Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Huawei mindent megtesz a megfelelő kibervédelemért

Dotkom

A Huawei mindent megtesz a megfelelő kibervédelemért

Október a kibervédelem hónapja Európában, amely akcióhoz 27 tagország civil szervezetei és magánvállalatai csatlakoztak. – „Nem megbízható az a stratégia, amely a jövő kiberbiztonsági fenyegetéseit pusztán az ósdi technológiák bütykölgetésével igyekszik kivédeni” – mondta a kiberbiztonsági hónap alkalmából John Suffolk, a Huawei Technologies kiberbiztonsági elnök-helyettese (CSO), az Egyesült Királyság kormányának egykori információbiztonsági igazgatója.

John Suffolk, a brit kormányzati kibervédelmi szerep (CIO) után 2011-ben szegődött el a Huaweihez, a távközlési multinacionális vállalathoz. Elmondta, azzal, hogy erős zárat tetetünk egy gyenge ajtóra, aligha tartjuk vissza a tolvajokat, főként ha értékes dolgok rejlenek odabent. A vállalkozások mégis gyakran teszik ezt a kiber támadásokkal szemben vívott harcban: fejlett digitális biztonsági rendszereket csatlakoztatnak alapból megbízhatatlan vállalati hálózati infrastruktúrákhoz. A végeredmény: olyan vállalati IT rendszerek jönnek létre, amelyek egyrészt álmatlan éjszakákat jelentenek a kockázat-nyilvántartást vezetők és az adatbiztonságról gondoskodók számára. Másrészt frusztrációt okoznak azoknak is, akik a következő generációs mobilitást és a felhő alapú technológiákat akarják magukévá tenni hatékonyságuk és versenyelőnyük növelésére. A legtöbb mai kibervédelmi stratégia pedig sajnos inkább egy védekező vagy válaszadó megközelítést alkalmaz a támadó módszerek helyett.

A Huawei kiberbiztonsági elnökhelyettese hozzátette, ahogy egy cég digitális platformjainak valódi értéke növekszik, egyre vonzóbbá válik a bűnözők számára. Ezeknek a platformoknak a kereskedelmi haszna pedig jóval meghaladja a kiber támadások okozta költségeket. „Ezt a szabályt nem mindenki látja be” – tette hozzá John Suffolk – „a Fortune 500-as céges toplistáján szereplő vállalatoknál is akadnak ugyanis olyan informatikai vezetők, akik szerint a kibervédelem inkább csak akadályt jelent az olyan új technológiák bevezetésében, mint a „Bring Your Own Device” („Hozd a saját eszközöd”), a közösségi hálók és a nyilvános felhő alapú technológiák.”

Számos iparági szektorban nem ritkák azok a nézetek, miszerint sok fejfájást okoztak az ellopott laptopok, a vonaton felejtett iratok, elhagyott memóriakártyák, ám jóval nagyobbat az, hogy az egész üzlet szisztematikusan a felhőbe kerül. A felhő alapú számítástechnikának pedig úgy kellene biztonságosnak lennie, hogy egyben minden alkalmazott megfelelő hozzáféréssel is rendelkezik.

Suffolk felhívja a figyelmet arra, hogy míg az informatikai vezetők és a technológiai infrastruktúra védelmezői azon tűnődnek, hogyan lehetne egyensúlyt találni a biztonság, az agilitás és innováció között, a kiberbűnözők egyre kifinomultabb következő generációs eszközöket és technikákat fejlesztenek ki arra, hogy beszivároghassanak a vállalati hálózatokba.

De a védekezők számára még nincs minden veszve. A szoftver definiált hálózaton (Software-defined Network – SDN) alapuló következő generációs hálózati technológia fokozatos változást hozhat a vállalatok számára, egy újgenerációs védelmi arzenált adhat az informatikai vezetők kezébe, de csakis akkor, ha az SDN-t már a kezdetektől fogva e funkciónak megfelelően tervezték.

A Huawei kiberbiztonsági elnökhelyettese szerint az a probléma a hagyományos, régebbi hálózatokkal, hogy TCP/IP alapúak. Ez ugyanis egy alapból megbízhatatlan szerkezet, amit azokban az időkben fejlesztettek ki, amikor a „hacker” szót még elsősorban a rossz golfozókra használták. A TCP/IP a vállalati hálózat gyenge ajtaja – hiába teszünk rá egyre erősebb digitális zárakat, maga a szerkezet sérülékeny marad. Ez pedig inkább bátorítja a kiberbűnözőket, mintsem hogy elrettentené.

Szoftverek által védett hálózatok

A mai SDN-alapú hálózatokat már alapból a szerkezetbe építve lehet kifejleszteni, nem úgy, mintha egy utólagos burkolat lenne. Emiatt az SDN gyökeres változásokat hozhat kibervédelem szempontjából az iparág számára. A legfontosabb változás, hogy ezzel a hálózattal a vállalatok aktívan védekezhetnek a biztonságért felelős csapatok által fejlett állandó fenyegetéseknek nevezett (APT – advanced persistant threats) támadásokkal, az elosztott szolgáltatás-megtagadásokkal (DDoS – Distributed Denial of Service) és rosszindulatú szoftverekkel (malware), valamint a nulladik napi támadásokkal (zero-day) szemben.

Az aktív SDN kialakítható úgy, hogy folyamatosan figyelje és elzárja a biztonsági réseket minden hálózati elemben, az egyszerű, hozzáférést biztosító készülékektől az adatközpont hálózati elemeinek sokaságáig. A lényegi különbség az, hogy egy SDN tervben a képesség teljes mértékben virtuális és beágyazható. Az SDN segítségével olyan biztonsági eljárások hozhatók létre, amelyek azonos fejlettségi szinten vannak azzal a szolgáltatással, amit védeniük kell, és most először az informatikai vezetők is támadásba lendülhetnek és védelmet biztosíthatnak a vállalat készülékeinek, alkalmazásainak és hálózati elemeinek. Emellett az alkalmazotti hozzáférés aktívan szabályozható napszak, hely, időzóna és egyéb olyan tényezők alapján, amik központosított vezérlés és ellenőrző eszközök segítségével kialakíthatóak a hálózatban. Az SDN használatával az informatikai vezetők kiemelt feladata most először a hatékony hozzáférés biztosítása lehet ahelyett, hogy egy reaktív válaszokra és korlátozó eljárásokra épülő stratégia elemein kellene dolgozniuk.

Suffolk szerint azonban az, hogy ez a hálózat létezik, nem jelenti azt, hogy minden SDN -t úgy terveznek, hogy azok azonos hangsúlyt helyezzenek a biztonságra. Ezenkívül van egy jelentős kibervédelmi ágazat, ami a félelem, bizonytalanság és kétség elterjesztésére támaszkodik. Amennyiben az SDN-alapú szerkezetben nem szerepel egyszerre a biztonság, a „nagy adat” (big data), a Sandbox technológia, és egyéb technológiák, amelyek alkalmasak az ismeretlen fenyegetések megelőzésére, akkor az SDN alkalmazása is csak annyit segít, mintha kicserélnénk a régi gyenge ajtónkat egy új, erős zárakkal felszerelt, de szintén gyenge ajtóra.

A kibervédelem egyben technikai és emberi kihívás. Minden informatikai vezető és hálózati biztonsági tervező jól ismeri azt a folyamatos harcot, amit azért kell vívni, hogy az alkalmazottak viselkedésén javítani lehessen a működő biztonsági eljárások alátámasztásának érdekében. Ez a probléma továbbra is fennáll, azonban az SDN segítségével először nyílik alkalom arra, hogy lényegesen átalakítsák a technikai védekezést és egy plusz biztonságot nyújtson, ami az emberi hibákat teheti kiszűrhetővé. Bővebb információ (videó): http://www.huawei.eu/videos/cybersecurity-priority



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés