Connect with us

technokrata

Miért jó nekünk az internet?

internet_1

Dotkom

Miért jó nekünk az internet?

Ma van az internet világnapja, nézzünk kicsit a dolgok mögé.

Ha azt a szót halljuk, hogy internet, mi jut elsőnek eszünkbe? Egy számítógép? Egy weboldal? Egy okostelefon? Tulajdonképpen szinte bármi beugorhat, elvégre 2015-ben már használati eszközeink legnagyobb része képes csatlakozni a világhálóra. Persze nem volt ez mindig így, elég hosszú út vezetett idáig. Még az 1960-as években egy amerikai katonai fejlesztésből indult minden, magát az „internet“ megnevezést pedig 1974-ben használták először. 1989-től kezdődött az igazi fejlődés, a gerinchálózatok sebessége jelentősen megnőtt. Ezután egyre több és több gépet kapcsoltak rá az internet hálózatára, amely folyamat a mai napig tart. Miután megjelent a WWW (World Wide Web) elérte Európát, a forgalom óriási növekedésbe kezdett. Érdemes megnézni, hogy 1995 februárjában már több mint 13 terabájtnyi adat folyt keresztül a világhálózaton. Ma már olyan fejlesztésekre van szükség, mint az IPv6 címzési rendszer, mivel az eddig használt IPv4 verzió ugyanis kifogyóban van, annyira sok az újonnan felcsatlakozó eszköz.

Magyarországon a 90-es évek végén kezdődött az internet komolyabb térhódítása, ekkor jelentek meg az első szélessávú, folyamatos kapcsolatot lehetővé tévő előfizetések. Végre nem kellett a telefonos modem lassú kapcsolódásával szenvedni, megvárni az este 6 óra utáni 150 forintos kedvezményt (akkor még percalapú volt a számlázás, de bizonyos időszakban a felcsatlakozás után maximum 150 forintot számláztak ki). Ekkor még jelentősen drágább volt egy ilyen szélessávú előfizetés, de a fejlődést jól mutatja, hogy míg 98-ban 12 ezer forintért kaptunk 512 kbit-es sávszélességet (ami élből tízszer gyorsabb volt a telefonos modemnél), addig ma már ennek a feléért 1000 Mbit-es(!) kapcsolatot is kérhetünk. Mellesleg ez a sebesség világviszonylatban is igen előkelő, bár ha országos átlagot nézünk, akkor jelenleg Dél-Korea áll az élen, mind sebesség, mind pedig lakossági lefedettség tekintetében.

internet_3

Szépek ezek a számok, viszont felmerülhetne a kérdés, hogy szükségünk van erre? Nos, a jelek alapján nagyon is, mivel az internet teljesen a napi életvitelünk részévé vált. Gondoljunk csak bele, mihez kezdenénk ma egy számítógéppel vagy egy mobiltelefonnal internet nélkül? Nagyjából semmit. Mondhatjuk, hogy az olyan készülékek, mint a táblagép vagy az okostelefonok, létre sem jöttek volna, ha nincs internet. Ma már természetes, hogy a villamoson elolvassuk az e-mailjeinket, megnézzük a Facebookot, csetelünk, recepeteket keresünk a hétvégi ebédhez, és megnézzük a térképen, hova kell mennünk a következő üzleti találkozóra. És mindehhez csak a zsebünkben lévő telefont kell elővennünk. Egyébként ide kívánkozik, hogy a mobilokat egyre kevésbé használjuk hagyományos telefonálásra, helyette VoIP programokkal (Viber, Skype, WhatsApp stb.) kommunikálunk, és ugyanez igaz az sms-re is, amelynek szerepét az e-mail és chatelés veszi át.

internet_5

Az internet fejlődésének és elterjedésének kétségkívül nagy lökést adott a mobilinternet megjelenése. Míg a hőskorban örültünk, ha az otthoni gépünk rá van kötve a világhálóra, most gyakorlatilag bárhol és bármikor egy kattintásra vagyunk a kívánt információtól. Néhány éve, a WAP megjelenésekor még egy nevetséges erőlködésnek tűnt az egész, az érintőképernyő csak a legdrágább telefonok kiváltsága volt, ráadásul az akkori mobil operációs rendszerek sem voltak igazán felkészítve erre. Aztán jött az Android, az iPhone és alapjaiban változott meg a telekommunikáció világa. Gyártók tucatjai kezdtek okostelefonokat készíteni, ráadásul egyre olcsóbban, természetesen a szoftverek mellett a hardver is fejlődésnek indult, az idén piacra kerülő csúcskészülékek már gyakorlatilag egy szerényebb laptop teljesítményét nyújtják. Szintén az internet fejlődése hívta életre a tableteket, melyek bizonyos megkötésekkel még a laptopjainkat is ki tudják váltani.

internet_4

Az internet ma már olyan eszközeinkbe is beköltözött, mint a hűtő, mosógép, nyomtató és még hosszan lehetne folytani a sort. Az internetnek köszönhető, hogy ma már nem kell sorban állnunk a postán a csekkek miatt, a fotelből tudunk vásárolni, átutalni, időpontot foglalni az orvoshoz, beadni az adóbevallásunkat, kapcsolatot tartani a világ másik felén élő rokonnal vagy ismerőssel és a többi, és a többi. A ma felnövő generációnak mindezek már természetesek, elég csak megnézni, hogy egy alig 4-5 éves gyerek is könnyedén kezel egy telefont vagy táblagépet. Persze az idősebb korosztály egy része tartja magát ahhoz, hogy az ő idejükben ezek nélkül is tudtak élni, ám ami akkor megszokott volt, az ma már kőkorszaknak tűnik. Nem érdemes tehát az internet ellen küzdeni, inkább tanuljuk meg okosan használni és a kétkedők is gyorsan belátják, mennyire megkönnyíti a mindennapi életünket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle