Connect with us

technokrata

Itt a Linux Mint 17.2 „Rafaela”

Dotkom

Itt a Linux Mint 17.2 „Rafaela”

Megjelent a legbarátságosabb Linux legújabb verziója a Linux Mint 17.2 „Rafaela”. Az újdonságok listája hosszú, és a már közel tökéletes rendszer további finomítását hozza el.

A számítógép felhasználók számára fontos, hogy feladataikat jól ismert, kényelmes és szép környezetben végezhessék el a számítógépen. Ebből a felismerősből született a Cinnamon asztali rendszer, amely a jól ismert szolgáltatásokat hozza kényelmes és elegáns formában. Könnyen kezelhető a Windows-hoz szokott felhasználók számára is, mindezt ingyen és licencdíjaktól mentesen nyújtja. A Linux Mint szabad szoftverekből áll külföldön és itthon is meghatározó közösség alakult ki körülötte.

A Linux Mint négy arca

A Linux Mint négyféle  asztali felülettel érhető el. Az asztali felület biztosítja többek között a START menühöz hasonló programindítót, az alkalmazások közötti váltást biztosító szolgáltatást, a tálcát, a programok és ablakok egységes működését és megjelenítését biztosító keretrendszert.

Ezek közül a Cinnamon elnevezésű felület az egyik legkedveltebb és legmodernebb megjelenésű, valamint a régi gépek tulajdonosai számára a MATE felület, egészen kis erőforrásokkal rendelkező gépek felhasználóinak pedig a Xfce ajánlható.

Önnek készítjük

A Linux Mint a felhasználóbarát kialakítása mellett támogatja a magyar nyelvet, valamit közös eszközöket nyújt minden felhasználója számára, így egyszerűsíti le a szoftverek frissítésének, a rendszer adminisztrációjával, mentésével és  beállításával kapcsolatos teendőket. A Linux Mint alapja az Ubuntu disztribúció, amely széles és ingyenes programkínálatával a legnépszerűbb alternatív operációs rendszer.

A Linux Mint-en elérhető valamennyi fontos alkalmazás, hogy a napi munka elvégezhető legyen, de lehetőséget biztosít a játékok futtatására, filmnézésre és zenehallgatásra is. Ezen felül tudományos, valamint grafikai és egyéb feladatok elvégzésére is alkalmas, amennyiben telepíti a rendszerre a szükséges programokat.

A Linux Mint operációs rendszer fejlesztőinek célja, hogy minél könnyebben használható, biztonságos, korszerű és ízléses megjelenésű asztali- és hordozható számítógépen használható környezetet készítsenek a felhasználók számára.

Ezen tulajdonságai miatt a Linux Mint mind a kezdők, mind a haladók számára tökéletes választás. Munkára, szórakozásra, internetezésre a Linux Mint tökéletes választás.

Mindig friss, mindig ingyenes

A Linux Mint 17.2-es verziója 2019-ig kapja meg funkcionális és biztonsági frissítéseket. Az úgy nevezett LTS (Long Term Support) stratégia mentén 5 éven keresztül használhatja és tudhatja biztonságban számítógépét. A számítógép frissítése az új verziókra is ingyenes. Így a jövőre megjelenő 18-as verzióra is.

Próbálja ki – kockázatok nélkül

A Linux Mint kipróbálása semmilyen kockázattal nem jár. A telepítőkészlet ingyenes, a rendszer elindításakor a Linux Mint Live módban indul el, amelyben kipróbálhatja a rendszert, kötöttségek vagy telepítés nélkül is. Ha elnyerte tetszését a Linux Mint, pár kattintással – a meglévő adatokat előtte le kell mentenie az Ön által használt rendszerről – telepítheti és ingyenesen használhatja.

Bemutató a Windows mellé történő telepítéshez: https://linuxmint.hu/valtas-windows-rol-linux-mint-re

Bemutató az Linux Mint üres gépre történő telepítéséhez: http://itcafe.hu/cikk/linux_mint_bemutato_telepites/nem_kell_windows.html

Újdonságok a Cinnamon felületen

A Cinnamon új, 2.6-os verziójának újdonságai között elsősorban a motorháztető alatt végrehajtott javítások állnak, amelyek kisebb CPU-terhelést, nagyobb sebességet és kellemesebb felhasználói élményt adnak. Ennek érdekében a fejlesztők részletesen megvizsgálták a Cinnamon asztali felületet és kiküszöbölték a lassulást okozó részeket. Az új kiadás kevesebb erőforrással is beéri, amely az akkumulátoros üzemidőre is jótékony hatással van.

Az egyes konfigurációkon megfigyelhető átmeneti fagyások és lassulások ellen a „cogl” API használatát találták a fejlesztők a megfelelő ellenszernek. Így jóval kevesebb ilyen eset fordul elő. Amennyiben mégis valami megoldhatatlan probléma miatt megáll a rendszer a Ctrl+Alt+Escape billentyűzetkombináció segítségével – a jelenlegi munkamenet, azaz a megnyitott ablakok – megtartása mellett újraindítható a Cinnamon asztali környezet.

Többmonitoros támogatás

A Linux Mint többmonitoros támogatása is kapott fejlesztéseket, amelyek a könnyebb és logikusabb használatot és a több panel egyidejű használatát biztosítják. Ezek a panelok tetszőlegesen áthelyezhető, új panelok létrehozhatók és beállítható a panelok automatikus elrejtése is. Az asztalon elhelyezett kisalkalmazások is rugalmasan alkalmazkodnak a felhasználó által elrendelt beállításokhoz. A kisalkalmazások automatikus elhelyezése is intelligensen viselkedik.

A Hang kisalkalmazás jobb PulseAudio támogatást és intuitívabb beállítóeszközt biztosít a hangrendszer beállításához.

Képernyővédők használata

A képernyő zárolásakor most már számos új és látványos képernyővédő használható. A munkaállomást zároló felhasználó hagyhat üzenetet a képernyővédőn segítségével. A felhasználó beállíthat XscreenSaver és HTML5 képernyővédőket, illetve állítható a képernyő fényereje valamint a billentyűzet háttérvilágítása a lezárt számítógépen is.

Rendszerbeállítások

A Rendszerbeállítások alkalmazás, amely a Linux Mint központi beállító programja teljesen megújult és látványos formában teszi lehetővé a Linux Mint testreszabását. Emellett a fejlesztők jobb alapbeállításokkal ruházták fel a rendszert. Az energiakezelő kisalkalmazás pedig együttesen visszajelez az akkumulátorok állapotáról és lehetővé teszi a kijelző és a billentyűzet megvilágításának egyszerű beállítását az paneltól. Az Indítópult – amely a rendszer indításakor elinduló programok körét állítja be – új kinézetet és a programok indítására egyedileg testreszabható késleltetési beállítást kapott.

Nemo, a fájlkezelő

A Nemo, azaz a Fájlok alkalmazás bővítményei teljes egészében testreszabhatóvá váltak és a felhasználó meghatározza, hogy mely menüelemek jelenjenek meg a fájlkezelőben a helyi menüben.

Több párhuzamos fájlmásolás vagy -mozgatás során a rendszer sorba állítja a feladatokat és csak akkor futtat több feladatot párhuzamosan, ha a felhasználó azt engedélyezi számára.

MATE 1.10 újdonságok

A Linux Mint második felülete az alábbi újdonságokkal jelent meg:

A MATE fájlkezelője a Caja kényelmesebb felületet biztosít a bővítmények beállításához.

A hangerőszabályzó és mixer jobb beállítási lehetőségekkel rendelkezik és támogatja a főbb linuxos hangrendszereket.

A súgó elérhető on-line verzióban, tartalma is jelentősen fejlődött.

A MATE számos apró hibáját javították a fejlesztők, illetve a jövőben a Cinnamon felület újdonságainak egy részét is megkapja majd.

Közös újdonságok a Linux Mint kiadásokban

– A Szoftverforrások alkalmazás könnyebben képes kezelni a külső fejlesztőktől származó szoftvercsomagokat.

– Továbbfejlesztett akadálymentesítés.

– A Frissítéskezelő jobban követhető formában tálalja a frissítéseket és lehetőséget biztosít a szoftvercsomagok álnevekkel történő ellátására.

– A nyelvi beállítások ablak felhasználóbarátabb kinézetet kapott és gyorsabban is működik.

– A bejelentkezési képernyő szebb megjelenésű lett, gyorsabban működik és könnyebben beállíthatóvá vált.

– Jobb támogatás az UEFI-hez a NVIDIA és az Optimus konfigurációkhoz. Ez utóbbinál az értesítési területen megjelenő ikonnal is lehet váltani a videokártyák között.

– A Terminál használói számára fejlődött a bash parancskiegészítés és az előzmények használata.

– Az új Linux Mint új háttérkép csomagot kapott, de továbbra is használhatók a régebbi háttércsomagok.

– A Mint-X GTK ablaktéma szürke színben is elérhető.

– Az Pendrive előkészítő eszközök több eszközt ismernek fel és jobban működnek.

– A LibreOffice irodai programcsomag a 4.4.3-as verzióra frissült. Az Inkscape vektoros rajzolóprogram a 0.91-es verzióra frissült.

– A HP nyomtatók támogatását biztosító HPLIP csomag a 3.15.2 verzióra frissült.

– A Linux Mint jobb DRM támogatást nyújt Adobe Flash alatt.

A motorháztető alatt

– A Linux Mint 17.2 a következő főbb komponenseket tartalmazza:

– Cinnamon 2.6,

– MATE 1.10,

– MDM 2.0,

– Linux kernel 3.16,

– Ubuntu 14.04 csomagok.

A Mint próbája a telepítés

Próbálja ki a legújabb Linux Mint verziókat! Ingyenes letöltés és korlátlanul használható verziók: https://linuxmint.hu/letoltesekSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin