Connect with us

Küszöbön a zettabájtok kora – de bírni fogják a hálózatok?

pc-satellite-tv

Dotkom

Küszöbön a zettabájtok kora – de bírni fogják a hálózatok?

A nemrégiben Velencében megrendezett Digital Venice 2014 konferencián a műholdas szolgáltatók kiemelték a műholdak jelentős szerepét a jövő digitális infrastruktúrájának kialakításában és fejlesztésében.

A Műholdas Szolgáltatók Európai Szövetségének (ESOA) képviseletében Aarti Holla főtitkár és a SES vezérigazgatója és az ESOA elnökségi tagja, Karim Michel Sabbagh magas szintű találkozón vettek részt az Európai Unió politikusaival és az üzleti élet elismert vezetőivel Velencében.

A Digital Venice 2014 konferencia házigazdája az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Olaszország volt, melynek képviseletében beszédet mondott az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi. Az eseményen felszólalt az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes, és Karim Michel Sabbagh is az Európai Unió tagállamainak politikai döntéshozói, és IKT cégek vezetői mellett.

„Az internet jövőjét az eszköztől független, bárhol és bármikor elérhető minőségi videó szolgáltatások jelentik majd. Ez korábban nem tapasztalt kapacitásigényt hoz magával, a Cisco előrejelzése szerint 2016-ra a globális IP-alapú hálózati forgalom a zettabájtot (ezermilliárd gigabájt) is meghaladó növekedéssel fog járni. Az Ultra-HD televízió tömeges elterjedése még nagyobb egyéni adatfelhasználást eredményez majd Európában, ami megszázszorozhatja a háztartások jelenlegi adatkapacitás-igényét.” – mondta Karim Michel Sabbagh köszöntő beszédében.

pc-satellite-tv

“Meg tudnak birkózni ezzel a hálózatok? Megengedhetnek maguknak az üzemeltetők ekkora adatmennyiséget generáló átvitelt? Elfogadható az ezzel okozott ökológiai lábnyom mértéke? Azonos hozzáférése lesz a felhasználóknak az ilyen szolgáltatásokhoz? A válasz ezekre a kérdésekre egyelőre nem egyértelmű. A műholdak által biztosított infrastruktúra már elérte a zettabájt korszakot. Felülmúlhatatlan univerzális kapacitásával és az úgynevezett „egy a többhöz” típusú kommunikációban (one-to-many) való költséghatékonyságának köszönhetően központi szerepet játszhat az optimális, okos és jövőálló, következő generációs hálózat kiépítésében. Ezúton is szeretném együttműködésre hívni a mai kerekasztal beszélgetés résztvevőit a hibrid műholdas-földfelszíni megoldások fejlesztésében, mivel ez a költségek töredékével jár. Segítségükkel a földfelszíni hálózatot tehermentesíthetjük és átcsoportosíthatjuk a beruházásokat. Ez a technológia felerősíti a többeszközös felhasználók számára nyújtott előnyöket, lehetővé teszi az elérhető erőforrások hatékonyabb felhasználását és segít, hogy elkerülhessük egy új digitális szakadék kialakulását.” – tette hozzá Karim Michel Sabbagh.

A konferencián Aarti Holla és a Hírközlési Hálózatok, Tartalmak és Technológiák Főigazgatóságának (DG CONNECT) igazgató helyettese, Roberto Viola részvételével panelbeszélgetést rendeztek az egységes digitális piacról. Az ESOA főtitkára kiemelte, hogy a műholdak szolgáltatásainak költséghatékonysága megoldást nyújt az intelligens hálózatmenedzsment kialakításában.

“A növekvő HDTV penetráció és az Ultra HDTV elterjedése – ahogy azt nemrégiben a brazíliai FIFA Labdarúgó-világbajnokság közvetítéseinél is láthattuk – jelzi, hogy szükségünk van együttműködésre és fenntartható gazdasági megoldásokra, melyek összetett hálózatokba integrálják a műholdakat a jövő generációs videó szolgáltatásainak eléréséért. Ez az egyetlen módja annak, hogy a felhasználók valóban kihasználhassák a szolgáltatás előnyeit, eszköztől függetlenül bárhol és bármikor”- mondta Holla.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő