Connect with us

technokrata

Mérföldkő: 30 éves az első domain

1-internet

Dotkom

Mérföldkő: 30 éves az első domain

30 éve jegyezték be az első internetes azonosító címet.

30 évvel ezelőtt, 1985 március 15-én jegyezték be a világ első internetes azonosító címét. A symbolics.com-ot egy massachusettsi informatikai vállalkozás vetette nyilvántartásba. A munkaállomások árusításával foglalkozó cég azóta eltűnt, a cím pedig jelenleg egy domain értékesítéssel foglalkozó vállalkozó privát blogjára mutat. 

domain

A symbolics.com-ot 40 nappal később a BBN.com regisztrációja követte, a harmadik bejegyzésre pedig az első után 70 nappal került sor. Érdekesség, hogy az első 100 domain bejegyzése három év alatt ment végbe, ez idő alatt az összes, akkori nagy gyártó felkerült az internetre. A domainABC adatai alapján az első hazai nyilvántartásba vételre csak 1991 októberében került sor, ekkor a sztaki.hu-t jegyezték be.

Mivel hosszú ideig az internetes egyáltalán nem bírt komoly szereppel, ezért azok a vállalkozások, akik leleményes módon időben levédették a jól hangzó neveket, mára dollármilliókat gyűjtöttek be. Az egyik legismertebb, óriási értékű domain az 1994-ben bejegyzett sex.com, ez 2010-ben 11,5 millió dollárért talált új gazdára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek