Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hamarosan kábeleink is intelligensek lesznek

Dotkom

Hamarosan kábeleink is intelligensek lesznek

A VLG Kábelkereskedelmi Kft. – amely családi vállalkozásként indult – az elmúlt 22 évben jelentős szerepet töltött be és tölt be ma is a magyarországi kábelkereskedelmi életben. A piacon szerzett tapasztalatok arra sarkalták a cég vezetését, hogy folyamatosan keresse a kábelkereskedelemben rejlő újabb és újabb lehetőségeket, kutassa azokat a termékeket, amelyek ma nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhetők, beszerezhetők Magyarországon, illetve az ismert piacokon.

Ennek a keresésnek az első eredményeként a vállalat 2013-ban megkezdte az alaptevékenységéhez kapcsolódóan kiépíteni kábel-újrahasznosítási és kábelkonfekcionálási üzletágát. Mindkét tevékenység beindítása pozitív fogadtatásra talált a meglévő, valamint az újonnan kialakuló piacokon. A visszajelzések és az igényfelmérések alapján körvonalazódni kezdett egy olyan kábelcsalád kifejlesztésének a gondolata, amely jelentős piaci űrt tölthet be a jövőben.

smartcable.hu_26

Ez a termék az „intelligens kábel”.  Ezt a forradalmian új terméket mutatta be a sajtó képviselőinek ma Dézsi András, a VLG Kábelkereskedelmi Kft projektvezetője.

A többszörösen intelligens kábel:

– információt ad a meghibásodás pontos helyéről,
– kommunikál más rendszerekkel,
– pontos igények szerint gyártják készre.

Mit is vár el a szakma ettől a kábeltől?

A kábel fő erőssége, hogy tetszőleges hosszban, tetszőleges vonalvezetésben szerelhető, illetve telepíthető. A kábel – akár egy diszpécserközpont felé – külső energiaforrás felhasználása nélkül jelzi, ha a hálózatban szakadás, sérülés, illetéktelen beavatkozás keletkezik és 1-3 méter pontossággal detektálja a sérülés helyét. Ennek a gazdasági előnyeit nem szükséges külön részletezni, elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy föld alatti, vagy rejtett vonalvezetésnél mekkora plusz költséget jelent a sérülés pontos helyének meghatározása és feltárása.

smartcable.hu_img_8064

De nézzük meg a „hétköznapi” életben ennek az előnyeit:

– az építőiparban
– a gépjárműgyártásban
– a vasúti járművek esetében
– vagy a föld alatti közlekedésnél.

Mitől kábelcsalád

A projekt tervezése során a VLG Kábelkereskedelmi Kft. továbbgondolta az ezzel együtt járó lehetőségeket, és a kábeleket egyedi csatlakozókkal látja el az ügyfél igényei szerint. Az innovatív konfekcionáló technológiai sor egyben végzi a kábel méretre vágását, csatlakozókkal való ellátását és tesztelését.

Összefoglalva a K+F projekt három fő terület köré csoportosítja a figyelmet:

– intelligens kábel kifejlesztése
– egyedi csatlakozó család kifejlesztése
– automatizált konfekcionálási technológia kifejlesztése.

Kik segítik a munkát?

A VLG Kábelkereskedelmi Kft. saját erőforrásainak (emberi és materiális) felhasználásán túl, erősen támaszkodik a kutatás minden egyes szakaszában egy független kutatóintézetre, az Infonia Alapítványra, amely a munka kutatási stratégiájának meghatározásában és a piac elemzésében vesz részt.

 

Az Esco Befektetési és Pénzügyi Tanácsadó Kft. a projekt pénzügyi hátterének megteremtésében és adminisztratív lebonyolításában támogatja a VLG Kábelkereskedelmi Kft-t.

Az egyes szakaszokban több olyan feladat felmerül, amelyek a VLG Kábelkereskedelmi Kft. tevékenységébe nem illeszthetőek be, de a projekt megvalósításához elengedhetetlenül szükségesek. A cég ezekre a munkákra külső alvállalkozó szakipari cégeket bízott meg.

Az innovációs folyamat széles körű disszeminációját és a publikációs tevékenységet a Révai Digitális Kiadó segíti.

A kutatás finanszírozását a VLG Kábelkereskedelmi Kft. saját forrásain kívül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásai egészítették ki.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés