Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nekimegy a Google-nek az EU

Dotkom

Nekimegy a Google-nek az EU

A versenyszabályok megsértésével vádolják a kaliforniai vállalatot.

Nehéz időszak elé néz a Google az Európai Unióban, ugyanis az Európai Bizottság 5 év nyomozás után eljárást indított a vállalat ellen, mivel állításuk szerint megszegték a versenyjogi szabályokat. A bizottság nem magától kezdett el kutakodni a Google múltjában, a kaliforniai óriást a versenytársak panaszolták be, mivel szerintük megsértették a tiszta versenyre vonatkozó törvényeket azzal, hogy a keresőjük fizetett tartalmak esetén előrébb sorol egyes találatokat. Mivel a Google népszerűsége a keresőpiacon meghaladja a 90%-ot, ezért a manipulált találatokkal megtévesztik a fogyasztókat a konkurensek szerint.

Mivel a Google-nek igen széleskörű érdekeltségei vannak, ezért például egy repülőjegy vásárlás során előfordulhat, hogy a keresés során megjelenő találatok csak olyanok lesznek, amiért már a repülőtársaság egyszer fizetett. A vállalat szerint ez ugyanakkor nem a versenyjogi szabályok megsértése, hanem épp ellenkezőleg, a felhasználók életének megkönnyítése, mivel így szélesebb választékból találhatják meg a nekik leginkább tetsző lehetőségeket.

google-eu-featured

A kereső mellett a Google másik neves terméke, az Android is az Európai Bizottság célkeresztjébe került, így emiatt további vizsgálatokkal kell szembenéznie a vállalatnak. Az EB ugyanis olyan információk birtokába jutott, melyek szerintük azt mutatják, hogy az ingyenes Android rendszer biztosításának fejében a Google elvárta a cégektől, hogy azok az ő szolgáltatásaikkal lássák el az okostelefonokat.

A kaliforniai vállalat szerint azonban épp az az Android lényege, hogy a korábbi, kesze-kusza okostelefonos piac egységesebbé váljon. Szerintük ettől még semmi sem tiltja, hogy a gyártók a saját programjaikat is előretelepítsék. A cég egyébként igyekszik partnerként kezelni a vizsgálatot, így közleményük szerint az elkövetkező hónapokban több esetben is egyeztetnek majd az EB-vel.

A Google azonban biztosan nem ússza meg szárazon a történetet, a legutóbbi, a Microsoft Windows rendszert érintő hasonló vizsgálat során a redmondi cég egymilliárd eurós büntetést kapott, így talán nem túlzás arra számítani, hogy ez esetben is hasonló összegnél húzzák majd meg a vonalat a bizottság szakértői.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés