Connect with us

technokrata

Hol vannak a vállalkozó fiatalok?

vallalkozo2

Dotkom

Hol vannak a vállalkozó fiatalok?

A fiatalok többsége az államtól várja a segítséget a vállalkozása beindítására.

Egy igen izgalmas kutatás jelent meg a Példakép blogon. A Példakép Alapítvány és a UPC Business kérésére az IPSOS vizsgálta meg a fiatalok vállalkozási hajlandóságát, az eredmények pedig mi tagadás, lesújtóak.

A 19-39 éves korosztály körében végzett kutatás során az IPSOS munkatársai olyan kérdésekre próbálták megtalálni a választ, minthogy vajon a fiatalok el tudják-e magukat képzelni vállalkozóként, mi jelenti számukra a sikert és mik motiválják őket a legjobban.

vallalkozo3

A pénz a siker, azt pedig adja oda az állam

Kiderült, hogy a mai fiatalság szerint csak a pénz jelenti a sikert, ennek a megszerzése azonban nem megy könnyen. Épp ezért érdekes, hogy a legtöbben ezt a faktort jelölték meg arra vonatkozóan, hogy miért nem indítanak vállalkozást.

Többen is kiemelték, hogy az egyetemi oktatás nem jelent számukra kellő alapot egy cég indításához, hiszen ahhoz pénz és kapcsolatrendszer kell, a tudás kevésbé fontos. Elszomorító, hogy a válaszadók többsége szerint munkája során nem azzal fog majd foglalkozni amit szeret. Többen is arra hivatkoztak, hogy állami segítségre lenne szükségük egy saját vállalkozás beindításához, enélkül ugyanis nem várható, hogy valaha belefognak ilyesmibe.

Hozzáállás kérdése az egész

Épp ezért jelentenek óriási kontrasztot a már befutott vállalkozók reakciói. Szerintük nem szabad, hogy kizárólag a pénz adjon motivációt, ennek megszerzése ugyanis rendkívül hosszú időt is igénybe vehet, ami alatt több buktatóval is szembesülhet az ember. Ezektől azonban nem szabad megijedni, sőt, a kudarcokból tanulni kell. Többségük arra is hivatkozott, hogy vállalkozása során egy teljesen új szakmát is megtanult, igaz, az alapokat szerintük sem biztosítja megfelelően az egyetem. Ennek elvégzése azonban kiemelten fontos, ha másért nem, hát a kapcsolatok miatt. Munkahelyi kapcsolatok ide vagy oda, a támaszt még mindig a család nyújtja a sikeres vállalkozóknak, az otthoni, nyugodt légkörben tudnak igazán inspirálódni és kikapcsolódni.

vallalkozo

Mi kell akkor a sikerhez? 

A legfontosabb, hogy soha ne adjuk fel, a kudarcokat nem elrettentésként, hanem tanulságként kell felfogni. Ha akadályba ütközünk, akkor érdemes újra, más módon nekifutni és kitartóan próbálkozni a befutásig.

Keressünk egy Példaképet!

A Példakép pályázaton most az ország legígéretesebb fiatal vállalkozóit keresik. Ha úgy érzed, hogy a te történeted inspiráló és mások számára motivációt adhat, akkor jelentkezz és nyerd meg a 3 milliós fődíjat vagy az 1 milliós közönségdíjat!Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp