Connect with us

technokrata

Elindult az első Ultra HD tesztsugárzás

Dotkom

Elindult az első Ultra HD tesztsugárzás

A SES S.A. az ASTRA 3B műholdról sikeres Ultra HD tesztsugárzást indított, mely a cseh Ceska Televize (CT), és a szlovák RTVS csatornáin keresztül lesz elérhető a Ceske Radiokommunikace közreműködésével.

Az Ultra HD műsorok tesztsugárzása a keleti 23,5° orbitális pozícióban található ASTRA 3B műholdon keresztül a cseh közszolgálati televízió a CT, a szlovák közszolgálati szolgáltató, az RTVS és a cseh piac vezető digitális infrastruktúra-szolgáltatója, a Ceske Radiokommunikace együttműködésével indul el.

A SES Astra nemrégiben csatlakozott az Ultra HDTV Fórumhoz, melynek a CT, az RTVS és a Ceske Radiokommunikace mellett a cseh és szlovák műsorszóró piac vezető vállalatai is tagjai. A Fórumot 2013. október 1-jén alapították azzal a céllal, hogy a cseh és szlovákiai tesztsugárzással feltérképezze az Ultra HD sugárzás kivitelezését és elősegítse az Ultra HD tartalmak generálását és terjedését.

“A SES Astra a műsorszóró ipar technológiai fejlesztéseinek úttörőjeként a műholdas szolgáltatások európai terjedésének kezdetén, 1996-ban jelentős szerepet vállalt a technológia népszerűsítésében, valamint közel egy évtizeddel később, 2005-ben is fontos lépéseket tett a HDTV technológia felhasználásának kiterjesztéséért. Elkötelezett támogatói vagyunk iparági partnereinknek az Ultra HD technológia fejlesztésében és nagy örömünkre szolgál, hogy a szlovák és cseh közszolgálati műsorszórók jelentős lépéseket tesznek annak érdekében, hogy nézőik számára az elérhető legjobb televíziózási élményt biztosítsák műholdas technológia felhasználásával.”- mondta Martin Ornass-Kubacki, a SES Astra kelet-közép-európai régióért felelős alelnöke és regionális vezetője.

”Meggyőződésünk, hogy az Ultra HD sokkal gyorsabban terjed el, mint a HD technológia és a Ceska Televize jelentős erőfeszítéseket tesz a folyamat felgyorsításáért Csehországban. Kiváló lehetőségnek tartjuk, hogy együttműködésünk keretében a SES partnerünk az Ultra HD tesztsugárzásban, emellett külön öröm, hogy a SES csatlakozott az Ultra HDTV Fórumhoz, melynek köszönhetően szoros együttműködésünk tovább folytatódik.” – tette hozzá Ivo Ferkl, a Ceska Televize műszaki vezetője.

„Az RTS minden műsort HD minőségben gyárt és sugároz. Műszaki innovációink révén szeretnénk piacvezetővé válni így az Ultra HD műsorszórás előmozdításában is az élen járunk.“ – mondta Václav Mika, a RTVS főigazgatója.

“A Ceske Radiokomunikace nagyra értékeli, hogy több iparági partnerrel – a cseh és a szlovák közszolgálati műsorszórókkal és a SES-szel – is együttdolgozhat az Ultra HD ökoszisztémájának fejlesztésében, így szerepet vállalhat a televíziós szolgáltatások környezetének átalakításában” – tette hozzá Martin Gebauer, a Ceska Radiokomunikace vezérigazgatója.

Képminőségét tekintve, az Ultra HD a jelenlegi televíziós szolgáltatások csúcsa, hiszen négyszer jobb felbontást nyújt, mint a HDTV. Ez még intenzívebb élményt jelent a tévénézők számára, legyen szó akár sporteseményekről, dokumentumfilmekről vagy prémium kategóriás filmekről. A SES a 2012-es IBC kiállításon mutatta be először az Ultra HD sugárzást, majd 2013 áprilisban vitte el az Ultra HD technológia következő mérföldkövét jelentő vívmányát, a kereskedelmi terjesztésre is alkalmas HEVC tömörítési eljárást.

Az Ultra HD tesztcsatorna fogásához szükséges paraméterek:

– Astra 3B @23.5 Kelet

– Transzponder 3.204

– 11,778.050 MHz

– Függőleges polarizáció

– 27.5 Mb/s

– QPSK

– FEC 9/1

– Szolgáltatás azonosító: 5390

– Szolgáltatás neve: Test UHD ForumSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek