Connect with us

technokrata

Új segítséget kapnak a kutatók a rák ellen

szuperszamitogep-4

Dotkom

Új segítséget kapnak a kutatók a rák ellen

Legyen szó bármilyen betegségről, minél gyorsabban felismerjük, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Októberben számos egészségügyi világnap hangsúlyozza a betegségmegelőzés fontosságát. Elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja volt, ebből az alkalomból a hétvégén országszerte rendezvényekkel, kezdeményezésekkel hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálatokra és arra, hogy mennyire számít, hogy időben cselekedjünk. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) szuperszámítógép szolgáltatása elképesztő számítási kapacitásával – többek között – azt a célt is szolgálja, hogy a rákkutatás során minél gyorsabban szülessenek meg a tudományos áttörések.

szuperszamitogep-2

Legyen szó orvostudományról, genetikáról, kémiáról vagy éppen a magfizikáról, a szuperszámítógépek a kutatás szinte minden területén felhasználhatóak. A rendkívül nagy kapacitású rendszerek a tudományos munkát a rákkutatás és a gyógyszerfejlesztés terén is gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszik. Nem véletlen, hogy orvos-biológusok számos kutatás során alkalmazzák nagy sikerrel.

szuperszamitogep-1

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, a „TIOP-1.3.2 Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projekt keretén belül 2015 novemberére akár duplájára is növekedhet az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének számítási kapacitása, amely a Debreceni Egyetemen kezdte meg működését még 2015 júniusában.

A szuperszámítástechnika extrém feldolgozó és tároló kapacitásával olcsóbbá, gyorsabbá és ezáltal hatékonyabbá teszi a tudomány valamennyi területén a kutatói munkát, amely a rákkutatás eredményeiben is előrelépést hozhat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák