Connect with us

technokrata

Megérkezett Nepálba a Vodafone hordozható mobilhálózata

Dotkom

Megérkezett Nepálba a Vodafone hordozható mobilhálózata

Megérkeztek a földrengés sújtotta Nepál fővárosába, Katmanduba a Vodafone szakemberei, hogy üzembe helyezzék az Instant Network Mini elnevezésű hordozható mobilhálózatot.

A nemzetközi Vodafone Alapítvány már több alkalommal telepített katasztrófa sújtotta területeken hordozható mobilhálózatot, ezzel is segítve a mentőalakulatok és segélyszervezetek munkáját, és hozzájárulva ahhoz, hogy a túlélők felvehessék a kapcsolatot szeretteikkel.

Az éles helyzetben első alkalommal bevetett Instant Network Mini mindössze 11 kilogramm tömegű, kézipoggyászként szállítható a kereskedelmi repülőgépeken és akár 10 perc alatt üzembe helyezhető. A mini bázisállomás 100 méter átmérőjű területen belül 5 párhuzamos hívás kezdeményezésére, valamint több ezer szöveges üzenet elküldésére alkalmas.

A Vodafone Alapítvány az Instant Network Mini üzembe helyezése mellett 100 ezer fontot adományoz a károk enyhítésére.

Egyelőre Budapesten, de utazásra készen állnak a Vodafone Magyarország rádiós hálózat üzemeltetési szakértői, Pervai Csaba és Tóth Róbert, akik 2013-ban részt vettek a Fülöp-szigeteken az Instant Network hordozható mobilhálózat telepítésében és üzemeltetésében, majd – ott szerzett tapasztalataik alapján – megtervezték és megépíttették az eredetinél jóval kisebb és könnyebb, de nagyobb kapacitású Instant Network 3G rendszert.

Amennyiben a nepáli helyzet megkívánja és sor kerül Pervai Csaba és Tóth Róbert utazására, akkor ez lesz az Instant Network 3G első éles bevetése.

A nemzetközi Vodafone Alapítvány a katasztrófák sújtotta területek megsegítésére fejlesztette ki a hordozható mobilhálózatot, amellyel kommunikációs hálózatot tud kiépíteni a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélők számára. A rendszert először 2012-ben, a Fülöp-szigeteken a Bopha tájfunt követően vetették be, majd 2013-ban Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is bizonyította egyedülálló hatékonyságát. A készülék 2013 novemberében, a Fülöp-szigetekre lesújtó Haiyan tájfun pusztítása után nyújtott komoly segítséget a helyi kommunikáció helyreállításában. Az állomás akkor 29 napig üzemelt, ez idő alatt 1,4 millió SMS-t küldtek és több mint 443 ezer hívást bonyolítottak le a segítségével.

A magyar fejlesztők a fülöp-szigeteki bevetés tapasztalatai nyomán hozták létre a hordozható bázisállomás könnyebb, olcsóbb, és nagyobb kapacitású változatát. Az Instant Network 3G súlya 60 kilogramm, így jóval egyszerűbben szállítható és üzemeltetéséhez három ember is elegendő. A kapacitása is jóval nagyobb, míg az első modell percenként 40-50 hívást képes bonyolítani, a magyar gyártású hordozható mobilhálózat katasztrófahelyzetben akár több száz hívás szimultán kezelésére is alkalmas.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek