Connect with us

technokrata

Itt a Cobas 6500: Egy teljesen automatizált laboratóriumi berendezés

Dotkom

Itt a Cobas 6500: Egy teljesen automatizált laboratóriumi berendezés

A svájci Roche 30 éve tevékeny Magyarországon. A kerek évfordulót a Svájci Üzleti Napon egy teljesen automatizált laboratóriumi berendezés bemutatójával ünnepelték. A cobas® 6500 analizátor sor a laboratóriumi munka újabb területét teszi teljesen automatizálttá. A világraszóló berendezés a svájci nagyvállalat és egy magyar családi vállalkozás, a 77 Elektronika együttműködéséből született. Az analizátor ünnepélyes bemutatóján Szabó László, külgazdasági és külügyi államtitkár a magyarországi egészségügyi ipar kiemelt jelentőségét hangsúlyozta.

A Roche világszerte 85 ezer embernek munkát adó gyógyszeripari és diagnosztikai termékeket gyártó, forgalmazó nemzetközi vállalat, tavaly közel 50 milliárd svájci frankos árbevétellel. Idén 30 éve, 1984-ben hozta létre képviseletét Magyarországon, amikor a bázeli anyavállalat tudományos központot nyitott Budapesten. A diagnosztikai képviselet 1991-ben csatlakozott, s ettől az évtől vált elérhetővé a Roche minden terméke Magyarországon. 1997-ben új jogi személyiségként megalakult a Roche (Magyarország) Kft., egyesítve a svájci vállalat mindhárom divízióját – a gyógyszeripari, a diagnosztikai és a diabétesz üzletágat.

Az évfordulóját ünneplő vállalat a Svájci Üzleti Napon, a svájci-magyar gazdasági együttműködés üzleti fórumán mutatta be azt a jelentős fejlesztést, amelyben a Roche egy magyar vállalkozással együttműködve juttat piacra egy világraszóló terméket.

Az új, cobas® 6500 analizátor sor a laboratóriumi munka újabb területét teszi teljesen automatizálttá. Egyetlen gépen fut végig több, korábban manuálisan végzett folyamat. Így jelentősen csökken a hibák száma, nő a mérések pontossága, a laborok munkájának hatékonysága, végső soron a betegek biztonsága. A készülékét teljes egészében a 77 Elektronika Kft., egy 25 éve működő magyar családi vállalkozás fejlesztette, s szerződésük értelmében Roche márkanév alatt értékesítik világszerte.

A berendezés annak a háromoldalú együttműködési megállapodásnak az első nagyszabású eredménye, melyet márciusban írt alá a Roche és a 77 Elektronika a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal. Most az ünnepélyes bemutatón Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára is méltatta a közös svájci-magyar fejlesztés jelentőségét. „A kormány támogatja a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységét, és kiemelt szerepet szán a magyarországi egészségügyi ipar olyan fejlesztéseinek, mint ez a világhódító útra induló automata” – mondta el az államtitkár.

„A magyar laboratóriumok évente több mint 30 millió diagnosztikai paramétert határoznak meg Roche eszközökkel. Azon dolgozunk, hogy a munkafolyamatok automatizálása, integrálása és információmenedzsment révén növeljük a laborvizsgálatok sebességét, javítsuk pontosságukat és megbízhatóságukat” – fejtette ki Hodossy Lajos, a Roche Diagnosztikai Divíziójának vezetője.

Stuart Knight, a Roche Magyarország ügyvezető igazgatója a cobas® 6500 sikerében is a vállalat 30 magyarországi évének fontos tanulságát látja. „A mai ünnepélyes bemutató is azt bizonyítja, hogy a partnerség a kulcs – a globális piacismeret, a technológiai kreativitás és a gazdaságfejlesztő stratégia együtt vezetnek sikerre.”

A 77 Elektronika Kft és a Roche diagnosztikai üzletágának együttműködése több mint 20 évre nyúlik vissza. A 77 Elektronika Kft. úgy fejlesztett és gyártott vizeletvizsgáló berendezéseket a Roche részére, hogy közben teljes mértékben megtartotta önállóságát. Jelenleg öt kontinensre, összesen közel 100 országba szállítja saját fejlesztésű és gyártású orvosi eszközeit. „Hazai kutató- és fejlesztőgárdánk évről-évre bizonyítja, hogy egy ilyen kis országban is születhetnek nagy dolgok a tudás és szakértelem révén.” – jelentette ki Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft ügyvezető igazgatója.

A cobas® 6500 értékesítésére a Roche és a 77 Elektronika öt éves szerződést kötött, összesen 50 millió euró értékben, a szállítások idén indulnak.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin