Connect with us

technokrata

Mi jár a fejedben? – Itt a GE agyszkennere

Dotkom

Mi jár a fejedben? – Itt a GE agyszkennere

A GE egyik legújabb fejlesztése a fejen viselhető, szuperérzékeny agyszkenner

– A GE Global Research olyan modern technológia kifejlesztésén dolgozik, amely lehetővé teszi a mozgásban lévő betegnél a sejtszintű, összetett biológiai struktúrák vizsgálatát.

– A sisak pozitronemissziós tomográfiával forradalmasíthatja az agyi képalkotást.

– A projekt Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke által 2013 áprilisában életre hívott kezdeményezés, a Brain Initiative része.

– Célja az agyi működészavarok és rendellenességek, mint például az Alzheimer-kór, autizmus és agyrázkódás felismerése, kezelése és megelőzése.

– Több amerikai vállalat, egyetem és alapítvány közösen 46 millió dollárt fordít az agyi kutatásokra.

A GE Global Research kutatói olyan modern technológia kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé teszi az orvosok számára a sejtszintű, összetett biológiai struktúrák vizsgálatát, miközben a beteg mozgásban van, így lekövethető az agy motoros tevékenysége. Mindezt egy olyan viselhető sisak formájában, ami pozitronemissziós tomográfiát (PET) alkalmaz az egyéni sejtek eléréséhez és neurológiai rendellenességek vizsgálatához.

„Ha sikerrel járunk, átütő előrelépést teszünk a képalkotási technológia terén, miáltal jobban megérthetjük az agyi funkciókat egészséges és beteg állapotban egyaránt” – mondta Nadeem Ishaque, a GE Global Research diagnosztikai és orvosbiológiai technológiák globális igazgatója.

Az új detektorok lehetővé teszik, hogy a kutatók egy könnyű, nagy felbontású, és érzékeny szkennert alkossanak, amely a vizsgálati alany fejére illeszkedik. (Forrás: GE Global Research)

A projekt Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke által 2013 áprilisában életre hívott kezdeményezés, a Brain Initiative része. Céljai között szerepel az agyi képalkotás új módozatainak kifejlesztése, az agyi funkciók vizsgálata, többek között az Alzheimer-kór, az autizmus, az agyrázkódás és hasonló agyi működészavarok és rendellenességek felismerése, kezelése és megelőzése.

A múlt héten az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete bejelentette, hogy több üzleti vállalkozás, egyetem, alapítvány és szövetségi szerv 46 millió dollárt fordít „az emberi agy megértésének forradalmasítására”. A New York Times szerint az „elit alakulat” része a Google, Simmons Alapítvány, a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA), Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) és a GE.

Az agykutatás európai és hazai szinten is kiemelt szerepet kap: ennek bizonyítéka a 2013-ban útnak indított, az „agykutatás európai hónapja” kezdeményezés, amelyhez az Európai Unió 150 millió eurós támogatást biztosít. Magyarországon idén februárban döntött a kormány a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásáról. A Magyar Tudományos Akadémia részvételével megvalósuló négyéves kutatási program célkitűzéseit a Kutatási Technológiai és Innovációs Alap 12 milliárd forintos támogatásával valósíthatják meg a konzorciumi partnerek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp