Connect with us

technokrata

Megújultak Erzsébetváros térfigyelő kamerái

Dotkom

Megújultak Erzsébetváros térfigyelő kamerái

Közel egyéves tervezési és telepítési folyamatot követően beüzemelésre került Budapest Erzsébetváros megújult, IP-alapú térfigyelő rendszere. A 2002-ben kiépített, műszakilag ma már elavult kamerarendszert a D-Link legújabb, kifejezetten kültéri térfigyelésre kifejlesztett DCS-6915 20X Full HD WDR Speed Dome kameráival váltották fel. A képminőség és a kamerarendszer megbízhatósága számottevő javulását eredményező fejlesztés nyomán a bűnmegelőző és bűnüldöző munka hatékonysága azonnal és jelentősen nőtt.

Budapest VII. kerülete, Erzsébetváros Budapest legkisebb területű, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete. A közbiztonság garantálása és a bűnelkövetések számának visszaszorítása érdekében a kerület vezetése már 2002-ben hozzálátott egy térfigyelő kamerarendszer kiépítésének. A fejlesztést követően az utcai bűnözés – autófeltörések, lakásbetörések, garázdaság, rablások – visszaszorult, a közterületen történt baleseteknél, bűncselekményeknél hasznos képi anyag állt azonnal a nyomozók rendelkezésére.

A kamerarendszer korosodásával, amortizációjával a meghibásodások száma folyamatosan nőtt, ami az üzembiztonságot jelentősen rontotta. A városrészben emellett jelentős felújítások történtek az elmúlt években, ezeknek a köztereknek a fokozott védelme új feladatként jelent meg a térfigyelő rendszer számára. A korábbi rendszer javítása sem műszaki, sem gazdaságossági szempontból nem volt kifizetődő, ezért egy új, IP-alapú rendszer tervezésébe fogott a kerület.

A kerület vezetése által kiírt közbeszerzési eljárás során egy minden szempontból megfelelő és előremutató műszaki megoldást megvalósító kivitelezőt sikerült kiválasztani.

Az ajánlott, és végül megvalósításra került műszaki megoldás a Netavis VMS rendszerére és a D-Link DCS-6915 Kültéri SpeedDome IP Kameráira épült.

A kameraképeket a megfigyelőközpontban 6 fős állandó megfigyelő személyzet figyeli egy 16 egységből álló monitorfalon és 6 munkaállomáson. A kamerák PTZ motorja egyszerű joystick alapú irányítással vezérelhető, így az észlelt gyanús cselekményekre azonnal ráközelíthet a kezelő, és szükség esetén azonnal riasztani tudja a terepen tartózkodó rendőr járőröket.

„A rendszer kiépítése után az első, ami azonnal szembetűnt, az a jelentős képminőségbeli különbség. Éles, nagyfelbontású, ezáltal részletgazdag képeket szolgáltatnak kamerák, és ezt mind nappal, mind éjjel képesek produkálni. A komplett felügyeleti rendszer magas szintű tudása, egyben egyszerű kezelhetősége abszolút megfelel az elképzeléseinknek, és mindezek által munkánk hatékonysága jelentősen nőtt” – Kovács Zoltán szakmai igazgató helyettes, Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet.

Az alkalmazott megoldás előnyei

A térfigyelő kamera rendszer bővülése jelentős mértékben segíti a kerületben szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját. Több bűncselekmény felderítésében kizárólag a felvételeknek köszönhető az, hogy elfogták a bűnelkövetőket.

A rendszer külön előnye a szabotázs védelem. A kötöződobozok megbontása I/O port eseményként azonnali riasztást generál, így a kamerák kiiktatása ugyanolyan biztonsági esemény, mint az azon látott képen történt cselekmény.

Az új kamerákat akusztikus üvegtörés védelemmel látták el, így egy kirakat vagy szélvédő betörése is riasztási eseményként jelenik meg a kezelőközpontban.

A megoldás elemei:

Netavis VMS rendszer – korlátlanul bővíthető szerver alapú megfigyelőrendszer natívan integrált D-Link kamerákkal

–    Linuxon futó szerver megoldás rugalmasan kialakítható kezelőeszközökkel

–    A NetAVIS rendszerben mind az élő, mind az archivált képek megjelenítése illetve a rendszer adminisztrálása (felhasználók felvétele, törlése, jogosultságok beállítása, kamera paraméterek kiosztása, beállítása stb.) WEB böngészőből történik.

–    A NetAVIS működőképes a legtöbb ismert hálózati technológián (LAN, WAN, VPN, internet, vezeték nélküli megoldások)

–    A NetAVIS ideális nagyvállalati biztonsági rendszerek létrehozásához, mivel képes egyazon rendszerbe integrálni helyi és távoli NetAVIS rendszereket, akár több száz vagy több ezer kamera esetén is.

–    8 napig rögzítés

 

35db D-Link DCS-6915 Kültéri 20X Full HD WDR Speed Dome Hálózati Kamera

–    3 megapixeles szenzorral akár Full HD 1080p felbontású élőkép – a legkisebb részletek is rögzítésre kerülnek

–    20x optikai zoom, 10x digitális zoom távoli zoom vezérlési lehetőséggel – a megfigyelőközpontból ráközelíthető a legkisebb részletekre is

–    360°-os végtelenített forgatás, -10° – 190°-os döntés – nagysebességű forgató és döntő (PTZ) motorral gyorsan zoomolhat a vezérlő a látómező bármely pontjára

–    Előre beállítható pásztázási útvonallal jelentősen egyszerűsödik nagyobb területek megfigyelése – kevesebb kamera szükséges azonos terület megfigyelésére

–    IK-10 vandálbiztos fémház és üveg, IP-66 tanúsított időjárásálló ház beépített fűtéssel és hűtéssel alkalmazkodás az extrém időjárási körülményekhez (-40 to 50 °C) és behatásokhoz

–    WDR funkció a hirtelen szembefény esetén is tökéletes éjszakai és nappali képhez

 

A D-Link-ről:

A D-Link a világ egyik vezető hálózati infrastruktúra gyártója. 28 éve forgalmaz innovatív, nagyteljesítményű és egyszerűen kezelhető lakossági és vállalati termékeket. Az elmúlt több mint negyed évszázadban a D-Link számos díjjal elismert hálózati, vezeték nélküli, adattároló, biztonsági és IP megfigyelő megoldást tervezett és hozott létre. A D-Link hálózati termékeinek széles palettáját viszonteladó partnerek és telekommunikációs szolgáltatók egész világot behálózó rendszerén keresztül kínálja vásárlóinak. A D-Link tisztában léve az adatok és digitális tartalmak elérésének, kezelésének, biztonságának és megoszthatóságának fontosságával számos IP technológia kifejlesztésében játszott szerepet, és talán egyetlen gyártóként képes teljes Digitális Otthon élményt biztosítani az otthoni felhasználóknak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek