Connect with us

Új EKG monitorozási rendszeren dolgoznak a magyarok

Dotkom

Új EKG monitorozási rendszeren dolgoznak a magyarok

A Pulsomed Kft. közel 115 millió forint Európai Uniós támogatást nyert el a piac orientált kutatás-fejlesztés tevékenység támogatásra. A projekt 2014. január 1-jén indult és 2015. december 31-én ér véget. A kutatás célja, az összegyűjtött ismeretek és igények összefoglalása és korcsoportonkénti mérési algoritmus meghatározása után, olyan eszköz kifejlesztése, mely a gyermek megszokott mozgás és élet tevékenységét nem zavarva, tiszta EKG jelet észlel. Ezt a célt egy érzékelővel ellátott ún. „trikó” és/vagy „öv” biztosítja. A kidolgozott algoritmusok leprogramozását követően sorozatgyártásra alkalmas prototípus készül, amennyiben a klinikai vizsgálatok visszaigazolják a kívánt eredményeket.

A magas minőségű orvoslásban a telemedicina alkalmazása a hirtelen fellépő váratlan helyzetekben életmentő jelentőségű lehet, de kiemelt szerepe van a szívgyógyászatban is. A gyermekszív-gyógyászatban pedig a távmonitorozás a veszélyeztetett gyermekeknél a már felismert szív fejlődési rendellenességekhez társuló ritmuszavarok követésére, valamint a betegségek kiszűrésében használható eredményesen.

A szakmai ajánlások az EKG-t – mint alap diagnosztikai módszert – még mindig első helyen említik a hirtelen fellépő szívritmuszavar (SCA), illetve a hirtelen szívhalál (SCD) rizikószűréseinek tudományos elméletében. A gyermek kardiológiában az EKG diagnosztika jelentősége különbözik a felnőtt EKG diagnosztikától. Az EKG értékeléséhez elengedhetetlen a gyermek életkorának és – az egyes életciklusokra jellemzően – állandóan változó EKG jellegzetességek ismerete, felismerése. A gyermek mindennapi (otthoni/iskolai) tevékenysége során végzett folyamatos telemedicinás EKG monitorozás következtében könnyen kiszűrhetővé válnak a rejtett, ritkán jelentkező elváltozások is. Ez a készülék, mint mérőműszer, az érzékelőin keresztül, az internet segítségével adatokat küld a szervereknek, megteremtve – jogosultságtól függően – a folyamatos monitorozási lehetőséget a felhasználó orvosok számára.

Természetesen – mint minden orvostechnikai eszközt – a mérőrendszert is klinikai vizsgálatnak kell alávetni. Amennyiben az eredmények igazolják az elvárásokat, a mérőrendszer alkalmassá válik arra, hogy végleges termékként megjelenjen a gyermekszív-gyógyászatban.

Folyamatos EKG távmonitorozás, az új telemedicinás EKG rendszer áttörést eredményezhet a veszélyeztetett gyermeknél, hosszútávon pedig a szívbetegségek súlyosbodásának prevencióját is szolgálja.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom