Connect with us

technokrata

A többség még mindig sárga csekken fizeti számláit

Dotkom

A többség még mindig sárga csekken fizeti számláit

Tízből kilenc magyar sárga csekket használ számlabefizetéseihez, és elsősorban költségtakarékosságból nem váltanak elektronikus fizetési megoldásokra – derül ki a Kutatópont Kft. reprezentatív felméréséből.

A kutatás eredményei szerint a második legnépszerűbb számlafizetési mód a banki csoportos beszedési megbízás, amelyet a megkérdezettek 33 százaléka használt már. A válaszadók mindössze 15 százaléka próbálta ki az online banki utalást és még kevesebben, 5 százalékuk az ATM terminálokon történő számlafizetést, bár a megkérdezettek több mint fele ismeri ezeket a lehetőségeket – ismerteti a piackutató cég csütörtöki közleménye.

Az olyan további számlafizetési módok, mint az internetes felületek – például Távszámla vagy Díjnet – használata, vagy a mobiltelefonos fizetés, csak alig néhány százalékra jellemző, és ezen lehetőségek sokkal kevésbé ismertek a fogyasztók körében.

A kutatás arra is rámutat, hogy a különböző fizetési kötelezettségek közül jellemzően a pénzügyi szolgáltatások számláit – például kölcsöntörlesztést, biztosítási díjakat – egyenlítik ki a sárga csekktől eltérő módszerekkel, jellemzően csoportos beszedési megbízással.

A megkérdezettek kétharmada ugyan egyetért azzal, hogy a számlák, bizonylatok elektronikus formában is ugyanúgy érvényesek, mint papíralapon, ugyanakkor abban megosztottak, hogy érdemes-e néhány száz forinttal többet fizetni, ha cserébe nem kell postára menni – utóbbi állítással 39 százalék nem ért egyet, míg 32 százalék egyetért.

Bár a megkérdezettek többsége vonzónak találja azt, hogy otthonról is elintézhesse befizetéseit, vagy időt takaríthasson meg, legfontosabb szempontnak mégis a költségek számítanak, amit 68 százalékuk fontosnak tart.

A közlemény idézi Székely Leventét, a Kutatópont kutatási igazgatóját, aki elmondta, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége nem tervez számlafizetési módot váltani, még azonnali pénzbeli kedvezmény esetén is csak minden második válaszadó váltana. Véleménye szerint mindez azt jelentheti, hogy a különböző elektronikus megoldások ellenére még sokáig fogunk postára járni csekket befizetni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek