Connect with us

technokrata

3D-ben nyomtatták ki Sztálint

DSC_0605

Dotkom

3D-ben nyomtatták ki Sztálint

Samuel Havadtoy, magyar származású amerikai művész és galériatulajdonos idén először vette igénybe a 3D nyomtatás és szkennelés technológiáját néhány műve megalkotásához.

A közös munka nem csak azért volt érdekes, mert egy világhírű művésszel dolgozhatott a FreeDee csapata, hanem azért is, mert a 3D szkenneléstől a 3D modellezésen át a 3D nyomtatásig mindent be lehetett vetni. Az eredmény négy szobrászmű 3D nyomtatott prototípusa: egy kilincs, ahol a művész beszkennelt arca került a szintén 3D szkennelt kilincsre, valamint 3 különféle Sztálin szobor, amelyek eredeti bronz Sztálin szobor, valamint a művész Pinokkió szobrának orra és nyakkendője összemodellezéséből jöttek létre. Dezső Renáta végezte a 3D modellezést és szorosan együtt dolgozott Havadtoy-jel, hogy a végeredmény a művészi koncepciónak a lehető leginkább megfeleljen.

A kilincshez, ahol az arc részletei különösen fontosak voltak, a 3D szkennelést a 0,05 mm pontosságú Artec Spider 3D szkennerrel, míg a nyomtatást a kivételesen precíz Objet Eden 250 nyomtatón végezték. A Sztálin és Pinokkió szobrok 3D szkennelése szintén Artec 3D szkennerekkel készült, míg a remixek 3D nyomtatása MakerBot Replicator Z18 nyomtatón volt lehetséges, mivel a végső méretben kellett létrehozni a műtárgyak prototípusait. Az extra nagy nyomtatási térfogatú FDM printer nagyon jól szerepelt: több mint 100 órás nyomtatásokat vitt végig.

DSC_0605

Hogyan döntötte el, hogy 3D szkennelést és nyomtatást fog alkalmazni az alkotásaihoz?
Egyrészt izgalmas kipróbálni új technológiákat, másrészt evolúciónak nevezném. Nagy szobrok esetében idáig az volt a jellemző, hogy a művész elkészítette a modellt kicsiben, amely alapján a mesteremberek a megfelelő technikával létrehozták a kívánt méretű másolatot. A 3D nyomtatásnak köszönhetően enélkül, a több mint 2000 éve működő technológia nélkül könnyen felnagyíthatunk bármit és készíthetünk azonnal 1:1 arányban szobrokat.

Volt már korábban tapasztalata 3D szkenneléssel, nyomtatással?
A FreeDee-vel volt az első alkalom, hogy kipróbáltam a technológiát, és valószínűnek tartom, hogy az előbbiek miatt a jövőben más munkákhoz is alkalmazni fogom.

P1010097

Milyen munkafolyamatokon mennek keresztül még a kész nyomtatások, hogy elérjék a végső, kiállítási formájukat?

Mind a kilincs, mind Sztálin esetében a nyomtatások csak prototípusok, amelyekről mintát veszünk, kiöntjük viaszból, majd ennek segítségével készül el a bronzszobor. A Sztálin szobrok esetében a nyomtatott tárgyakat még az öntés előtt csipkével bevonom, később ezeket festékkel bepöttyözöm. Mind a csipkézett, mind a bronz verzió kiállításra kerül. (A leírt, a művészre jellemző stílusban készült alkotásokat Samuel Havadtoy online galériájában találhatunk.)

Mikor és hol kerül sor a kész művek kiállítására?
A milánói Mudima Alapítvány épületében nyílik 2016 márciusában 2 és fél emeleten kiállításom, ezért most nagyon sok a munkám. Az apropó pedig, hogy az alapítvány „bezár” és múzeumként nyílik újra. A fordulópontot ez a fél évig tartó kiállítás fogja jelenteni.

IMG_7839

Mi a kiállítás témája?
Több mint 10 éve Olaszországban élek, ez az ország a szívem csücske és a kiállítás is erre épül: az olaszokat kritizálja és szereti.

Az arcommal ellátott kilincsből 14 készül, amelyek a termeket nyitó ajtókra kerülnek. Ezzel azt az ellentétet szeretném kifejezni, hogy egyes személyek folyton jönnek-mennek, mint például én, mások viszont képesek megnyugodni egy helyben. Emellett a 14-es számmal a keresztút stációira is szeretnék utalni. A 14. ajtó mögött Pinokkió fogadja majd a látogatókat. Az értelmezést rájuk bízom.

A Sztálin szobrokra pedig azért esett a választásom, mert Olaszországban a kommunista párt még mindig nagyon erős.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák