Connect with us

Foglald el a központot! mozgalom: Nincs vége a hongkongi tüntetéseknek

Dotkom

Foglald el a központot! mozgalom: Nincs vége a hongkongi tüntetéseknek

Hongkongban a tüntetők továbbra is a város első emberének a lemondását követelik, miközben egyre sűrűbben fenyegetnek a kormányzati hivatalok elfoglalásával – jelentette a helyi média csütörtökön.

Hongkongi helyszíni jelentések szerint a kormányzati épületek megerősített rendőri védelmet kaptak és fémkordonnal próbálják a tüntetőket távol tartani tőlük. A városban szétszórva 3-4 központi helyszínen vannak jelen különböző nagyságú tüntetőcsoportok, amelyek létszáma a több tucattól a több ezerig terjed. A tüntetés szervezői felszólalásaikban eltökéltségüket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy ha a kormányzó nem mond le, megkezdik a hivatalok elfoglalását. Az ultimátum csütörtök éjfélkor jár le.

A legfrissebb jelentések szerint a hongkongi kormányzat helyi idő szerint csütörtökön késő délután kemény hangú közleményben szólított fel a tüntetés befejezésére. A dokumentum kiadói szerint a Foglald el a központot! mozgalom a város több kerületének immár ötödik napja tartó lezárásával súlyosan befolyásolta az emberek mindennap életét, Hongkong gazdaságát és a kormányzat működését.

A rendőrség központjainál, és a kormányzói hivatalnál gyülekezőkhöz szólva azt kérték, hogy ne állják el az utat, és mielőbb békésen távozzanak. A mozgalom szervezőit arra hívták fel, hogy azonnal szüntessék be a közterületek elfoglalását.

A kormányzat pénteken normális munkanapra készül, s mintegy 3 ezer alkalmazott fogja megkísérelni, hogy a munkahelyére bejusson. A kínai központi pártlap címlapján tudatta, hogy a központi kormány teljes bizalmát élvezi a hongkongi kormányzó, Leung Csun-jing, akit csakúgy mint a különleges közigazgatási övezetet kormányzatát, valamint rendőrségét, Peking a támogatásáról biztosította. Úgy fogalmaztak, ez nem csak nemzetbiztonsági kérdés, hanem “Hongkong érdeke”.

Peking eddig a hongkongi eseményekkel kapcsolatos kommunikációját tekintve a háttérben maradt, a külügyi szóvivő kérdésre legfeljebb annyit válaszolt, hogy az ötödik napja tartó, területfoglalással párosuló demonstrációt törvénytelennek és károsnak tartják. Miután azonban Vang Ji kínai külügyminiszter Washingtonban a kínai vezetésből elsőként nyilatkozott a kérdésben, egyre több cikk, kommentár jelenik meg a témában.

Vang, oldalán John Kerry amerikai külügyminiszterrel leszögezte, hogy Hongkong ügye kínai belügy, s minden országnak tiszteletben kell tartania Kína szuverenitását. Ez – mint mondta – nemzetközi kapcsolatok alapelve. Úgy fogalmazott, hogy “egyetlen ország, egyetlen társadalom, senki sem tűri el az effajta közrendet veszélyeztető törvénytelen cselekményeket”. Hozzátette, Hongkong kormányzata képes a jelenlegi helyzetet a törvényeknek megfelelően kezelni.

A Hszinhua hírügynökség csütörtöki jegyzetében azt hangoztatja, hogy a “néhány ember által kezdeményezett” Foglald el a központot! mozgalom nem képes elősegíteni a demokratikus és alkotmányos fejlődést, helyette csak lerombolja. Úgy fogalmazott, a mozgalom nem a kommunikáció csatornája, hanem a konfrontációé. De – teszi hozzá – nem fogja a központi kormányt meghátrálásra kényszeríteni.

Sajtóhírek szerint leállították új turistacsoportok szervezését a szárazföldi Kína területéről Hongkongba, az Anonymous hackercsoport pedig háborút hirdetett a kormányzati weboldalak ellen.

A hongkongi tüntetők – többségükben diákok – azért vonultak az utcákra, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált – még korábban rögzített – menetrendjét. Ennek szellemében a soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben valamennyi szavazásra jogosult polgár szavazhatna, de a jelöltek személyét egy 1200 fős bizottság határozná meg, amelynek bonyolult összetétele a különböző gazdasági ágazatokat, szakmákat, érdekcsoportokat hivatott tükrözni az elképzelés szerint.

Forrás: MTI

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom