Connect with us

technokrata

Teljesen átlátszó a jövő napeleme

napelem1

Dotkom

Teljesen átlátszó a jövő napeleme

Hamarosan eljöhet a láthatatlan napelemek kora.

A napból érkező energiák hasznosítása egyáltalán nem új keletű dolog. Az elmúlt évek során rendkívüli népszerűségre tettek szert a napelemek, hiszen segítségükkel környezetbarát, olcsó energia válthatja fel az eddigi megoldásokat. A drága telepítés mellett azonban az is hátrány, hogy a napelemcellák külseje egyáltalán nem szép, azaz egy-egy rendszer bizony belecsúfít a környezetébe.

napelem1

Épp ez utóbbi problémára jelenthet megoldást a Michigani Állami Egyetem kutatói által kifejlesztett, teljesen átlátszó napelemcella. A technológia lényege, hogy műanyaglap az emberi szem által láthatatlan hullámhosszúságú napsugarakat gyűjti össze, majd ezeket kivezetik a szélére. Az ott található réteg pedig elindítja az áram termelést.

A kutatók reményei szerint a fejlesztés a hagyományos üveg ablakok kiváltása mellett a mobiltelefonok és táblagépek képernyőjét is meghódítja majd. Ez utóbbi eszközök esetén a technológia lehetővé tenné, hogy a készülékek a nyári napfényben töltődjenek, úgy, hogy ez semmilyen csúfítást nem eredményez a külsejükben.

napelem2

Üröm az örömben, hogy a hagyományos napelemcellák 25%-os hatékonyságához mérten az új fejlesztés 1%-os hatásfokkal dolgozik. Richard Lunt, a fejlesztését végző csapat vezetője szerint a közeljövőben 5%-ra növekedhet a hatékonyság, ám ezzel sem elégednek meg és tovább tökéletesítik majd a megoldást. Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle