Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ez a fenyegetés már 9 éve veszélyeztet minket

Dotkom

Ez a fenyegetés már 9 éve veszélyeztet minket

A Winnti kiberbűnözői csoport még mindig aktív.

A Kaspersky Lab szakértői nyomon követik a Winnti kiberbűnözői csoport tevékenységét, és felfedeztek egy aktív fenyegetést, amely egy 2006-os bootkit installeren alapszik. A fenyegetés, amelyet a Kaspersky Lab “HDRoot”-nak nevezett el az eszköz eredeti “HDD Rootkit” neve után, egy univerzális platform fenntartható és állandó jelenléttel a megcélzott rendszerben, amely lehetővé teszi további programkártevők futtatását.

A Winnti bűnszervezet ipari kiberkémkedési kampányairól ismert, amelyekkel szoftverfejlesztő cégeket céloz meg, főként a szerencsejáték iparágban. Nemrégiben azonban a gyógyszerészeti vállalkozások is célponttá váltak.

cyber_warfare

A HDRoot-ot akkor azonosították, amikor egy érdekes vírusminta felkeltette a Kaspersky Lab GReAT csoportjának a figyelmét az alábbi okok miatt:

  • Védve volt egy kereskedelmi VMProtect Win64 végrehajtható fájllal, amelyet egy, a Guangthou YuanLuo Technology kínai szervezethez tartozó, feltört tanúsítvánnyal írtak alá. Ez egy olyan tanúsítvány amellyel a Winnti csoport visszaélt, és más eszközöket is aláírt.
  • A végrehajtható fájl jellemzőit és a kimeneti szövegét átalakították, hogy úgy nézzen ki, mint egy Microsoft Net Command net.exe fájl, nyilvánvalóan azért, hogy a rendszergazdák ne azonosítsák azt kártékony programként.

A további elemzés kimutatta, hogy a HDRoot bootkit egy univerzális platform a folyamatos és fenntartható jelenléthez a rendszerben. Fel lehet használni bármely más szoftvereszköz elindítására. A cég kutatói azonosítottak kétféle hátsó ajtót, amelyeket e platform segítségével indítottak el, és lehet, hogy több is van belőlük. Az egyik ilyen hátsó ajtó képes volt megkerülni a jól bevált antivirus termékeket Dél-Koreában: az AhnLab V3 Lite-ját, az AhnLab V3 365 Clinik-jét és az ESTsoft ALYac-ját. A Winnti ezt arra használta, hogy rosszindulatú programokat indítson el dél-koreai számítógépeken.

A Kaspersky Security Network adatai szerint Dél-Korea a Winnti csoport fő érdeklődési területe Délkelet-Ázsiában, más célpontokkal együtt ebben a régióban, melyek között japán, kínai, bangladesi és indonéziai szervezetek találhatók. A Kaspersky Lab ugyancsak kimutatott HDRoot fertőzéseket egy angliai és egy orosz cégnél, amelyek már korábban a Winnti csoport célpontjává váltak.

“A legfontosabb célja minden APT szereplőnek, hogy a figyelő szemek elől rejtve maradjon. Ezért is ritkán látni, hogy bonyolult titkosítást alkalmaznának, mivel ez rájuk irányítaná a figyelmet. A Winnti kockázatot vállalt, mert valószínűleg tapasztalatból tudják, hogy mely jeleket kell elfedni és melyeket lehet figyelmen kívül hagyni, mivel a szervezetek nem mindig a legjobb biztonsági stratégiát alkalmazzák. A rendszergazdáknak rengeteg dolgot kell egyszerre kezelniük, és ha kicsi a csapat, nő annak az esélye, hogy a kiberbűnözési tevékenység észrevétlen marad.” –mondta Dmitry Tarakanov, a Kaspersky Lab GReAT csapatának vezető biztonsági kutatója.

cyber-attack

A HDD Rootkit fejlesztése valószínűleg egy olyan emberhez köthető, aki akkor csatlakozott a Winnti csoporthoz, amikor az létrejött. A Kaspersky Lab úgy véli, hogy a Winnti csoport 2009-ben alakult, tehát 2006-ban még nem létezett. Azonban fennáll a lehetőség, hogy a Winnti más fejlesztőtől származó szoftvereket használt. Lehetséges, hogy ez a segédprogram és forráskód elérhető a kínai és más kiberbűnözői feketepiacokon. A fenyegetés még mindig aktív. Miután a Kaspersky Lab azonosította a malware-eket, a támadások mögött álló csoport kevesebb mint egy hónap alatt egy új változatot hozott létre.

A Kaspersky Lab termékei sikeresen blokkolják a rosszindulatú programokat és megvédik a felhasználókat a fenyegetés ellen.

Ha többet szeretne megtudni a Winnti csoport támadási platformjáról, kérjük, olvassa el a Secure.com-on található blogbejegyzést.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés