Connect with us

Elég volt a lassú WiFi-ből? Itt a megoldás!

wifi

Dotkom

Elég volt a lassú WiFi-ből? Itt a megoldás!

Egyszeregy a szuper wifihez.

Bár a wifi nem egyenlő az internettel, a két technológia napjainkra szinte teljesen összeforrt, hiszen senki sem szeret a szoba közepén kihúzott kábelen böngészni, egy tipikus táblagépről internetezni pedig eleve csak vezeték nélkül lehet, de a laptoposok és okostelefonosok is előszeretettel használják. Persze csak akkor, ha az elvárt minőségben működik, és nem dobálja le folyamatosan használóját, mert az újracsatlakozás ikonjára kattintgatni cseppet sem szórakoztató. Ha megfogadja az Extreme Digital szakértőinek tanácsait, saját wifije is hibátlanul működik majd.

wifi

Terelje külön a saját hullámait!

A legtöbb wifihálózat 2,4 gigahertzes frekvenciájú rádióhullámokat használ: az öné és a szomszédjáé is. Ezen belül tizenhárom csatornára lehet hangolni a lakást internettel lefedő eszközt, a routert. A beállítások között érdemes olyan csatornára állítani az eszközt, amit a legkevesebb szomszéd használ: ezt PC-n egyébként egy segédprogrammal, Androidon egy alkalmazással, iOS-en pedig az Aiport Utilityvel lehet megnézni.
Mivel egy zsúfoltabb utcában könnyen lehet, hogy mindegyik csatorna zsúfolt lesz, a gyártók kitalálták, hogy 5 gigahertzes sávban is lehessen wifizni. Ezt ma még nem támogatja minden eszköz, ezért olyan routert kell választani, amelyik a régi sávon kommunikáló eszközökkel is használható, amely ma már nem számít extrának. Minél kevésbé zavarja wifijét a többi szomszédos hálózat, annál stabilabban fog működni.

Kapcsoljon maximális sebességre!

Mindenki a lehető leggyorsabb wifire vágyik, hiszen egy lassú hálózaton szaggatnak a videók és csigalassan lehet fájlokat másolni. A gyorsításhoz le kell cserélni a régi routert olyanra, amelyik támogatja a 802.11ac nevű szabványt – ennek nevét kell keresni a termék leírásában, vagy legalább a kicsivel régebbi és lassabb 802.11n-t.

Magyarországon akár már fél gigabites otthoni internet is elérhető, míg a legolcsóbb wifis eszközök ennek csak a töredékével tudnak elboldogulni. Ha szupergyors internetjét ki akarja használni, érdemes szaküzletben érdeklődni arról, melyik wifiberendezés alkalmas erre. Az Extreme Digital szakértői például ezt a jutányos árú típust javasolják a leggyorsabb netkapcsolatokhoz.

6953-tablet-wifi

Fedje le még a konyhát is!

Egy wifi akkor okozza a legnagyobb bosszúságot, ha nem fedi le az egész lakást, például a konyhában vagy az előszobában nem működik rendesen. Ha a fent már említett zavarelhárítási tippek sem segítenek, egy nagyobb tudású, jellemzően több antennás, nagyteljesítményű routert kell beszerezni. Egy teljes ház lefedésére ajánlott beruházni egy olyan csúcsmodellre, mint az Asus-é: ez a készülék több száz négyzetméteres otthont is lefed rádiójeleivel.

Ha ez nem fér bele a költségvetésbe, egyszerűen konnektorba dugható wifis hatótávnövelőkkel is lehet próbálkozni, de ezeket olyan távolságban kell elhelyezni, ahol a vétel még aránylag jó. Cserébe a konnektor néhány méteres körzetében megbízható wifijeleket bocsátanak ki.

Ezt tudja ma a legjobb wifi

Tudta, hogy egy jobb wifis útválasztón már USB-csatlakozók is vannak? Ezekhez külső merevlemezt vagy akár nyomtatót is csatlakoztathat, amelyek kapacitását innentől kezdve bármilyen otthoni vezeték nélküli eszközről elérheti. Egy ilyen modellel a család összes tagja saját laptopján vagy táblagépén nézegetheti a filmeket, de nem ritka, hogy egy wifis útválasztó önmagában, számítógép nélkül képes Bittorrent-letöltésre is, így segít spórolni a villanyszámlán.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom