Connect with us

technokrata

Japánt támadják a hackerek

hacking

Dotkom

Japánt támadják a hackerek

A támadók bizalmas információkra vadásznak, egy nulladik napi Flash Player sérülékenységet kihasználó kódot és egy fejlett hátsó ajtó programot használva a támadásokhoz.

2014 októberében találkoztak először a Kaspersky Lab kutatói ezzel a soha nem látott programkártevővel, amely a komplexitása miatt kitűnt a többi közül. További elemzések kimutatták, hogy ez a malware csak egy kis részét képezi egy hatalmas és kifinomult kiberkémkedési eszközkészletnek. A megcélzott iparágak közé tartoznak a kormányzati szervezetek, valamint a nehézipari, pénzügyi, média, vegyipari, műholdas, egészségügyi, élelmiszeripari és oktatási cégek.

password_hack

Sokrétű fertőzési technikák 

Áldozataik megfertőzése érdekében, a Blue Termite működtetői többféle módszert alkalmaznak. 2015 júliusa előtt a legtöbbször célzott adathalász e-maileket használtak, amelyek melléklete rosszindulatú szoftvert tartalmazott. Júliusban azonban az operátorok megváltoztatták a taktikájukat és elkezdték a rosszindulatú szoftvert egy nulladik napi Flash sérülékenység (CVE-2015-5119, melynek kihasználó kódja a Hacking Teamet ért incidens révén szivárgott ki a nyár elején) kihasználásával terjeszteni. A támadók több japán weboldalt törtek fel, amelyek látogatói automatikusan letöltötték a vírust, és megfertőződtek. Ezt a módszert nevezik drive-by-downloads technikának.

A nulladik napi kihasználás alkalmazása jelentősen növelte a fertőzési arányt július közepén a Kaspersky Lab felderítő rendszereinek statisztikája szerint. Továbbá az egyik feltört webhely a japán kormány egyik prominens tagjához tartozott, míg egy másik olyan rosszindulatú parancsfájlokat tartalmazott, amelyek kiszűrik a látogatókat az összes IP címről, és csak egy bizonyos japán szervezettől érkezőket engedik be. Más szóval, csak a kiválasztott felhasználók kapják meg a programkártevőt.

gty_hacker_computer_keypad_thg_121003_wmain

Exkluzív kártevők és nyelvi bizonyítékok

A sikeres megfertőzés után egy fejlett hátsó ajtót telepítettek a megcélzott gépre. A hátsó ajtó lehetőséget ad jelszavak ellopására, további programkártevők letöltésére és futtatására, fájlok feltöltésére stb. Érdekessége a Blue Termite által használt rosszindulatú programoknak, hogy minden egyes áldozat egyedi programkártevőt kap, amely úgy van elkészítve, hogy csakis azon a gépen lehessen elindítani, amelyet a Blue Termine operátora megcélzott. A Kaspersky Lab kutatói szerint ennek az oka, hogy a biztonsági szakértők számára nehezebbé váljon a rosszindulatú program leleplezése és analizálása.

Az, hogy ki áll e támadássorozat mögött, még mindig tisztázatlan. Mint mindig, a fejlett kibertámadások mögött álló személyek azonosítása a legnehezebb feladat. A Kaspersky Lab kutatói azonban képesek voltak összegyűjteni néhány nyelvi bizonyítékot. A parancs és vezérlő szerver grafikus felhasználói felülete és néhány dokumentum, amely a Blue Termite rosszindulatú programjaihoz tartozik, kínai nyelven íródtak.

Amint a Kaspersky Lab csapatának sikerült elegendő információt összegyűjtenie annak megerősítéséhez: hogy a Blue Termite egy olyan kiberkémkedési kampány amely a japán szervezeteket támadja, a cég képviselői értesítették a helyi rendvédelmi szerveket. Mivel a Blue Termite jelenleg is működik, a Kaspersky Lab nyomozása szintén folytatódik.

“Habár a Blue Termite nem az első olyan kiberkémkedési kampány, amely Japánt célozza meg, ez az első olyan, a Kaspersky Lab által ismert akciósorozat, amely kizárólag a japán szervezeteket támadja meg. Japánban ez még mindig komoly problémát jelent. Június eleje óta, amikor kibertámadás érte a Japán Nyugdíjhivatalt számos japán szervezet védelmi intézkedésekhez folyamodott. Azonban a Blue Termite támadói erre válaszul új módszereket kezdtek el sikeresen alkalmazni,” – nyilatkozta Suguru Ishimaru, a Kaspersky Lab kutatója.

Annak érdekében, hogy a Blue Termite által való megfertőződés kockázatát az érintettek lecsökkentsék, a Kaspersky Lab szakértői az alábbi intézkedéseket ajánlják:

  • Ügyeljen arra, hogy a szoftverei, különösen a gyakran használtak, mindig frissítve legyenek.
  • Ha olyan sebezhető szoftvert használ, amelyhez még nem készült javítás, kerülje a szoftver használatát.
  • Legyen óvatos az e-mailekben található csatolmányokkal.
  • Használjon egy bevált anti-malware megoldást.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd