Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mától letölthető az új Android M

Dotkom

Mától letölthető az új Android M

A Google I/O rendezvényén számos újdonságot jelentett be.

Hazai idő szerint tegnap késő este nyitotta meg kapuit a Google I/O. A mammutcég szokásos éves nagy rendezvénye mindig kiemelt figyelmet kap, hiszen itt mindig bejelentenek egy vagy több újdonságot. Ezúttal sem volt másképp, a legfontosabb ezek közül mindenképp az Android M operációs rendszer bemutatása. Noha még a Lollipophoz se nagyon tudtunk hozzászokni (főleg akinek a készülékgyártója nem adja ki a frissítéseket az eszközeire), de máris továbblépünk. Ezúttal viszont a külcsín helyett inkább a belbecs volt fókuszban. A rendszer kinézete tehát szinte nem változik, viszont ez nem jelenti azt, hogy csak egy apróbb ráncfelvarrás lenne az új verzió. Elsőként az alkalmazásengedélyek kezelésében történtek újítások. Már nem a Play Áruházból történő telepítéskor kell elfogadnunk az adott alkalmazás hozzáféréseit, hanem az első indításkor. Ezen felül ezeket az engedélyeket később is egyenként tudjuk szabályozni, ki- és bekapcsolni.

android_m_3

Ahogy az várható volt, a Chrome még jobban beépül az alaprendszerbe, a programokban lévő internetes linkeket a böngésző a háttérben betölti, így azok egy érintéssel elérhetők lesznek. Természetesen a Chrome figyelembe veszi a szülői felügyeleti szabályokat, illetve a bejelentkezéseket is. Megjelent az Android Pay, amely egységes NFC-alapú fizetést tesz lehetővé a jövőben, egyetlen érintéssel és külön applikáció indítása nélkül. Mindezt rengetegen fogják támogatni, köztük a legnagyobb bankkártya kibocsátók, úgyhogy remélhetőleg a világ bármely részén, köztük hazánkban is elterjedhet majd. Kihangsúlyozták, hogy a fizetés során a bankkártyánk adatai nem kerülnek elküldésre, így nem kell félnünk a biztonság miatt.

android_m_2

Ugyancsak hasonló témában érkezett a másik újítás, a natív ujjlenyomat-olvasó támogatás. Ezentúl az Android alapból támogatja ezt a technológiát, amelyet a készülékünk feloldásán kívül az Android Pay fizetésre, a Play Áruházban történő vásárlásra is használható. Sőt, bármilyen más lehetőség is adott, mivel a programozók integrálhatják a leolvasását alkalmazásaikba. Ezek használatához persze egy ujjlenyomat-olvasós telefonra vagy táblagépre van szükségünk, remélhetőleg az Android M ezen eszközök számát jelentősen növelni fogja.

android_m_1

Kritikus terület a készülékek üzemideje, így a fejlesztők ezt kiemelten kezelték, főleg mert a Lollipop esetében nem értek el komolyabb sikereket. A szokásos kódoptimalizáláson felül egy új algoritmus segítségével az alvó állapotban lévő telefon képes ritkítani a frissítéseket és háttérfolyamatok futását, ezzel csökkentve az akkumulátor merülését. Mindezekkel nem kevesebbet ígérnek, mint hogy Android M rendszerrel közel kétszeres üzemidőt érhetünk el, mint ha ugyanazon eszközön Lollipop futna. Foglalkoztak a némítási üzemmóddal is, mely Lollipopnál elég furán működött, de ezt a Google is észrevette szerencsére. Haladva a korral, bekerült az USB Type-C csatlakozás támogatása, illetve egy olyan opció, amivel másik készüléket tölthetünk a saját akkumulátorunkkal.

android_m_6

Az Android M fejlesztői változata már mától letölthető a Nexus készülékekre, de a végleges verzió megjelenésére a harmadik negyedévig várnunk kell, no meg utána a gyártókra is, amíg kiadják a saját változatukat. Szó esett még a viselhető eszközökre, elsősorban okosórán használt Android Wear-ről is. Kiderült, hogy már több mint 4000 alkalmazás érhető el a Wear rendszerre, úgyhogy a programozók felismerték az új lehetőségeket. Érkezik viszont egy valóban teljesen új rendszer is, melyet Brillo névre kereszteltek. Ez az úgynevezett IoT (Internet of Things) eszközökre szánt operációs rendszer az Android kódján alapszik, de speciálisan az otthoni, munkahelyi és városi okoseszközökre készült. Végül pedig a további kisebb újdonságok közül kiemelendő, hogy még idén a Google Maps teljes értékű offline navigációként fog működni, azaz a térképek lementhetők lesznek és nem szükséges internetkapcsolat a használatához.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés