Connect with us

technokrata

Hazánkban is hódít a bérleti finanszírozás

Dotkom

Hazánkban is hódít a bérleti finanszírozás

Az eszközpiaci bérlet egyre népszerűbb finanszírozási forma. Nemzetközi szinten 2-3% éves növekedés várható, és szakértők szerint Magyarországon is hasonló a tendencia. Míg eddig leginkább az autószektorban volt népszerű a bérlet, addig mára látványosan nő az egyéb, például orvostechnológiai vagy IT eszközök külső finanszírozással történő beszerzése. Nemzetközi kutatások ismét IT beruházási boomot jósolnak, ami várhatóan hazánkban is érvényesül. Ez további lendületet adhat a piac ezen új, növekvő szegmensének.

Kilábalt a válságból az eszközfinanszírozási piac az EU-ban és az USA-ban is. Az Európai Lízing Szövetség (ERA) 2014-2015-re már 2-3%-os piacbővülésre számít, és Magyarországon 2013-tól már szintén hasonló növekedés látható a piacon, amelyet eddig főként az új autó értékesítések újbóli növekedése stimulált. Ebben a szektorban már az operatív lízing (más néven bérlet) a vezető kihelyezési forma, s a trend várhatóan egyre erőteljesebben jelenik meg a gyorsan avuló IT eszközök finanszírozásánál is. Számos nemzetközi és hazai társaság már nem kívánja lekötni tőkéjét az üzletét támogató beszerzésekre, azt szívesen oldja meg kiszámítható havi bérleti költségek mellett, s inkább fő üzleti tevékenységükre fókuszálják erőforrásaikat. A várható piacnövekedés másik oka az IT beszerzések várható dinamikus növekedésében keresendő. A Spiceworks 1100 fős, IT szakemberek körében végzett nemzetközi (Észak-Amerika, Európa, Közel-Kelet, Afrika) kutatása szerint a megkérdezettek 42% tervezi növelni, 16% csökkenteni az IT büdzséjét, míg 28% nem kívánja változtatni azt az előző időszakhoz képest[1]. Egy másik, a Tata Consultancy Services (TCS) által készített, szintén nemzetközi (10 ország Észak-Amerika, Európa, Latin-Amerika, Ázsia és Óceánia régióiból) kutatás 820 vállalkozást kérdezett meg, amelyek kb. 70%-a az IT fejlesztéseket nevezte meg, mint kulcs sikerfaktort a következő öt évben[2]. Ez idén már 113 millió dolláros beruházást jelent a megkérdezettek életében.

Magyarországon, bár korlátozottak a beruházás-finanszírozási lehetőségek, a közelmúltban már megjelentek azok a szolgáltatók, akik innovatív módon, bérlettel nyújtanak támogatást a vállalatok számára. A Magyar-Mikrohitelező Központ Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és partnervállalatai több mint két év alatt már 5 milliárd Ft kihelyezésével támogatták mintegy 500 KKV fejlesztési elképzeléseit. Gyöngyösi László, a Magyar-Mikrohitelező Zrt. ügyvezetője szerint főként energetikai beruházások, termelőeszközök, orvosi műszerek, személygépkocsik beszerzésére vesznek igénybe operatív lízinget, de a nemzetközi trendeknek megfelelően egyre elterjedtebb, hogy IT rendszereket, hardvereket, valamint hardver+szoftver egységben lévő céleszközöket, biztonságtechnikai- és irodatechnikai eszközöket bérleti formában finanszíroznak.

Miért népszerű a bérlet?

A bérlet időtartama alatt a költségek elszámolhatók, ezáltal a cégek csökkenthetik társasági adóalapjukat, költségként elszámolhatják a szerződéskötési- és a havi bérleti díjat. A bérleti díjakat ÁFA terheli, amely a mindenkori hatályos jogszabályoknak megfelelően visszaigényelhető. A vállalatoknak nem szükséges lekötni tőkéjüket, s ráadásul rugalmasabb és gyorsabb is az ügyletminősítés, mint a kereskedelmi banki finanszírozások esetében. A bérlet a Ptk. szerint nem pénzügyi tevékenységnek minősülő szolgáltatás. A finanszírozott összeg fedezetéül legtöbb esetben elegendő maga a bérelt eszköz, csak néhány esetben szükséges további fedezetet (pl. ingatlant) bevonni.  Az IT eszközök bérletére szakosodott és a RentaSystem szolgáltatást nyújtó Rentaserver Kft. ügyvezetője, Székely Balázs szerint már bruttó 2 millió Ft értékben is bérelhetünk eszközöket és szoftvereket egészen 100 millió Ft értékig 8,5%-os, kedvező átlagos kamatráta mellett.

IT beruházások bérletre

Az IT eszközök esetében különösen indokolt a bérleti megoldás, mivel ezek gyakran gyorsan, akár 1-2 év alatt elavulnak, ráadásul a gazdaság és a lakossági fogyasztás várható növekedése, valamint a folyamatosan megjelenő újabb innovációk arra „kényszerítik” a vállalatokat, hogy egyre növeljék, illetve gyakoribbá tegyék IT beruházásaikat. Ezért hasítja ki a piac egyre nagyobb szeletét az IT operatív lízing. Ráadásul jelentős üzleti értékkel bírhat, hogy egyes szolgáltatóknál a bérlemény tartalmazhatja a rajtuk futó szoftverek ellenértékét valamint a testreszabás, bevezetés vagy akár az egyedi fejlesztési szolgáltatások díját is. Ilyen módon az ügyfelek komplex üzleti értékkel bíró informatikai megoldást is bérelhetnek. Ez különösen azért előnyös, mert a beruházások túlnyomó költséghányadát gyakran a szoftverek és a szolgáltatások adják, és így a beruházás díját már egy értékteremtő rendszer termeli ki. Székely Balázs szerint a következő években akár kétszámjegyű növekedést is elérhet az IT bérleti piac növekedése.

[1] http://www.spiceworks.com/marketing/state-of-it/

[1] http://www.cxotoday.com/story/cos-to-spend-100-million-on-digital-efforts/Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle