Connect with us

technokrata

Vége a lassú Wifi hálózatoknak

Dotkom

Vége a lassú Wifi hálózatoknak

Egy új terahertzes technológia eszméletlen sebességre gyorsítaná fel otthoni hálózatainkat.

Ha a mostani Wifi hálózatunk sebességével is elégedettek vagyunk, a Brown Egyetem kutatóinak újdonságától valóban eláll majd a lélegzetünk. Egy új technológiának köszönhetően képesek lennének akár százszorosára növelni a jelenlegi adatátvitel sebességét.

A jelenlegi wifi rendszerek mikrohullámokat használnak az adatok továbbítására, 1-300 GHz-es tartományban. A tanulmány szerint az új terahertzes technológia akár 500 GHz-en is képes lenne működni, így jóval több adatot tudna szállítani egységnyi idő alatt.

A fő probléma azonban a jeladó megvalósítása, ugyanis a jelenleg használt multiplexerek nem tudnák kezelni ezt a sebességet. A kutatók már ki is fejlesztettek egy eszközt, ami kellően irányítaná a sugárzást. Az adó két fémlap között helyezkedik el, így a hullámok különböző tartományban tudnak kilépni.

Igaz a mobilhálózatokat nem lenne képes helyettesíteni kis hatótávolsága miatt, de otthonainkba kiváló megoldást hozna az olykor lassú Wifi problémájára. A kutatók szerint 15 éven belül megvalósul az újdonság.

Forrás: IFL Science via HVG.hu

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom