Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így lehet hatékonyabb és stresszmentesebb a munka az irodában

Dotkom

Így lehet hatékonyabb és stresszmentesebb a munka az irodában

Az európai munkavállalók szerint hatékonyabb, gyorsabb munkavégzés lehetséges, ha az alkalmazottak korlátlan internet-hozzáférést kapnak számítógépükön, mobiltelefonjukon, és ha szabadabban oszthatják be munkaidejüket. A Samsung megbízásából végzett kutatás szerint az európai munkavállalók egyre gyakrabban intézik privát ügyeiket irodájukból, viszont ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt a munkaidőn kívüli munkával töltött órák száma is. A végeredményből pedig nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató is profitálhat.

A legújabb kutatások arra világítanak rá, hogy a 9-től 5-ig tartó munkaidőnek vége, hiszen manapság egyre inkább összemosódik a munkával töltött idő és a privát életünk. A Samsung kutatásából kiderül, hogy a megkérdezett 4500 európai munkavállaló 75 százaléka intézi személyes ügyeit munkaidőben, és körülbelül ugyanennyien munkaidőn kívül végzik el irodai teendőik egy részét. Érdekesség, hogy a munkavállalók közel fele szerint azáltal, hogy megválaszthatják, mikorra essenek a munkaórák, nem csak sokkal több feladat elvégzésére képesek egy adott időn belül, de a személyes teendőiket is hatékonyabban tudják elintézni.

A megkérdezett vállalatok hasonló tapasztalatokról számolnak be: ha teljes ellenőrzésük alatt tartják, hogy mikor mit csinálnak a munkatársaik, a munka eredményessége ellen dolgoznak. Ha engedik, hogy a munkaidejüket a nekik tetsző módon összehangolják, sokkal hatékonyabban végzik el a feladataikat.

A magánéletnek és a munkának ezt a fajta összemosódását egyértelműen a hordozható elektronikus eszközök és az ahhoz kapcsolódó alkalmazások tették lehetővé: egy átlagos munkavállaló okostelefonján például 10 személyes célokra használt alkalmazás – mint például a Facebook, a WhatsApp vagy a Candy Crush – és 8 munkához köthető applikáció – úgy mint a Microsoft Outlook vagy a Lync – található.

A válaszadók közel fele saját telefonját munkahelyi feladatok elvégzésére is használja, cserébe pedig egy részük személyes ügyeit céges telefonról intézi, így ez az összemosódás komoly IT biztonsági kérdéseket is felvet. A számok is igazolják, hogy a megkérdezettek több mint negyede – elsősorban a 18 és 34 év közöttiek – használta már saját készülékét arra, hogy egy, a cégük által blokkolt oldalhoz hozzáférjen, és azon keresztül dolgozzon. A vállalaton belüli adatvédelmi kérdésekkel már az Európai Unió is foglalkozik: a legújabb adatvédelmi rendelettervezet például azt javasolja, hogy legfeljebb 100 millió euróig, vagy a vállalat forgalmának legfeljebb 5 százalékáig legyen büntethető az, aki megszegi az uniós vállalati biztonsági szabályokat.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a trendek alapján kivehető munkavállalói magatartást és a vállalati érdekeket érdemes közös nevezőre hozni, amelyhez a technológia adhat segítséget. Célszerű olyan üzleti gyakorlatot megvalósítani, amelyben a munkavállalók teljesítményét nem a ledolgozott munkaórákban mérik, hiszen a munkavállalók és a cégek is profitálhatnak a szabadabb, rugalmasabb munkavégzésből, a technológiák használata pedig a megfelelő platformon ellenőrizhető. A Samsung KNOX mobilbiztonsági platform erre ad megoldást: lehetővé teszi, hogy ugyanazon a készüléken a felhasználó könnyedén válthasson privát és a jelszóval védett, a céghez köthető alkalmazások között.

A kutatásról

A felmérést a OnePoll független piackutatói végezték 2014. május 27-e és június 9-e között 4500 olyan európai irodai dolgozó bevonásával, akik különböző hordozható eszközöket használnak munkájuk során. A kutatásban 4500 angol, német és francia, valamint spanyol, olasz, belga és holland dolgozó vett részt. A kutatás további részletei a www.samsungatwork.com linken olvashatóak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés