Connect with us

technokrata

A vállalatok egyharmadánál soha sem kapcsolják ki a számítógépeket

Dotkom

A vállalatok egyharmadánál soha sem kapcsolják ki a számítógépeket

A magyar vállalatok több mint egyharmadánál éjjel-nappal be vannak kapcsolva a számítógépek, amelyek pazarolják az energiát. Általános szabály: minél nagyobb a vállalat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem törődik a PC-k kikapcsolásával. Ez nem is annyira a szoftverek telepítése, hanem az alkalmazottak tudatosságának hiánya vagy lustasága miatt van. Az energiahatékony viselkedésre jó hatással van az alkalmazottak képzése, illetve azok a technológiák, amelyekkel távolról is ki- és be lehet kapcsolni a számítógépeket.

A kelet-európai vállalatok számítógépeinek közel egyharmada bekapcsolva marad éjszakára is, ami jelentős hatással van az energiafogyasztásra. A szlovák alkalmazottak a legfigyelmetlenebbek, ugyanis a felmérésben résztvevő szlovák vállalatok 55 százalékánál maradtak bekapcsolva a számítógépek még azután is, hogy az alkalmazottak hazaindultak a munkahelyükről. Csehországban a vállalatok több mint egyharmada (36%) pazarolja az energiát azzal, hogy munkaidőn kívül is bekapcsolva hagyja a számítógépeket. A magyar és a lengyel vállalatoknál a legjobb a helyzet, hiszen a vállalatoknak csak 17%-a pazarolja az energiát. Ezeket az eredményeket az Intel megbízásából, a négy közép-európai ország 576 vállalatának bevonásával, 2015. február-márciusban készült felmérésben publikálták.[1]

Miért nem kapcsolják ki az alkalmazottak a számítógépüket?

A felmérés egyáltalán nem támasztja alá azt az általános feltételezést, hogy a számítógépeket szoftverfrissítések és a számítógépek karbantartása miatt hagyják bekapcsolva a munkaidőn túl a felhasználók. „A felmérésben részt vevő négy országban az ilyen tevékenység csak a vállalatok 28%-nál szolgált magyarázatként. Az informatikai személyzet Szlovákiában volt a legszorgalmasabb: a vállalatok 44 százalékánál történik a számítógépek karbantartása a munkaidőn kívül[2]. Ezzel szemben Csehországban ez kevesebb, mint a vállalatok ötödét (17%), Lengyelországban és Magyarországon kevesebb, mint négyből egy cégnél történik hasonlóan (24%),” – mondta el Horváth Richárd, az Intel Magyarország kiskereskedelmi marketing menedzsere.

„A legnagyobb szabadságot a cseh alkalmazottak élvezik arra vonatkozóan, hogy ki szeretnék-e kapcsolni számítógépüket vagy sem, ugyanis a cseh vállalatok 48%-a teljesen rájuk hagyja a döntést. Azonban még azoknak a cégeknek, amelyek felhívják az alkalmazottak figyelmét, vagy akár közvetlenül utasításban adják ki számukra, hogy kapcsolják ki a számítógépüket hazainduláskor, sincs abszolút ráhatása arra, hogy valóban így is tesznek – ez a helyzet a vállalatok 22%-nál Magyarországon és 14%-nál Szlovákiában” – tájékoztatott Horváth Richárd. Emellett úgy tűnik, hogy néhány alkalmazott nincs tisztában a számítógépe egyes üzemmódjaival, és nem lát különbséget aközött, hogy bekapcsolva vagy alvó, illetve készenléti üzemmódban hagyja azt.

A nagy vállalatok kevésbé törődnek a számítógépek kikapcsolásával

Ami a vállalatok méretét illeti, a 200 főnél kevesebb főt alkalmazó középvállalatok a legfigyelmesebbek a számítógépek kikapcsolására vonatkozóan, a nagyobb cégek pedig kevésbé törődnek ezzel: a 200-500 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál tízből három számítógépet hagynak bekapcsolva éjszakára, míg az 500-nál több dolgozót foglalkoztató cégek esetén tízből négyet. A bekapcsolva hagyott számítógépek által okozott veszteség természetesen a számítógépek számának megfelelően többszörös, s emiatt a nagyobb vállalatoknál a veszteség sokkal jelentősebb.

Az informatikai osztály energiatakarékosságra való ösztönzése

A fent említett tények közvetlen összefüggést mutatnak a Csehországban tapasztalt helyzettel, ahol a rendszergazdák és informatikai osztályok a legkevésbé motiváltak az energiatakarékoskodásra. A cseh vállalatok közel kétharmadánál (64%) a rendszergazdát egyáltalán nem érdekli a készülékek általi energiafogyasztás. Hasonló a helyzet Lengyelországban (60%) és Szlovákiában (54%) is. Egyedül Magyarországon mutatták ki azt, hogy a vállalatok többsége (52%) ösztönzi a rendszergazdát az energiatakarékos megoldások használatára.

„A legtöbb cégnél az a helyzet, hogy senki sem felel a vállalat által felhasznált energiáért. Ez még meglepőbb, ha figyelembe vesszük, hogy a vállalati informatika használja fel az áram jelentős részét a számítógépek vagy szerverek működtetése révén. A cégek többségénél az energiaköltségek jelentik a harmadik legjelentősebb költségtényezőt a gyártással és a bérekkel kapcsolatos költségek után” – mondta Horváth Richárd.

Képzés és technológia – ideális esetben mindkettő – az energiahatékony viselkedés szolgálatában
A felmérés eredményei egyértelműen rámutatnak, hogy számos vállalat és az alkalmazottak hasznára válna a jobb képzés vagy az olyan technológia, amely segítene nekik a gazdaságos és környezetbarát viselkedés elsajátításában. Az éjszakára bekapcsolt számítógépek használják a legtöbb áramot – ez főként az asztali számítógépekre igaz, amelyek még mindig többségben[3] vannak az olyan energiahatékony mobil eszközökkel szemben, mint például a laptopok, az Ultrabookok és a 2 az 1-ben eszközök. Egy bekapcsolva hagyott ötéves asztali számítógép 115 forintnak megfelelő áramot fogyaszt naponta még akkor is, ha a monitort kikapcsolják. Ha az alkalmazottak a hétvégére, az ünnepekre és a szabadságuk idejére sem kapcsolják ki a számítógépeket, akkor az ilyen számítógépek használata több mint 40 000 forintnyi áramköltséget jelent éves szinten.

A vállalatoknál tapasztalt árampazarlásra válaszul az Intel kifejlesztette a vPro technológiát, melynek segítségével távolról is ki lehet kapcsolni a számítógépeket a munkanap végén, s a mindennapos karbantartás, a javítások és a frissítések még a számítógépek kikapcsolt állapota mellett is biztosíthatók. „Amikor az alkalmazottak megérkeznek a munkahelyükre reggel, a számítógép már ismét aktív üzemmódban működik a távvezérlésnek köszönhetően” – mondta Horváth Richárd. Az Intel által készített felmérés azt mutatja, hogy ha egy vállalat távolról 12 óra időtartamra kikapcsolja az asztali számítógépeket délután 6 és reggel 6 óra között, akkor az asztali számítógépek által felhasznált energia akár 30 százalékkal is csökkenthető. „A megtakarítás pénzben kifejezett értéke meghaladhatja az egymillió forintot egy olyan középvállalat számára, amely száz idősebb asztali számítógéppel rendelkezik” – mondja Horváth Richárd az Intel képviseletében.

Ami az Intel vPro energiatakarékos technológiájának használatát illeti, a válaszadók 13 százaléka adott pozitív választ – a legtöbben (20%) Csehországban. A cégek 60%-a azért nem használja az Intel vPro-t, mivel az nincs felinstallálva a számítógépeikre, azonban jelentős arányban (átlagban 22%) találunk olyan vállalatokat is, amelyek nem használják az Intel vPro technológiákat annak ellenére sem, hogy számítógépeik vPro processzorokkal vannak felszerelve. Ezek többsége is Csehországban található (27%).

A vPro technológiával történő távoli aktiválás és konfigurálás most már igen egyszerű műveletek annak köszönhetően, hogy az Intel ingyen elérhetővé tette a vállalatok számára az összes ilyen célra szükséges szoftvereszközt. „A számítógépek távolról történő ki- és bekapcsolása mellett a „terepen” lévő, mobil eszközt használó alkalmazottak számára is hasznos lehet a távvezérlés. Ha a laptop meghibásodik, a felhasználónak lehetősége van kapcsolatba lépni a rendszergazdával, aki az operációs rendszer állapotától függetlenül átveszi az irányítást és segítséget nyújt” – magyarázza Horváth Richárd.

[1] Az Ipson által az Intel számára 2015 februárjában és márciusában készített felmérésben összesen 576 informatikai vezetőt kérdeztek meg: 175 cseh, 150 magyar, 150 lengyel és 101 olyan szlovák vállalatnál, amely 100 vagy több alkalmazottat foglalkoztat.

[2] A hivatkozott százalékos arány csak azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyek úgy válaszoltak, hogy nem kapcsolják ki a számítógépeiket. Ez nem az összes 576 vállalatot érinti.

[3] Még mindig az asztali számítógépek a legjellemzőbb eszközök a vállalatoknál. A Központi Statisztikai Hivatal 2013-as adatai szerint a cégek számítógép állományának közel 60%-át az asztali számítógépek teszik ki.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek