Connect with us

Svájci-magyar áttörés a labortechnológiában

Dotkom

Svájci-magyar áttörés a labortechnológiában

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Svájci Üzleti Nap, ahol a Magyarországon működő, svájci kötődésű vállalkozások bemutatásán túl az innovatív termékek és technológiák megismertetése volt a fő cél. Az eseménynek a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ adott otthont.

A Roche 30 éve, 1984-ben hozta létre hazai képviseletét Magyarországon, amikor a bázeli anyavállalat tudományos központot nyitott Budapesten. A diagnosztikai képviselet 1991-ben csatlakozott, s ettől az évtől vált elérhetővé a Roche minden terméke Magyarországon. 1997-ben új jogi személyiségként megalakult a Roche (Magyarország) Kft., egyesítve a svájci vállalat mindhárom – a gyógyszeripari, a diagnosztikai és a diabétesz – üzletágát.

Mindeközben 1986-ban négyfős budapesti családi vállalkozásként alakult meg a mai napig 100 százalékban magyar tulajdonban lévő 77 Elektronika Kft. Több mint 25 éve fejleszt és gyárt világszínvonalú orvosdiagnosztikai eszközöket. Fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a folyamatos innovációra, árbevételének 8-9 százalékát forgatja vissza minden évben új termékek és technológiák fejlesztésébe. Jelenleg öt kontinensre, összesen közel 100 országba kerülnek saját fejlesztésű és gyártású orvosi eszközei. A 77 Elektronika Kft. fejlődésének és sikerének záloga az, hogy stratégiájának legfontosabb eleme az innováció. Többek között ez teszi lehetővé, hogy az első évi 600 ezer forintos árbevételük 2014-re várhatóan 14,5 milliárd forint lesz, aminek mintegy 70 százaléka származik exportból.

A 77 Elektronika Kft. fejlesztési munkájának eredményeképpen az elmúlt években egyebek mellett elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat, a Magyar Innovációs Díjat, a Magyar Termék Nagydíjat és a Leginnovatívabb Termék Díjat is.

A 77 Elektronika Kft. és a Roche diagnosztikai üzletágának együttműködése több mint 20 évre nyúlik vissza. Az együttműködés keretében a 77 Elektronika Kft. vizeletvizsgáló berendezéseket fejlesztett és gyártott a Roche részére úgy, hogy teljes mértékben megtartotta önállóságát és a gyártott termékek a vállalat szellemi tulajdonát képezik.

Ennek az együttműködésnek a kiemelkedő jelentőségű terméke a cobas® 6500 analizátor sor, amely a laboratóriumi munka újabb területét teszi teljesen automatizálttá. Egyetlen gépen fut végig több, korábban manuálisan végzett folyamat. Így jelentősen csökken a hibák száma, nő a mérések pontossága, a laborok munkájának hatékonysága, végső soron a betegek biztonsága.

A berendezést teljes egészében a 77 Elektronika Kft. fejlesztette ki, beszállítására pedig 5 évre szóló, 50 millió euro értékű szerződést kötött a két cég.  A vizeletlaboratóriumban működő üledékvizsgáló berendezés olyan teljes látóteres technológia, amellyel csak a 77 Elektronika Kft. rendelkezik, és amiből az elmúlt 5 év alatt 1600 berendezést adott el külföldre. Ezt a magyar szellemi terméket 9 világszabadalom védi és az együttműködés értelmében a Roche igényeinek megfelelően került továbbfejlesztésre. Az automata vizeletlaboratórium rendszer a megállapodás szerint a 77 Elektronika Kft. által kifejlesztett és a Roche számára gyártott analizátorokat Roche márkanév alatt a gyógyszergyártó cég értékesíti majd világszerte. A berendezések szállítása ebben az évben kezdődött meg a Roche részére.

A két fél között megkötött egyedülálló üzletet a magyar kormány is kiemelten támogatta, annak a háromoldalú stratégiai együttműködési megállapodásnak a keretében, amit márciusban írtak alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal. Az eddig megkötött stratégiai megállapodások körében ez az első alkalom, hogy egy magyar középvállalat és egy külföldi világcég lett a Miniszterelnökség stratégiai partnere.

Az ünnepélyes bemutatón Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár méltatta a közös svájci-magyar fejlesztés sikerét.

Jean-François Paroz, Svájc Magyarországi Nagykövete pedig így nyilatkozott az eseményről: „A Swiss Business Day kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy számos olyan ipari sikertörténetet ünnepeljünk, amely ebből a svájci-magyar együttműködésből született. A közös erőfeszítés tehát mindkét fél javát szolgálja. Innováció és kreativitás központi szerepet játszanak ebben a sikeres együttműködésben, és ezért lett a rendezvény mottója is.”

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő