Connect with us

Hirdetés

technokrata

Önkormányzatok: ideje felkészülni az új gazdasági programra

Dotkom

Önkormányzatok: ideje felkészülni az új gazdasági programra

Jelentősen módosult a korábbiakhoz képest az önkormányzati feladatellátás rendszere, így az elmúlt év során lezajlott feladat-, infrastruktúra- és humánerőforrás-átcsoportosítások megváltoztatták az önkormányzatok mozgásterét. Az önkormányzatoknak a közelgő választások után fél éven belül el kell fogadniuk az új gazdasági programot és fejlesztési tervet, vagy pedig a meglévő, ciklusokon átnyúló programokat kell minél előbb felülvizsgálniuk. Pető Gábor, az igazgatásszervezéssel és önkormányzati szervezetfejlesztéssel foglalkozó MultiContact Consulting Kft. ügyvezetője szerint az önkormányzatok most a korábbinál jobb eséllyel alakíthatnak ki hatékony gazdálkodást, ennek feltétele azonban az, hogy minél előbb elvégezzék az elmúlt ciklus működésének, eredményeinek értékelését, és az új keretekhez illeszkedő irányok kijelölését. Tudatosan átgondolt új programmal ugyanis a legtöbb esetben elkerülhetők a pénzügyi krízishelyzetek, illetve az új fejlődési lehetőségek is sokkal könnyebben kihasználhatók, mutat rá a szakértő.

2010-ben az önkormányzatok nagy része komoly működési hiánnyal küszködött, az önkormányzati rendszer adósságállománya valamivel meghaladta az 1200 milliárd forintot. Az állam 2014-ben, az utolsó ütemben mintegy 456 milliárd forintot vállalt át az önkormányzatoktól. Az állam szerepvállalásának eredményeként megváltozott a feladatellátás rendszere, többek között a közoktatásban, a kulturális és egészségügyi intézményeknél, valamint a szociális és gyermekvédelmi területen; a jegyzői hatósági jogkörök részben a járási hivatalokhoz kerültek, illetve megalakultak a közös önkormányzati hivatalok. A központi költségvetés az új rendszerben az önkormányzatok kötelező feladatainak forrását biztosítja, míg az önként vállalt elemek finanszírozását az önkormányzatok saját bevételekből fedezik. Mindennek kezdeti tapasztalata költségvetési szinten pozitív: az önkormányzati szektor hiány helyett némi többlettel zárta a 2013-as évet.

„A változások új fejlődési lehetőségeket nyitottak az önkormányzatok életében és megteremtették egy eredményes és hatékony gazdálkodási rendszer kialakításának alapjait. 2014-ben az új keretekre az önkormányzatok részéről eltérő válaszok születtek: volt, ahol az önként vállalt feladatok köre bővült és ezek költsége nőtt, másoknál új helyi fejlesztések indultak, míg kisebb részükre a kivárás volt jellemző” – értékeli a helyzetet Pető Gábor, a MultiContact Consulting ügyvezetője. – „Ami a legtöbb esetben közös, az az új rendszerhez illeszkedő testre szabott gazdasági stratégia hiánya. Ahol viszont nem elemzik az eddigi lépések eredményeit, illetve a jelenlegi döntések várható hatását, ott fennáll a veszély, hogy az adott önkormányzat újra a korábban tapasztalt nehéz pénzügyi helyzetbe kerül.”

A szakértő szerint ezért tett szert kiemelt jelentőségre idén az a szabály, hogy az önkormányzatoknak választások után fél éven belül el kell fogadniuk az új gazdasági programot és fejlesztési tervet, a meglévő cikluson átnyúló gazdasági programokat pedig felül kell vizsgálniuk.

„Az elmúlt évek során az önkormányzatoknak volt lehetőségük arra, hogy uniós finanszírozású programok, például az ÁROP-1.A.5 és az ÁROP-3.A.2-2013 keretében szervezetfejlesztési támogatáshoz jussanak, és szakértők bevonásával a gazdasági stratégia sikeres végrehajtását támogassák” – hangsúlyozta Pető Gábor. – „Mivel azonban a képviselőtestületek felelősek a gazdálkodás biztonságáért, a következő sikeres ciklus érdekében már most, az önkormányzati választások előtt számításba kell venniük az egyik legfőbb feladatot: minél előbb át kell tekinteniük az elmúlt évek gazdálkodását. Ezzel és egy jól megalapozott gazdasági stratégiával az önkormányzati bevételek és a feladatellátás olyan új összhangját alakíthatják ki, amellyel a pénzügyi egyensúly hosszútávon fenntartható.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés