állandóan naprakészen az operációs rendszerét és alkalmazásait, valamint ellenőrizze a fájlokat egy biztonsági megoldással, mielőtt megnyitná azokat. A lehetséges problémák észlelésének képessége és az óvintézkedések a legfontosabbak a biztonság eléréséhez.” mondta Elena Kharchenko, a Kaspersky Lab fogyasztói termékmenedzsmentért felelős vezetője.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle