Connect with us

technokrata

Frissítve: Veszélyt jelent a demokráciára a Google?

google-spain

Dotkom

Frissítve: Veszélyt jelent a demokráciára a Google?

Meglepő eredményt hozott egy politikai választással kapcsolatos kutatás.

Az már régóta nem titok, hogy a Google keresőjének találati listája sok vállalkozásnak nyújtott már hathatós segítséget. Gondoljunk csak bele, hogyha a felhasználó egy problémájára türelmetlenül megoldást keres, akkor lista első néhány eleméből választ majd. Épp ezért rengeteg cég fektet óriási összegeket a keresőoptimalizálásra, melynek segítségével előrébb juthatnak.

Google_2591170b

Rob Epstein, viselkedés- és technológiakutatással foglalkozik, az intézetében elvégzett kutatás pedig merőben új helyről közelít a témához. Szerinte ugyanis politikai vélemények alakításában is szerepet játszhat a Google, azaz közvetve a demokráciára is veszélyt jelent. Állítását egy, az indiai választásokra időzített  kutatással igazolja, ebben 2150 bizonytalan szavazót ültettek a monitorok elé.

A felmérés során kiderült, hogy a Google által ajánlott találati lista átlagosan 20, de egyes esetekben akár 60%-kal is megváltoztatta a kutatásban résztvevő személyek pártpreferenciáját. Epstein a CEBIT-en tartott előadásán kiemelte, hogy a politikai választásokkal kapcsolatos internetes kereséseket szigorú ellenőrzések alá kellene vetni, hiszen enélkül torzult eredmények születhetnek. Ha pedig ez nem történik meg, akkor Epstein véleménye szerint a  Google közvetve a demokráciára is rossz hatással van.

 

Frissítés: A Google azóta reagált a támadásokra, válaszukat az alábbi cikkben olvashatják.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle