Connect with us

technokrata

Bámulatos megoldásokkal működik a világ legzöldebb adatközpontja

Dotkom

Bámulatos megoldásokkal működik a világ legzöldebb adatközpontja

A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője bejelentette, hogy a Green Mountain AS-szel együttműködve létrehozta a világ „legzöldebb” adatközpontját a norvég Renessøy városában található egykori NATO lőszerraktár helyén. A hegy belsejében kialakított, 21 000 négyzetméter alapterületű Green Mountain adatközpont számára 100%-ig alacsony energiaellátású szabadhűtési megoldást és megújuló vízenergiát biztosít a közeli fjord. A projekthez a teljes fizikai infrastruktúrát a Schneider Electric szállította.

Norvégia a vízi energia legnagyobb európai felhasználója, villamos energiájának 98,5 %-a vízi erőművekből származik. A francia vállalatcsoport és a Green Mountain AS egy olyan adatközponti hűtési rendszert tervezett, amelyben a közeli fjord hideg vize időjárástól függetlenül (N+1)+(N+1) redundanciával működik, és kizárólag zöld-energiafelhasználással, gravitációs úton kerül a létesítmény hűtési központjába. Az energiaellátást emellett több vízerőmű biztosítja. Az adatközpont nem csak energiahatékony, de megbízható is: a sok szempontból az Uptime Institute Tier IV követelményei szerint megépített, Tier III+ kialakítású, hálózati szolgáltatóktól független adatközpont magas szintű biztonsági követelménynek felel meg.

„Az adatfelhasználás mennyisége kétévente megduplázódik, és a világ CO2-kibocsátásának 2%-áért az adatközpontok felelnek. A projekt során lényeges volt számunkra, hogy olyan kivitelezőt válasszunk az IT infrastruktúra, a hűtés, az energiaellátó és az adatközponti infrastruktúra menedzsment (DCIM) rendszer kialakításához, akivel a piac legenergiahatékonyabb és leggazdaságosabb technológiai, illetve építészeti megoldását tudjuk megvalósítani. Ezért döntöttünk a Schneider Electric mellett” – mondta Knut Molaug, a Green Mountain AS ügyvezető igazgatója.

Green Mountain Rjukan

A két vállalat együttműködése egy második zöld adatközpont építését eredményezte a közelmúltban, Norvégia történelmi iparvidékén, Rjukanban. A Schneider Electric előregyártott moduljaival a világon egyedülálló módon, 5 hónap alatt sikerült felépíteni az adatközpontot, mely így repülőrajthoz segítette a projektet. Akárcsak Rennesøy-i díjnyertes elődje, az új létesítmény is teljes mértékben vízi erőműben előállított energiával és környezettudatos hűtési eljárással üzemel. A rjukani adatközpont az első fázisa egy óriási, zéró kibocsátású kollokációs épület létrehozásának, ahol az alapítók a következő években további 60 millió fontos beruházást terveznek, mely a Schneider Electric számára is áttörést jelent.

Csúcshatékonyság

A Green Mountain projekt célja, hogy a lehető leghatékonyabb energiafelhasználást (PUE) érje el az adatközpontokban, és 1,2-es érték alatt tartsa a PUE mutatókat, mely a Schneider Electric által szállított stabil IT infrastruktúrának, a hűtési és menedzsment megoldásoknak köszönhetően könnyen megvalósítható.

„Rugalmas, skálázható és megbízható megoldásunk, valamint az adatközpont egyedi elhelyezkedésének kombinációja rendkívül stabil energiaellátást biztosít a Green Mountain ügyfeleinek. A Schneider Electric számára ez egy kiemelt együttműködés, és izgatottan várjuk, hogy újabb norvégiai adatközpontok fejlesztésének lehessünk részesei” – mondta Arild Bjørkedal, a Schneider Electric IT és Energia üzletágának alelnöke.

A két adatközpont fizikai biztonságával és az Uptime Institute Tier III minősítésnek megfelelő kialakításával ideális választást jelent az európai adatközpontot kereső, kockázatkerülő társaságok számára.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin