Connect with us

technokrata

Bajban vannak az ingyenes weboldalak?

adblock2

Dotkom

Bajban vannak az ingyenes weboldalak?

Pert nyert az AdBlock, legális az internetes reklámok eltüntetése.

Az internet sokak számára egyet jelent az ingyenes tartalommal, hiszen az előfizetési díjon túl kevesen adnak plusz pénzt a weboldalak üzemeltetőinek, egy-egy extra hozzáférésért. Épp ezért van az, hogy a weboldalakon fellelhető cikkek, érdekességek ingyenesen hozzáférhetőek, a megjelenő reklámokért cserébe.

Épp ezeket, a sok esetben zavaró reklámokat tünteti el az AdBlock, a tiszta, reklámmentes oldalak pedig sok felhasználó figyelmét felkeltették, így az alkalmazás nagy népszerűségnek örvend. A német Handelsblatt és Die Welt magazinok kiadói azonban nem nézték tétlenül, hogy a bevételük egy részét adó bannerek eltűnnek a képernyőkről, ezért beperelték az AdBlock gyártóját az Eyeo-t. 

adblock1

A német bíróság azonban – nem kis meglepetésre – nem a magazinok kiadóinak, hanem az Eyeo-nak adott igazat. Az AdBlock jövőjét érintő döntésről az alkalmazásról szóló blogban számolt be egy fejlesztő. Ben Williams szerint ez a döntés precedensértékűnek számít, hiszen a bíróság kimondta, hogy a felhasználók szabadon dönthetnek arról, hogy mi jelenjen meg a monitoruk képernyőjén.

Érdekesség, hogy az AdBlock által generált problémára maga az AdBlock ad választ, hiszen a cégeknek lehetőségük van felkerülni egy listára, ezáltal mentesülve a szoftver blokkolása alól. Valószínű, hogy a vállalat ebben, az igen jól jövedelmező megoldásban látja a jövőjét, így aligha valószínű, hogy egyhamar változtatnának az AdBlock működésén.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek