Connect with us

technokrata

Hamarosan kábeleink is intelligensek lesznek

smartcable.hu_26

Dotkom

Hamarosan kábeleink is intelligensek lesznek

A VLG Kábelkereskedelmi Kft. – amely családi vállalkozásként indult – az elmúlt 22 évben jelentős szerepet töltött be és tölt be ma is a magyarországi kábelkereskedelmi életben. A piacon szerzett tapasztalatok arra sarkalták a cég vezetését, hogy folyamatosan keresse a kábelkereskedelemben rejlő újabb és újabb lehetőségeket, kutassa azokat a termékeket, amelyek ma nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhetők, beszerezhetők Magyarországon, illetve az ismert piacokon.

Ennek a keresésnek az első eredményeként a vállalat 2013-ban megkezdte az alaptevékenységéhez kapcsolódóan kiépíteni kábel-újrahasznosítási és kábelkonfekcionálási üzletágát. Mindkét tevékenység beindítása pozitív fogadtatásra talált a meglévő, valamint az újonnan kialakuló piacokon. A visszajelzések és az igényfelmérések alapján körvonalazódni kezdett egy olyan kábelcsalád kifejlesztésének a gondolata, amely jelentős piaci űrt tölthet be a jövőben.

smartcable.hu_26

Ez a termék az „intelligens kábel”.  Ezt a forradalmian új terméket mutatta be a sajtó képviselőinek ma Dézsi András, a VLG Kábelkereskedelmi Kft projektvezetője.

A többszörösen intelligens kábel:

– információt ad a meghibásodás pontos helyéről,
– kommunikál más rendszerekkel,
– pontos igények szerint gyártják készre.

Mit is vár el a szakma ettől a kábeltől?

A kábel fő erőssége, hogy tetszőleges hosszban, tetszőleges vonalvezetésben szerelhető, illetve telepíthető. A kábel – akár egy diszpécserközpont felé – külső energiaforrás felhasználása nélkül jelzi, ha a hálózatban szakadás, sérülés, illetéktelen beavatkozás keletkezik és 1-3 méter pontossággal detektálja a sérülés helyét. Ennek a gazdasági előnyeit nem szükséges külön részletezni, elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy föld alatti, vagy rejtett vonalvezetésnél mekkora plusz költséget jelent a sérülés pontos helyének meghatározása és feltárása.

smartcable.hu_img_8064

De nézzük meg a „hétköznapi” életben ennek az előnyeit:

– az építőiparban
– a gépjárműgyártásban
– a vasúti járművek esetében
– vagy a föld alatti közlekedésnél.

Mitől kábelcsalád

A projekt tervezése során a VLG Kábelkereskedelmi Kft. továbbgondolta az ezzel együtt járó lehetőségeket, és a kábeleket egyedi csatlakozókkal látja el az ügyfél igényei szerint. Az innovatív konfekcionáló technológiai sor egyben végzi a kábel méretre vágását, csatlakozókkal való ellátását és tesztelését.

Összefoglalva a K+F projekt három fő terület köré csoportosítja a figyelmet:

– intelligens kábel kifejlesztése
– egyedi csatlakozó család kifejlesztése
– automatizált konfekcionálási technológia kifejlesztése.

Kik segítik a munkát?

A VLG Kábelkereskedelmi Kft. saját erőforrásainak (emberi és materiális) felhasználásán túl, erősen támaszkodik a kutatás minden egyes szakaszában egy független kutatóintézetre, az Infonia Alapítványra, amely a munka kutatási stratégiájának meghatározásában és a piac elemzésében vesz részt.

 

Az Esco Befektetési és Pénzügyi Tanácsadó Kft. a projekt pénzügyi hátterének megteremtésében és adminisztratív lebonyolításában támogatja a VLG Kábelkereskedelmi Kft-t.

Az egyes szakaszokban több olyan feladat felmerül, amelyek a VLG Kábelkereskedelmi Kft. tevékenységébe nem illeszthetőek be, de a projekt megvalósításához elengedhetetlenül szükségesek. A cég ezekre a munkákra külső alvállalkozó szakipari cégeket bízott meg.

Az innovációs folyamat széles körű disszeminációját és a publikációs tevékenységet a Révai Digitális Kiadó segíti.

A kutatás finanszírozását a VLG Kábelkereskedelmi Kft. saját forrásain kívül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásai egészítették ki.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek