Connect with us

technokrata

Intelligens felismerőeszköz segít a látássérülteken

telefonvak

Dotkom

Intelligens felismerőeszköz segít a látássérülteken

Innovatív technológiával segíti egy svájci-magyar együttműködés a látássérülteket.

 

 A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által vezetett négytagú konzorcium (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar; Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézet, Femtonics Kft., Friedrich Miescher Intézet, Basel) 2010-ben, 284 millió forint támogatást nyert bionikus és genetikus eszközök fejlesztésére látássérülteknek.

A kitűzött cél a látássérült emberek életminőségének javítása oly módon, hogy rövidtávon a hétköznapi helyzetekben minél több információhoz jussanak a csak látható környezetről. Ezért a projekt során a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kifejlesztésre került egy mobiltelefonba épített intelligens felismerőeszköz. Ez segítséget nyújt számukra, a bankjegyek felismerésében, a színek azonosításában, vagy egy gyalogátkelőhely megtalálásában. Az eszköz prototípusa, a sajtótájékoztatón került bemutatásra.

telefonvak

Hosszú távon lehetségesnek látszik bizonyos retinális betegségekben szenvedők látásfunkcióinak részben történő helyreállítása. Ehhez a Szegedi Tudományegyetem új nagyérzékenységű, genetikailag kódolt vírusokat fejlesztett ki. Ezek jelezni tudják, hogy egy adott pillanatban működik-e az idegsejt, s ha igen, milyen intenzitással. Így olyan idegsejtekbe tudják szelektíven bejuttatni a kívánt géneket, amik a vizsgált funkciót irányítják.

A látás és agy információ-feldolgozásának megértéséhez, illetve a központi idegrendszer betegségeinek kutatásához járult hozzá jelentősen a Femtonics Kft. által kifejlesztett új 3D lézer 2-foton mikroszkóp, mely a korábbi rendszereknél 10 milliószor gyorsabb. Ezzel három dimenzióban képesek mérni az idegsejtekben terjedő folyamatokat és megmutatni az idegrendszer hálózatainak működését. A fejlesztéseknek köszönhetően egyszerre több száz idegsejt aktivitása is mérhető, miközben párhuzamosan az idegsejtek nyúlványaiban zajló nagyon gyors információ-terjedési folyamatokat is tanulmányozni lehet.

femto3d-acousto

A genetikailag kódolt vírusokkal a svájci kutatók a kísérleti alanyok retináját vizsgálták és mérték az erre kifejlesztett 3D mikroszkóppal, és bíztató, jelentős eredményeket értek el a látás visszaállítására vonatkozóan.

Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy 1 milliárd svájci frankkal (210 milliárd forint) támogatják az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok felzárkózását, a kibővített EU gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentését. Magyarország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a Svájci Hozzájárulás teljes összegét, mintegy 31 milliárd forintot, melynek köszönhetően jelenleg 37 projekt, program és alap megvalósítása folyik. A svájci hozzájárulásról további információ található a http:/www.svajcihozzajarulas.hu és a http://www.swiss-contribution.hu címen.

 Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek