Connect with us

Mit tehet egy okostelefon függő?

o-TEXTING-DRIVING-facebook

Dotkom

Mit tehet egy okostelefon függő?

Emlékszel, hogy mit csináltál a legutóbbi vacsora közben? Ha az okostelefonod nyomkodtad, van egy rossz hírünk!

Be kell látnunk, hogy ez egy napjainkban nagyon is aktuális téma, elég csak a nomofóbiára (félelem mobiltelefon nélkül) vagy a mobiltelefon vibrációs szindrómára gondolnunk. De ha jobban a mélyére nézünk, felvetődik a kérdés: ez tényleg betegség, vagy csak a régimódi szemléletű emberek és az orvosok mondatják ezt velünk, akiknek az internet és a számítógépes játékok inkább átkot jelentenek, mint áldást?

Azt tudnunk kell, hogy az összes körülöttünk lévő információ az alapvető ösztöneinket befolyásolja, mondja Nicholas Carr, aki az internet hatására az agyban végbemenő változásokat tanulmányozta. Volt idő, amikor az „az információ iránti éhség” segített a barlanglakó őseinknek a túlélésben. Ma, az információk tengerében, a túláradó ingerek nem minden esetben nyújtanak segítséget ösztöneinknek – sőt, gátolják a normális életet.

Shopper using smartphone

Ha inkább a neten szörfölünk, ahelyett, hogy a barátainkkal beszélgetnénk, logikus, hogy a számuk drasztikusan csökkeni fog. Azok a szokásaink, hogy vezetés közben chatelünk, teljesen összeegyeztethetetlen a normális élettel. Mindent egybevetve, a potenciális nomofóbiában szenvedők láthatóan elvesznek az internet világában. Azok, akik úgy érzik, nem az önelemzés nagymesterei, több kérdőívet és tesztet is találnak a weben, amelyek segíthetnek.

Tegyük fel, hogy a függőség nyilvánvaló. Ha úgy érezzük, nevetséges emiatt a rendelőintézetbe mennünk, és inkább magunk birkóznánk meg a problémákkal, az is megoldható. Először is, szedjük össze magunkat, és kövessük a pszichológusok egyszerű tanácsát: ne tapadjunk rá a mobilunkra fél órára minden egyes hangüzenet után, ne ellenőrizzük az e-mailjeinket minden második percben, és így tovább. De be kell, hogy valljuk: ez a könnyebbik megoldás. Sokkal érdekesebb, ha a tűzoltáshoz magát a tüzet használjuk.

Kutyaharapást szőrével

Úgy tűnik, ez az ötlet már a fejlesztőknek is eszébe jutott, különben elég nehéz lenne megmagyarázni, miért van ennyi digitális detox applikáció a Play áruházban és az App Store-ban. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy már az összes okostelefonon megtalálható az offline repülőgép üzemmód.

people-using-their-smartphones

Vladislav Biryukov, a Kaspersky Lab munkatársa szerint a digitális detox alkalmazások nagyjából azonosak, elenyésző a különbség közöttük. Annak ellenére, hogy rengeteg változatuk van, kategória győztes még nem született. Egy indiai fejlesztő házaspár applikációját a BreakFree Cell Phone Addictiont azonban mindenképp ki kell emelni a mezőnyből. Az alkalmazás figyeli, hogy mennyi időt töltünk beszélgetéssel, milyen gyakran oldjuk fel a képernyőzárat, mely alkalmazásokat használjuk a legtöbb ideig, majd ezen információk tudatában kiszámolja a „függőségi szintünket”.

A művészet ereje

Akárhogy is, sokszor az egyszerű megoldások működnek a legjobban. Jó példa erre Molly McLeod designer ötlete. Miután ráeszmélt, hogy ő is az okostelefonja rabja, észbe kapott és háttérképeket tervezett ilyen szlogenekkel, mint: „Ne a telefonod nézd. Nézz körül.” Senki nem számított rá, de az ötlet kiválóan működik. Immár bárki letöltheti mobiljára Molly háttérképeit a weboldaláról. És a látogatók száma csak nőni fog, miután a Fast Company és a Huffington Post is írt McLeod kezdeményezéséről.

usingphone

Jönnek az anti okostelefonok

Az okostelefonok alternatívájaként szolgál majd a Light Phone nevű butatelefon, amely csak hanghívásokra lesz alkalmas. Vagyis ezzel a hitelkártya méretű, bár dizájnos műanyag kütyüvel nem lehet majd lopni a napot.

„Szöveges üzenet helyett egyszerűen beszéld meg”, „Ne a kamerát használd, nézz körül” szlogenekkel érvelnek a fejlesztők. Egyetlen negatívuma a kezdeményezésnek, hogy csak 2016 májusában várható a Kickstarteren sikeres kampányt maga mögött tudó Light Phone megjelenése, egyelőre csak a prototípusa létezik.

Aki pedig nem akar addig várni, annak itt van a NoPhone. Mindössze 12 dollárért beszerezhető, formája és mérete alapján akár még egy okostelefon is lehetne. Ugyanúgy lehet fogdosni, zsebre vágni, ránézni az éjszaka közepén. Előnye, hogy ütés- és vízálló, nem kell tölteni, nem zavarja meg a barátokkal való kommunikációt. Szörnyen hasznos találmány, ha pedig nem akarjuk megvenni, akár faraghatunk is egyet magunknak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom