Connect with us

technokrata

Fogyatékossággal élőkön segít a kormány

kormany2

Dotkom

Fogyatékossággal élőkön segít a kormány

Czibere: a kormány elkötelezett az önálló életvitelt segítő szolgáltatások támogatásában.

A kormány elkötelezett a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelét, autonómiáját segítő szolgáltatások támogatásában – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy szerdai budapesti szakmai konferencián. A rendezvényen ismertették a 70 ezer magyar siket és nagyothalló számára egy éve elindított videó alapú távjeltolmács-szolgáltatás tesztidőszakának eredményeit. Czibere Károly arról beszélt, minden olyan fejlesztést üdvözölnek, ami ahhoz járulhat hozzá, hogy a látás-, vagy hallássérültek, a mozgáskorlátozottak könnyebben hozzá tudjanak férni a közszolgáltatásokhoz. Az államtitkár történelmi lépésnek nevezte a siket és nagyothalló emberek számára könnyű kommunikációt biztosító Kontakt Tolmácsszolgáltatást, melyet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) indított útjára tavaly márciusban.

kormany1

 

Az 526,5 millió forintos uniós támogatással elindított szolgáltatás lényege, hogy – egy mobilinternetezésre alkalmas tablet segítségével – az érintettek számára ingyenes videotolmácsolást biztosítanak jelnyelvi tolmácsok közreműködésével gyakorlatilag bárhol és bármikor, akár hivatali ügyintézésnél, akár vásárlásnál vagy a mindennapi élet bármely területén. A szolgáltatás előnye, hogy a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére nincs szükség; a tableten keresztül akár jelnyelven, akár hangzó nyelven vagy írásban is tudnak kommunikálni. Egy ügyintézésnél például így hárman vannak „jelen”: az ügyintéző és az ügyfél személyesen, míg a tolmácsolást végző diszpécser távolról, a tablet képernyőjén keresztül kommunikálva mindkettejükkel. A jeltolmácsolást végző diszpécserek közreműködését kérhetik a hallássérültek például az orvosnál, de akár ahhoz is, hogy időpontot kérjenek fodrászhoz, ételt rendeljenek vagy az autószerelővel egyeztessenek.

kormany2

A távjeltolmácsolást szerte az országban összesen csaknem harminc diszpécser végzi, egy időben hárman-öten. Kétórás váltásokban átlagosan 15-20 hívást fogadnak, a legtöbben konkrét ügyintézés lebonyolításához kérnek közreműködést. Kósa Ádám, a Sinosz elnöke, EP-képviselő az Új Széchenyi Terv keretében tavaly márciusban elindított projekt szerdai zárókonferenciáján azt közölte, regisztrált ügyfélszámuk mostanra 1150-re nőtt, a szolgáltatást leginkább a 39-58 közötti korosztály használja, és diszpécsereik havonta átlagosan 4 ezer tolmácsolt hívást bonyolítanak. Tájékoztatása szerint a tesztidőszakra 1250 tabletet kaptak kölcsön, ezeket azok a jelentkező Sinosz-tagok használhatják, akiknek nincs erre alkalmas eszköze vagy okostelefonja. Kósa Ádám arra is felhívta a figyelmet, hogy a tabletekkel a siketek korlátozás nélkül egymást is hívni tudják személyes videobeszélgetésekre.

Forrás: MTISzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő