Connect with us

technokrata

Azt hiszed ismered az Apple cuccokat? Ezeket még tuti nem láttad!

Dotkom

Azt hiszed ismered az Apple cuccokat? Ezeket még tuti nem láttad!

Garantáljuk, hogy ezeket az Apple eszközöket nem ismerted!

Sokan úgy gondolják, hogy ismerik az Apple termékeit, pusztán azért, mert időről időre figyelemmel követik a cég legújabb bejelentéseit. Ha te is ilyen vagy, akkor most érdemes elolvasnod a cikkünket, hiszen olyan Apple eszközöket láthatsz, amikről eddig csak igen kevesen tudtak:

applekazetta

1. Kazetta (1978)

Az első Apple készülékek még nem floppy lemezt használtak, ehelyett kazettákról olvasták be a programokat. Ilyen volt az Apple II is, amihez a kaliforniai gyártó eredeti kazettákat is készített. Ezekből mára nem maradt sok, ezért igen nagy dolog, ha valakinek van egy az otthonában.

applenyomtato

2. Nyomtató (1979-1988)

Ma, amikor az Apple nem túlságosan sok tartozékot gyárt, szinte elképzelhetetlen, hogy olyan piacokon is jelen voltak, mint a nyomtatóké. Pedig volt ilyen, sőt nem is egy, hanem két nyomtatót is készített! Az 1979-ben megjelent hőnyomtatóért, a Silentype-ért akkoriban 599 dollárt kértek, ez ma 2000 ezer dollárnak (546 ezer forint) felel meg. Az utódja az 1985-ben piacra került LaserWriter volt, amiért tekintélyes 6995 dollárba került. Ennek az értéke ma 15 ezer dollár (4,1 millió forint). Nem meglepő, hogy mindkét termék óriási bukás lett, így az Apple el is hagyta a piacot!

macwrite

3.  Szövegszerkesztő (MacWrite) (1984-1994)

Az 1983-ban megjelent Microsoft Word után egy évvel, 1984-ben az akkor megjelent Macintosh-ra hozta ki a MacWrite nevű szövegszerkesztőjét a kaliforniai gyártó. A kényelmes, grafikai felülettel dokumentumkezelő igen nagy dolognak számított a szöveges DOS vagy BASIC programokkal szemben, azonban óriási sikert nem aratott, hiszen a piac hamar áttért az egyébként Macintosh-ra is elérhető Office család használatára. A MacWrite szerencsére nem halt ki, az Apple folyamatosan továbbfejlesztette, mára Pages néven található meg a legtöbb Mac eszközön.

applecollection

4. Divatkollekció (1986)

Bizony, az Apple nem csak kütyüket, de ruhákat is gyártott, igaz inkább kevesebb mint több sikerrel. Az 1986-as Apple Collection a 80-as évek divatjának megfelelően rikító ruhákkal, furcsa táskákkal és érdekes, gyermekeknek szánt játékokkal került piacra, de nem aratott nagy sikert, ezért  felhagytak az árusításával.

appleszkenner

5. Szkenner (1988-1997)

Bár a nyomtatókkal befürödtek, a szkennerekkel még próbálkoztak a kaliforniai gyártónál. Így született meg 1988-ban az A4 scanner, ami 300 dpi részletességgel digitalizálta a nyomtatott anyagokat. Utódja az 1991-es OneScanner lett, azonban ez sem aratott sikert, így az 1997-ben visszatérő Steve Jobs le is állította a forgalmazást.

applenewton

6. Newton (1993-1998)

Sokan az iPhone-okon és iPad-eken megtalálható iOS elődjének  tekintik a Newton-t, a kaliforniai gyártó személyi asszisztens rendszerét. Az Apple MessagePad készülékekre telepített rendszer számos hasznos funkciót tudott, így amellett, hogy felismerte a kézírást, még fejlett határidőnaplóval és telefonkönyvvel is rendelkezett.

powercd

7. CD lejátszó (1993-1996)

Az 1990-es évek elején az Apple nem találta a helyét, így számos piacon próbálkoztak, igen sikertelenül. Az egyik ilyen a CD lejátszóké, ahol a Phillips által tervezett és gyártott PowerCD-vel próbáltak szerencsét. A holland gyártó termékétől mindössze a logójában eltérő eszközt számítógéphez kötve adatokat tartalmazó lemezek futtatására is lehetett használni, míg hangszórókra kötve a zenés anyagokat szólaltatta meg.

applefenykepezo

8. Fényképező (1994-1997)

Bizony, az iPhone-ok előtt az Apple saját fényképezőt is kínált! Az 1994-ben megjelent QuickTake Camera a PowerCD-hez hasnolóan nem lett túlságosan nagy siker. Itt nem arról volt szó, hogy az eszköz nem lett volna elég jó, hiszen a termék egyike volt az első digitális fényképezőknek. Pusztán csak megelőzte a korát, mivel 1994-ben még igen kevesen vágytak ilyen technológiára. A Fujifilm, a Kodak és az Apple által fejlesztett eszköz 0.3 megapixeles (VGA) fotókat tudott készíteni, ezeket pedig az 1 MB-os kártyára lehetett menteni.

SONY DSC

9. Játékkonzol (1995-1997)

1995-ben valamiért úgy érezték az Apple-nél, hogy jó ötlet belevágni egy saját játékkonzol készítésébe. Így született meg a Pippin, ami a Macintosh rendszer egy multimédiára kihegyezett változatát futtatta. A nyíltnak szánt rendszer azonban nem keltette fel a fejlesztők figyelmét, ezért alig készült játék a konzolra. Így történhetett, hogy két év alatt alig 40 ezer darabot adtak el a Pippinből, így szép csendben be is fejezték a gyártását.

imacvirag

10. Virág mintás iMac ( Flower Power iMac)  (2002)

Miután rengeteg színben piacra dobták az iMac-et, úgy gondolták, hogy jó ötlet egy virágmintás verzióban felrázni a piacot. Hamar kiderült, hogy nem az, hiszen kevesen akartak efféle számítógépet az otthonukba.

emac

11. Iskolai számítógép (eMac) (2002-2006)

Kifejezetten az iskolák számára készítették el az iMac egy olcsóbb, ám kétségkívül strapabíróbb verzióját, az eMac-et. A 2002 és 2006 között kínált CRT képernyő modell óriási népszerűségnek örvendett az amerikai iskolákban, ennek is köszönhető, hogy sokan ma is megrögzött Mac felhasználók. Érdekesség, hogy az első generáció még 128 MB RAM-mal, 40 GB merevlemezzel és az OS X 10.1-es verziójával, a Pumával került piacra.

ipodhifi

12. HiFi (2006-2007)

2006-ban még sehol nem volt a Beats, ám az Apple már akkor is megpróbált betörni az asztali hangszórók piacára. Az óriási méretű, 349 dollárért kínált iPod HiFi azonban nem lett siker, így a kaliforniai gyártó alig egy év után abbahagyta a gyártását.

aranyearpods

13. Arany fülhallgató (2013)

Sokan úgy gondolják, hogy az arany Apple Watch a kaliforniai gyártó legdrágább terméke, pedig távolról sincs szó ilyesmiről. A 2013-ban Jony Ive és Marc Newson által megalkotott, a RED jótékonysági aukción elárverezett 18 karátos aranyból készült EarPods fülhallgatóért egy gyűjtő 461 ezer dollárt (125,9 millió forint) fizetett!

Forrás: TechCrunchSzólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök