Connect with us

technokrata

Vajon ki lesz idén az év informatikai újságírója?

Dotkom

Vajon ki lesz idén az év informatikai újságírója?

Elindult a Kovács Attila díj jelölési szakasza. A szervezők azt a magyar újságírót szeretnék megtalálni, aki ebben az évben a nyomtatott vagy az elektronikus médiában (TV, rádió, internet) a legtöbbet tette az infokommunikáció népszerűsítéséért.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) idén is közösen hirdette meg az év informatikai újságírója díjat, amely az elhunyt kiváló zsurnaliszta, Kovács Attila nevét viseli.

A három szakmai szervezet olyan újságírót kíván elismerni, aki 2014-ben készült cikkeiben, riportjaiban, műsoraiban vagy blogbejegyzéseiben átfogó képet adott az információs társadalom életminőséget javító képességeiről, felhívta a figyelmet az új lehetőségekkel együtt járó veszélyekre, és akinek művei az infokommunikációs technológia adta lehetőségek széles körű kiaknázására ösztönöznek. A díjra nem csak jelölni, hanem önállóan pályázni is lehet. A kiírók 2014. október 6-ig, az NJSZT honlapján várják a pályázatokat és jelöléseket. Kapcsolódó weboldal: https://njszt.hu/kovacs-attila-dij-2014-az-ev-informatikai-ujsagiroja

A legjobb IT újságírókat 2005 óta díjazzák. A 2011-től Kovács Attila nevét viselő díj első nyertese Elek László volt, aki a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének tagjaként több számítástechnikával, informatikával foglalkozó műsort készített. A tavalyi évben a díjazott Molnár Csaba újságíró, a Magyar Nemzet Hétvégi Magazin mellékletének munkatársa lett. Írásaiban természettudományos és technológiai témákkal foglalkozik, melyek amellett, hogy közérdeklődésre tarthatnak számot, egyaránt bemutatják a technológia lehetőségeit és árnyoldalait is.

Kovács Attila, a válogatott kardvívó a 80-as évek elején kezdte újságírói pályafutását a Számítástechnika című havilapnál, ahonnan a mai IDG elődjét jelentő Computerworldhöz igazolt, ahol a hírlevél műfaj magyarországi meghonosítását kapta feladatul.  Alapító tagja a Prímnek, szerkesztette és kiadta a nyílt rendszerekkel foglalkozó OpenX hírlevelet és a telekommunikációról szóló TávLapot. Ezt követően a Monitor hetilap főmunkatársa lett, 1996-tól pedig a Prím Online hírportál vezető szerkesztője, újságírója volt.

A díj odaítéléséről hét fős bíráló bizottság dönt, amely a kiírók képviselőiből, valamint PR-marketing és kommunikációs szakemberekből áll:

– Bőgel György, professzor – CEU Business School (a bizottság elnöke)

– Dojcsák Dániel, tartalomigazgató – IVSZ

– Mester Sándor, életműdíjas informatikai újságíró – Infotér Egyesület

– Miltényi Gábor, ügyvezetőigazgató-helyettes – NJSZT

– Petrányi-Széll András, az MPRSZ alelnöke és a PS:PRovocative pr-ügynökség társtulajdonosa

– Dr. Rétfalvi Györgyi, főiskolai tanár – BKF, Kommunikációtudományi Intézet

– Sali Róbert, MBA, informatikus

A díj átadására a 2014. november 20-án megrendezendő 8. Digitális Esélyegyenlőség Konferencián kerül sor.

Az év informatikai újságírója – Kovács Attila-díj:

– 2011: Elek László– Magyar Rádió

– 2012: Sebők Viktória – IT-Business

– 2013: Molnár Csaba – Magyar NemzetSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom