Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elindult az első Ultra HD tesztsugárzás

Dotkom

Elindult az első Ultra HD tesztsugárzás

A SES S.A. az ASTRA 3B műholdról sikeres Ultra HD tesztsugárzást indított, mely a cseh Ceska Televize (CT), és a szlovák RTVS csatornáin keresztül lesz elérhető a Ceske Radiokommunikace közreműködésével.

Az Ultra HD műsorok tesztsugárzása a keleti 23,5° orbitális pozícióban található ASTRA 3B műholdon keresztül a cseh közszolgálati televízió a CT, a szlovák közszolgálati szolgáltató, az RTVS és a cseh piac vezető digitális infrastruktúra-szolgáltatója, a Ceske Radiokommunikace együttműködésével indul el.

A SES Astra nemrégiben csatlakozott az Ultra HDTV Fórumhoz, melynek a CT, az RTVS és a Ceske Radiokommunikace mellett a cseh és szlovák műsorszóró piac vezető vállalatai is tagjai. A Fórumot 2013. október 1-jén alapították azzal a céllal, hogy a cseh és szlovákiai tesztsugárzással feltérképezze az Ultra HD sugárzás kivitelezését és elősegítse az Ultra HD tartalmak generálását és terjedését.

“A SES Astra a műsorszóró ipar technológiai fejlesztéseinek úttörőjeként a műholdas szolgáltatások európai terjedésének kezdetén, 1996-ban jelentős szerepet vállalt a technológia népszerűsítésében, valamint közel egy évtizeddel később, 2005-ben is fontos lépéseket tett a HDTV technológia felhasználásának kiterjesztéséért. Elkötelezett támogatói vagyunk iparági partnereinknek az Ultra HD technológia fejlesztésében és nagy örömünkre szolgál, hogy a szlovák és cseh közszolgálati műsorszórók jelentős lépéseket tesznek annak érdekében, hogy nézőik számára az elérhető legjobb televíziózási élményt biztosítsák műholdas technológia felhasználásával.”- mondta Martin Ornass-Kubacki, a SES Astra kelet-közép-európai régióért felelős alelnöke és regionális vezetője.

”Meggyőződésünk, hogy az Ultra HD sokkal gyorsabban terjed el, mint a HD technológia és a Ceska Televize jelentős erőfeszítéseket tesz a folyamat felgyorsításáért Csehországban. Kiváló lehetőségnek tartjuk, hogy együttműködésünk keretében a SES partnerünk az Ultra HD tesztsugárzásban, emellett külön öröm, hogy a SES csatlakozott az Ultra HDTV Fórumhoz, melynek köszönhetően szoros együttműködésünk tovább folytatódik.” – tette hozzá Ivo Ferkl, a Ceska Televize műszaki vezetője.

„Az RTS minden műsort HD minőségben gyárt és sugároz. Műszaki innovációink révén szeretnénk piacvezetővé válni így az Ultra HD műsorszórás előmozdításában is az élen járunk.“ – mondta Václav Mika, a RTVS főigazgatója.

“A Ceske Radiokomunikace nagyra értékeli, hogy több iparági partnerrel – a cseh és a szlovák közszolgálati műsorszórókkal és a SES-szel – is együttdolgozhat az Ultra HD ökoszisztémájának fejlesztésében, így szerepet vállalhat a televíziós szolgáltatások környezetének átalakításában” – tette hozzá Martin Gebauer, a Ceska Radiokomunikace vezérigazgatója.

Képminőségét tekintve, az Ultra HD a jelenlegi televíziós szolgáltatások csúcsa, hiszen négyszer jobb felbontást nyújt, mint a HDTV. Ez még intenzívebb élményt jelent a tévénézők számára, legyen szó akár sporteseményekről, dokumentumfilmekről vagy prémium kategóriás filmekről. A SES a 2012-es IBC kiállításon mutatta be először az Ultra HD sugárzást, majd 2013 áprilisban vitte el az Ultra HD technológia következő mérföldkövét jelentő vívmányát, a kereskedelmi terjesztésre is alkalmas HEVC tömörítési eljárást.

Az Ultra HD tesztcsatorna fogásához szükséges paraméterek:

– Astra 3B @23.5 Kelet

– Transzponder 3.204

– 11,778.050 MHz

– Függőleges polarizáció

– 27.5 Mb/s

– QPSK

– FEC 9/1

– Szolgáltatás azonosító: 5390

– Szolgáltatás neve: Test UHD Forum



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés